search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil: Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για τη μονάδα των 877MW

Ένα βήμα πιο κοντά το μεγάλο project των 375 εκατ. ευρώ – Το «πράσινο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής και τι φέρνει για τους δύο ομίλους η νέα κοινή επένδυση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σχεδιασμός για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που προγραμματίζουν να δημιουργήσουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil στην Κομοτηνή. Μετά και την αναμενόμενη έγκριση, χθες, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συγκέντρωσης όσον αφορά την απόκτηση κοινού ελέγχου επί της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», γίνεται ακόμη ένα βήμα που φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του project των 375 εκατ. ευρώ.

Η σύμπραξη των δύο κορυφαίων ενεργειακών ομίλων εγγυάται, άλλωστε, την ολοκλήρωσή του εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς στόχος είναι η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το αργότερο το 2024. Έτσι, παράλληλα με την προετοιμασία της επένδυσης προχωρεί και η αδειοδοτική ωρίμανση.

Η νέα μονάδα θα είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, δηλαδή στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος, όπου αφενός αποτελεί σταυροδρόμι των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων ενεργειακών «διαδρόμων», αφετέρου ο ρόλος της καθίσταται κρίσιμος λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά.

Σημειώνεται ότι η αρχική άδεια αφορούσε σταθμό 665 MW, ωστόσο πριν ακόμη την επίσημη ανακοίνωση της συμμαχίας με τη ΜΟΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε αίτηση τροποποίησης για την αύξηση ισχύος στα 876,6 MW, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη από όσες μονάδες συνδυασμένου κύκλου έχουν αδειοδοτηθεί ή σχεδιάζονται μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της νέας μονάδας της Mytilineos (826MW), ενώ αντίστοιχα σχέδια προωθούν ο Όμιλος Κοπελούζου (840MW), η Elpedison (830 MW), η Elvalchalcor (651 MW), καθώς και ο Όμιλος Καράτζη (660 MW), ενώ η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει άδεια 665 MW για την Κομοτηνή και παράλληλα προωθεί την αλλαγή καυσίμου για την Πτολεμαΐδα V το 2025. Πρόσφατα, σχετική άδεια από τη ΡΑΕ απέκτησε και η εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» για μονάδα ισχύος 870 MW (845 MW καθαρή).

Η άδεια (διάρκειας 35 ετών) για το project της Κομοτηνής προβλέπει ότι ο νέος σταθμός θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~587,6 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~289 MW, θα έχει ονομαστική (μικτή) ισχύ 876,6 MW και καθαρή ισχύ (προς το Σύστημα) 858 MW. Ακόμη θα πρέπει να διασφαλίζεται καθαρός βαθμός απόδοσης σε πλήρες φορτίο ίσο με 62,5% υπό συνθήκες ISO- new and clean.

Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»

Φορέας υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης είναι η εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», η οποία συστάθηκε στις 15 Απριλίου 2021, από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά πλέον ελέγχεται από κοινού τόσο από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και από τον θυγατρικό βραχίονα της ΜΟΗ στις ΑΠΕ, MORE (Motor Oil Renewable Energy).

Στη διοίκηση της εταιρείας συμμετέχουν η Πηνελόπη Λαζαρίδου (Πρόεδρος), ο Εμμανουήλ Μουστάκας (Διευθύνων Σύμβουλος), καθώς και οι Γ. Αρμένης και Μ. Κατσίμης (ως μέλη του Δ.Σ.).

Στους σκοπούς της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» περιλαμβάνονται:

Η WIN-WIN συμμαχία

Η σύμπλευση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil στο συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί αναμφισβήτητα μια Win -Win κατάσταση που θα προσδώσει στους δύο ομίλους ένα ισχυρό «παρών» σε παραγωγικό επίπεδο, μεγεθύνοντας παράλληλα το εκτόπισμά τους στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η νέα μονάδα έρχεται να εμπλουτίσει το παραγωγικό χαρτοφυλάκιό της που περιλαμβάνει τις μονάδες της Ήρων, αλλά και το μεγάλο δυναμικό των ΑΠΕ που διαθέτει και ενισχύει συνεχώς ο leader του κλάδου. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο το φυσικό αέριο της Ήρων ανέρχεται σε 582 MW, ενώ μετά την προσθήκη της μονάδας της Κομοτηνής θα υπερδιπλασιαστεί στα 1,44 GW.

Για τη Motor Oil έρχεται σε μια περίοδο, όπου ο όμιλος υλοποιεί στρατηγική επέκτασης στην ενεργειακή αγορά, η οποία συστηματοποιήθηκε με τη μετεξέλιξη πρόσφατα της θυγατρικής «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» σε MORE. Σε αυτόν τον νέο βραχίονα συγκεντρώθηκαν οι δραστηριότητες πλην διύλισης αργού και εμπορίας – διανομής προϊόντων πετρελαίου, δηλαδή οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή, η παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και το σχεδιαζόμενο FSRU της Διώρυγας Gas στους Αγίους Θεοδώρους.

Επίσης, και για τους δύο ομίλους η νέα μονάδα θα προσφέρει νέες δυνατότητες ενίσχυσης των εταιρειών τους (Ήρων και NRG) στη λιανική ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμιος στόλος: Στα 1,2 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε η αξία του

ΔΕΗ: Ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια

Εμβόλια: Κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη για τους επενδυτές – Ποιες μετοχές ανέβηκαν

 

Exit mobile version