Το αργότερο μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέτζαμιν Νετανιάχου.
Το νέο στρατηγικό στόχο επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που έγινε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς Ισραήλ και Κύπρος θα εξάγουν το αέριό τους. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, εξετάζεται η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα αυτό προσδιορίζοντας τον χρόνο των οριστικών αποφάσεων μεταξύ τριών έως έξι μηνών.
Οι ηγέτες των τριών χωρών επιβεβαίωσαν χθες μεταξύ άλλων το ισχυρό τους ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας, επισημαίνοντας ότι ο τομέας του φυσικού αερίου και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν στρατηγικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή ειδικά μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις που υπαγόρευσε η ρωσο-ουκρανική κρίση. Τόνισαν επίσης την σημασία της περαιτέρω προώθησης ενεργειακών συμμαχιών με χώρες που έχουν τις ίδιες αξίες συμπεριλαμβανομένου του EMGF (East Mediterranian Gas forum) και περιφερειακών έργων όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και οι αγωγοί φυσικού αερίου και υδρογόνου.
Κρίσιμη παράμετρος των νέων σχεδιασμών αποτελούν αναμφίβολα οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, οι οποίες έχουν εξομαλυνθεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραήλ Κατς, με στόχο τη διμερή και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.
Το δημοσίευμα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν να διερευνήσουν ευκαιρίες εξαγωγής φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας από ένα μεσογειακό κοίτασμα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας. «Το πιο υγιές έργο εδώ είναι ότι το φυσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο για το αέριο του Ισραήλ.
Το Ισραήλ όμως βάζει στην ατζέντα και άλλους εναλλακτικούς διαδρόμους όπως η μεταφορά του αερίου στην ΕΕ μέσω του εγκαταλελειμμένου σχεδίου για τον αγωγό East Med ενώ άλλο πιο ρεαλιστικό σχέδιο προβλέπει την δημιουργία μονάδας LNG στην Κύπρο, που θα εισάγει ισραηλινό αέριο μέσω αγωγού 200 χιλιομέτρων με βάση παλαιότερη πρόταση της ελληνικής Energean με αυξημένη παρουσία στον τομέα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Το ίδιο σχέδιο συνοδεύεται από κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που θα εξάγει ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου του Euroasia Interconnector.
Ανοίγει το πεδίο των συμμαχιών
Στο ίδιο πλέγμα ενεργειακών συμμαχιών δεν αποκλείστηκε χθες στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των ηγετών ότι μπορεί να ενταχθούν και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, η Αραβική Χερσόνησος και η Ινδία όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης με την οποία πρόσφατα η Ελλάδα άνοιξε ένα νέο κύκλο πολιτικών, οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων.
Χθες ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου όσο και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ένα τομέα στον οποίο αυξάνεται ταχύτατα ο βηματισμός.
Το Ισραήλ προτίθεται να συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας με φορέα υλοποίησης τον Euroasia Interconnector ένα έργο με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες υλοποίησης καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν χρηματοδοτούμενο από την ΕΤΕπ, κάτι που επιχειρείται να αλλάξει.
Μόλις πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό από τον ΑΔΜΗΕ που επίσης έχει ενεργό εμπλοκή στο project ότι οσραηλινό fund θα συμμετάσχει με 100 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και ένα τμήμα του χρηματοδοτικού κενού που έχει προκύψει για την χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ύψους 2 δισ. ευρώ.
Μητσοτάκης: Ισχυρό το ενεργειακό ενδιαφέρον
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το θέμα της συνεργασίας στην ενέργεια κοινού ενδιαφέροντος και μίλησε για τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον τομέα αυτό και στις τρεις χώρες.
Ο κύριος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν παράγει μέχρι στιγμής φυσικό αέριο αλλά ότι αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αναφέρθηκε επίσης στον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στον ενεργειακό διάδρομο ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.
Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο από το Ισραήλ και την Κύπρο και μένει να φανεί πως αυτές μπορούν να υλοποιηθούν με την υποστήριξη και της Ελλάδας.
Οι τρεις ηγέτες, ανέφεραν χθες ότι εξετάζουν την επέκταση του θεσμού των συναντήσεων «3+1» με τη συμμετοχή και της Ινδίας. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ισραήλ.
Διαβάστε ακόμη
Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024
Η ΔΕΘ, οι αστυνομικοί των VIP, οι… σφαγμένοι, η βουτιά της αγοράς και το βραχυκύκλωμα του καζίνο
Στέλιος Χατζηιωάννου: «Πάει καλά η ελληνική οικονομία – Είμαι αισιόδοξος»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ