Σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με τη βιομηχανία της γρήγορης μόδας, η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιβαλλοντικού τέλους σε εταιρίες για κάθε προϊόν που πωλείται.
Γάλλοι βουλευτές πρότειναν νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο εταιρίες, όπως η Shein -η οποία κατονομάζεται- και η Temu, θα επιβαρύνονται με έως και 50% της τιμής πώλησης των ειδών γρήγορης μόδας.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η Shein διαθέτει προς πώληση περισσότερα από 470.000 προϊόντα, με περισσότερα από 7.200 νέα είδη καθημερινά και προσφέρει 900 φορές περισσότερα προϊόντα από ένα φυσικό γαλλικό κατάστημα λιανικής πώλησης.
«Αυτή η στροφή του τομέα της ένδυσης προς την εφήμερη μόδα που συνδυάζει μεγάλες ποσότητες (ειδών) και χαμηλές τιμές, επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών οδηγώντας σε αγοραστική παρόρμηση και συνεχή ανάγκη για ανανέωση, η οποία συνοδεύεται από περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες», αναφέρει το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Για να αντισταθμιστούν, λοιπόν, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της fast fashion, οι βουλευτές προτείνουν τέλη έως και 10 ευρώ ανά είδος που πωλείται ή έως και 50% της τιμής πώλησης μέχρι το 2030.
Εκπρόσωπος της κινεζικής Shein στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι η εταιρία ακολουθεί «τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δέσμευση».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Κριστόφ Μπεσύ δήλωσε ότι έπειτα από συνάντησή του με ακτιβιστές και ερευνητές σχεδιάζεται η εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μόδας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Γαλλία επεξεργάζεται την απαγόρευση της διαφήμισης από τις εταιρείες γρήγορης μόδας και την εισαγωγή ενός συστήματος οικονομικών κινήτρων, ώστε η fast fashion να γίνει ακριβότερη κι η βιώσιμη μόδα πιο προσιτή.
Η δημοτικότητα των διαδικτυακών καταστημάτων λιανικού εμπορίου γρήγορης μόδας, όπως η Shein και η Temu, έχει επηρεάσει το λιανικό εμπόριο.
Η Αν-Σεσίλ Βιολάν, μέλος της γαλλικής κυβέρνησης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 εξήγησε ότι «όταν αγοράζουμε από αυτές τις ιστοσελίδες, γνωρίζουμε τι κάνουμε και συμβάλλουμε στη μαζική ρύπανση του περιβάλλοντος».
Ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Ένδυσης της Γαλλίας, Πιερ Ταλαμόν, υποστήριξε την πρόταση και μιλώντας στο δίκτυο Franceinfo είπε ότι «πρέπει να επιβληθούν ποινές σε όσους εμπορεύονται την υπερβολική παραγωγή, η οποία ωθεί τους ανθρώπους να αγοράζουν ρούχα και να τα φορούν επτά ή οκτώ φορές πριν τα πετάξουν στα σκουπίδια. Αυτές οι διαδικτυακές εταιρείες δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά τις καταστρέφουν».
Όλα αυτά τη στιγμή που ήδη η Γαλλία -όπου υπολογίζεται ότι 700.000 τόνοι ρούχων πετιούνται με τα 2/3 να καταλήγουν στη χωματερή- έχει κινητοποιηθεί ώστε να μετριαστούν τα απόβλητα που προέρχονται από την ένδυση, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για να επιδιορθώσουν τα ρούχα τους.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, λοιπόν, οι πολίτες θα μπορούν να διεκδικήσουν από 6 έως 25 ευρώ από το κόστος επιδιόρθωσης ρούχων και υποδημάτων σε εργαστήρια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Επισημαίνεται ότι από τους 100 δισ. τόνους είδη ένδυσης -περιλαμβάνονται και υποδήματα- που παράγονται κάθε χρόνο, 92 εκατ. τόνοι καταλήγουν στις χωματερές που ισοδυναμεί με ένα φορτηγό απορριμμάτων γεμάτο ρούχα, το οποίο αδειάζει το φορτίο του σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε δευτερόλεπτο. Αν η τάση συνεχιστεί, ο αριθμός των απορριμμάτων γρήγορης μόδας αναμένεται να εκτοξευθεί στους 134 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Στόχος, λοιπόν, του μέτρου είναι οι καταναλωτές να επιδιορθώσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν τα ρούχα τους, ή να δωρίσουν όσα δε χρησιμοποιούν και παράλληλα να μειώσουν τις αγορές νέων ειδών.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η κλωστοϋφαντουργία κρύβεται πίσω από την παραγωγή τουλάχιστον του 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για τη βαφή των ρούχων χρειάζονται περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο γαλόνια νερού, με το 1/5 της ρύπανσης των υδάτινων πόρων να οφείλεται στις βαφές και την επεξεργασία των υφασμάτων.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα
Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)
Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ