search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Gastrade: Στις 31 Αυγούστου η έγκριση της Συμφωνίας Σύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ (pic)

Συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας που «τρέχει» το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης με μόνο θέμα την έγκριση της συμφωνίας

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των θεσμικών και τεχνικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία του πρώτου FSRU στην Αλεξανδρούπολη γίνεται με την έγκριση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Gastrade και ΔΕΣΦΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της Gastrade Α.Ε. για την Τετάρτη 31 Αυγούστου (και σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης στις 6 Σεπτεμβρίου), με μοναδικό θέμα την έγκριση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Gastrade Α.Ε. και της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. καθώς και την παροχή εξουσιοδοτήσεων στον Γενικό Διευθυντή της Gastrade για την υπογραφή της Συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι μέτοχος με ποσοστό 20% στην Gastrade, ενώ από 20% κατέχουν η Ελμίνα Κοπελούζου (Ιδρύτρια Μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και η Bulgartransgaz EAD.

Το «σήμα εκκίνησης» για τις εργασίες κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade A.E. δόθηκε επίσημα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Αποθήκη του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης στις 3 Μαΐου, ενώ εδώ και καιρό έχουν ολοκληρωθεί τα Market Test και οι διαγωνισμοί για την προμήθεια της πλωτής μονάδας (από την GasLog) και άλλα τεχνικά σκέλη του project. Παράλληλα, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι διαγωνισμοί του ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού για τη σύνδεση του FSRU με το ΕΣΦΑ.

Επίσπευση για το Α’ εξάμηνο

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η λειτουργία του νέου ΑΣΦΑ αναμένεται εντός του 2023, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες επίσπευσης ώστε αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν πλέον στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Η κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ν.Α Ευρώπης, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Το μεγάλο επενδυτικό project συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ έχει πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων του. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο FSRU

Παράλληλα με τις διεργασίες για το πρώτο FRSU τρέχουν και εκείνες για το δεύτερο, το «ΑΣΦΑ Θράκης», που θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Το δεύτερο FSRU, το οποίο θα αναπτύξει επίσης η Gastrade, θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Το project θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας.

Διαβάστε ακόμη:

Τα γιγαντιαία projects του μετρό που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)

Parostec: Από τις πολυτελείς βίλες στις Κυκλάδες, στο ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ (pics)

Τρεις… εκπλήξεις αφήνουν στα κρατικά ταμεία 2 δισ. ευρώ

Exit mobile version