Την επέκταση του σχεδίου «ρούβλι για φυσικό αέριο», ώστε να συμπεριληφθεί και το LNG, πρότεινε η Gazprom, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται ανώτερο στέλεχος της εταιρείας.
Όπως αναφέρει το Reuters, η πρόταση του αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος LNG της Gazprom, Κίριλ Πόλους, έγινε μετά την απόφαση της Μόσχας να ορίσει νέο διαχειριστή στη μονάδα LNG Sakhalin-2, σε αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία η Δύση.
Η εντολή αυτή, την οποία υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δημιουργεί μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Eneregy Investment, στην οποία η Shell και η ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi έχουν ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 50%.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των προμηθειών σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντας ετησίως 40 δισ. κυβικά μέτρα LNG, τα οποία προέρχονται κυρίως από το Sakhalin-2 και το Yamal LNG της Novatek, που είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της χώρας.
«Είναι θέμα συντονισμού των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG», ανέφερε ο Κίριλ Πόλους, αναφέροντας ότι έχει προκύψει θέμα ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ανάμεσα στο φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω αγωγών και πωλείται σε ρούβλια, και του LNG που φορολογείται σε δολάρια.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Ο φόβος των αγορών, η MREL και η επίσκεψη Ενρία
Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο στόχαστρο των πωλητών
Νάγκελ (Bundesbank): Αντίθετος με τη δέσμευση της ΕΚΤ για στήριξη των χωρών του Νότου