Έτοιμη για το επόμενο βήμα που είναι η μεταφορά του Ήρωνα 1 στην Κρήτη είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υλοποιώντας την συμφωνία που συνάφθηκε αρχές του έτους με την ΔΕΗ με σκοπό την ενεργειακή θωράκιση του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ξεκίνησε ήδη την μεταφορά του Ήρωνα 1 με τις τρεις αεριοστροβιλικές μονάδες από την Θήβα στον Αθερινόλακο της Κρήτης. Όμως όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές ο χρόνος εγκατάστασης εξαρτάται από την ετοιμότητα των υποδομών της ΔΕΗ στο νησί να υποδεχτεί τις εγκαταστάσεις της μονάδας ανοικτού κύκλου ισχύος 147 Μεγαβάτ.
Η μονάδα αυτή θα προστεθεί στο οπλοστάσιο της ΔΕΗ για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού αλλά και για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ισχύος κατά τη θερινή κυρίως περίοδο του 2025, μέχρι να μπει σε λειτουργία η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει δηλώσει την απόφασή της να αποσύρει από την Κρήτη πέντε πετρελαϊκές μονάδες μέσα στο έτος λόγω παλαιότητας και συχνών βλαβών, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης.
Με βάση την συμφωνία, η ΔΕΗ θα μισθώσει την Ήρων 1 έναντι συνολικού κόστους χρονομίσθωσης 60 εκ. ευρώ για δύο χρόνια (2024-2025) με προοπτική στην συνέχεια εξαγοράς της μονάδας έναντι πρόσθετης δαπάνης 850.000 ευρώ.
Η τελική συμφωνία κλείδωσε μέσα στην Άνοιξη σε σύσκεψη στο υπουργείο μεταξύ της διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και έχει ήδη εγκριθεί από τα ΔΣ.
Το κόστος
Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο το σταθερό κόστος, που περιλαμβάνει κόστος ενοικίασης, αγοράς, μεταφοράς, εγκατάστασης μονάδων, συντήρησης και τήρησης αποθέματος ασφαλείας καθώς και το μεταβλητό κόστος (κόστος καυσίμων, CO2) θα καλυφθεί μέσω του μηχανισμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ή εναλλακτικά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, κατά προτεραιότητα, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού ΥΚΩ.
Ο σχεδιασμός
Με βάση το σχεδιασμό, η μεταφορά της ΗΡΩΝ1 προγραμματιζόταν να γίνει στα μέσα Αυγούστου με την προσθήκη στο νησί 35 MW. Ο σχετικός νόμος, με τον οποίο επικύρωσε το ΥΠΕΝ τα έκτακτα μέτρα τον περασμένο Φεβρουάριο προέβλεπε την εγκατάσταση της μονάδας έως την 1η Ιουλίου, ορίζοντας την ελάχιστη ισχύς για να καλυφθούν οι ανάγκες για το φετινό καλοκαίρι στα 60 μεγαβάτ.
Όμως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικαλέστηκε την πίεση χρόνου για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αποξήλωσης, συναρμολόγησης και εγκατάστασης του εξοπλισμού για αυτό και η πρόσθετη ισχύς θα προστεθεί στο νησί το επόμενο διάστημα με πιθανή την εγκατάσταση της μίας από τις τρεις αεροστροβιλικές μονάδες τον προσεχή Αύγουστο.
Για φέτος το έλλειμμα στο νησί έχει προσδιοριστεί από τον ΑΔΜΗΕ στα 190 MW ωστόσο οι πρόσθετες ανάγκες του καλοκαιριού αναμένεται να καλυφθούν πρωτίστως με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.
Να σημειωθεί ότι την λύση επιπλέον αεριοστροβιλικών μονάδων επιλέγει η ΔΕΗ και για άλλα νησιά προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση μεγαλώνει.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει υποβάλλει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αντίστοιχες αιτήσεις για τρία νησιά με αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες. Σε αυτά περιλαμβάνονται μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 33 MW για την Κω, μία ισχύος 13,192 MW στη Σαντορίνη και μια αντίστοιχη στη Χίο.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα αιτήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ χορήγηση Αδειών Παραγωγής μισθωμένης ισχύος για 10 MW στη Σαντορίνη και για 1 MW στη Μήλο για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμη
Σχέδιο για μόνιμες και μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών
Το «σπριντ» για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ ξεκίνησε – Η μπλόφα της Τζόρτζια Μελόνι
Αγώνας δρόμου για την κάλυψη χιλιάδων θέσεων εργασίας στην πληροφορική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ