Τη μεγαλύτερη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο έχει στα σκαριά ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για το γνωστό αδειοδοτημένο project του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, το οποίο ωστόσο αναβαθμίζεται. Έτσι, με βάση την αίτηση που υπέβαλε στη ΡΑΕ ο Όμιλος την περασμένη Παρασκευή, αιτείται την τροποποίηση της άδειας λόγω αύξησης της αδειοδοτούμενης ισχύος από 665 MW σε 876,6 MW.
Με άλλα λόγια, ο κορυφαίος κατασκευαστικός-ενεργειακός Όμιλος σκοπεύει να χτίσει τη μεγαλύτερη σε ισχύ νέα μονάδα από όσες βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται και οι οποίες μετά τις αντίστοιχες τροποποιήσεις φτάνουν μέχρι και τα 840 MW.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 29 Απριλίου ο επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στους αναλυτές, είχε επισημάνει ότι η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για τη νέα μονάδα ήταν στην τελική ευθεία. Θεωρείται, επομένως, ότι βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά επί θύραις.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν, άλλωστε και οι άλλες εξελίξεις. Έτσι, το δεύτερο σκέλος της αίτησης του Ομίλου προς τη ΡΑΕ αφορά τη μεταβίβαση της άδειας προς την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Μονοπρόσωπη Α.Ε.». Πρόκειται για τον θυγατρικό βραχίονα που συστάθηκε στις 14 Απριλίου 2021, με πρόεδρο την Πηνελόπη Λαζαρίδου, Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Εμμανουήλ Μουστάκα και μέλη του Δ.Σ. τον Γεώργιο Αρμένη και τον Νικόλαο Σακελλαρίου.
Η εταιρεία εδρεύει στη Λεωφόρο Κηφισίας και στους σκοπούς της περιλαμβάνονται:
- Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο,
- Η εισαγωγή, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου για χρήση ως πρώτης ύλης σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,
- Η πώληση και εμπορία της παραγόμενης (από αυτούς τους θερμικούς σταθμούς) ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις 3 Μαΐου υπήρξε και η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 40.000 ευρώ.
Παράλληλα, έχει προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία για το project, καθώς από τα τέλη της περασμένης χρονιάς εξασφαλίστηκαν οι σχετικές άδειες για συνοδά έργα, όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης.
Είναι σαφές ότι η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 876,6 MW, που θα απαιτήσει επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή του Ομίλου, καθώς γίνεται στην Κομοτηνή, δηλαδή στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος όπου αφενός είναι σταυροδρόμι των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων ενεργειακών «διαδρόμων», -όπως ο αγωγός ΤΑΡ-, αφετέρου ο ρόλος της καθίσταται κρίσιμος λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά.
Ακόμη, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η νέα μονάδα έρχεται να προστεθεί σε ένα «παζλ» μεγάλων επενδυτικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Μακεδονίας, που περιλαμβάνουν τη διεκδίκηση της μακροχρόνιας παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, καθώς και των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους -και πρωτοπόρους- παραγωγούς θερμικής ενέργειας, διαθέτοντας δύο μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 147 MW και 435 MW (ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ, αντίστοιχα) στη Βοιωτία, αλλά και από τους πρωταγωνιστές, ως εναλλακτικός πάροχος, στην αγορά ρεύματος, φυσικού αερίου και ενεργειακών υπηρεσιών μέσω της Ήρων Ενεργειακή.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της νέας μονάδας της Mytilineos (826MW), ενώ αντίστοιχα σχέδια προωθούν ο Όμιλος Κοπελούζου (840MW), η Elpedison (830 MW), η Elvalchalcor (651 MW), καθώς και ο Όμιλος Καράτζη (660 MW), ενώ η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει άδεια 665 MW για την Κομοτηνή και παράλληλα προωθεί την αλλαγή καυσίμου για την Πτολεμαΐδα V το 2025, πιθανότατα με τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου και υδρογόνου με αναβάθμιση ισχύος από τα 660 ΜW στα 1.000 MW.
Όλη η αγορά, βέβαια, αναμένει την πρόταση της κυβέρνησης για τον μόνιμο μηχανισμό (CRM), ο οποίος θα αμείβει τις νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες για την παροχή ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα.