Στην κάθετη αύξηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια οι οικονομίες να μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την παραγωγή ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές, θα εστιάσουν τα κράτη μέλη της ελίτ ομάδας του G7, κατά την επικείμενη συνάντηση τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Πολιτικής του G7 κατά την επικείμενη διήμερη συνάντηση τους στο Τορίνο της Ιταλίας (η Ιταλία ασκεί την προεδρία της Ομάδας) θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας.
On 28-29-30, Turin will host the #G7 Ministers’ meeting on Climate, Energy and Environment.
It is a UNESCO Creative City for Design, ranks among the greenest cities in Europe and stands out internationally for its creative and avant-garde entrepreneurial spirit. #G7Italy pic.twitter.com/4YugOApxPE— G7 Italy (@G7) April 26, 2024
Μάλιστα, στο προσχέδιο της συμφωνίας που έχουν στα χέρια τους οι FT οι «7» θέτουν ως παγκόσμιο στόχο τον εξαπλασιασμό της δυνατότητας αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα από τη δυναμικότητα αποθήκευσης των 230 GW το 2022 ο στόχος είναι να φτάσει τα 1.500 GW το 2030.
Για να επιτευχθεί το νούμερο αυτό θα χρησιμοποιηθούν όλες οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, μπαταρίες, υδρογόνο, νερό κλπ.
Σήμερα τα υδροηλεκτρικά φράγματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, παρά το γεγονός ότι μόλις το 15% του ρεύματος παράγεται από τη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, μεγάλες επενδύσεις γίνονται στην ανάπτυξη μονάδων μπαταριών αποθήκευσης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεση του μέσα στην εβδομάδα υποστήριξε πως η ταχεία διεύρυνση των μπαταριών αποθήκευσης είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων ενεργειακών στόχων. Είναι δε, σημαντικό πως το κόστος τους έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά πάνω από 90% τα τελευταία 15 χρόνια, συμβάλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Εν όψει της συνάντησης, πάντως, υπάρχουν ακόμη σημεία τριβών που έχουν να κάνουν κυρίως με την ενεργειακή πολιτική και δη, με την πορεία απολιγνιτοποίησης των οικονομιών.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι κάνει λόγο για απομείωση της παραγωγής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα από το 2035, εφόσον οι ρύποι τους δεν εξισορροπούνται, όμως ειδικά η Ιαπωνία έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις.
Οι ΗΠΑ, μόλις χθες ανακοίνωσαν πως θα επιτραπεί στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα να συνεχίσουν να λειτουργούν πέραν του 2039, υπό την προϋπόθεση πως έχουν βρει τρόπο να μειώσουν ή να συλλέξουν σταδιακά έως και το 90% των ρύπων τους ξεκινώντας από το 2032. Η συγκεκριμένη, πολύ αυστηρή, νομοθεσία θεωρήθηκε κλειδί της πράσινης πολιτικής που έχει οραματιστεί ο Τζο Μπάιντεν για τη χώρα.
Σημειωτέον πως η συνάντηση στο Τορίνο είναι η πρώτη του G7 όπου θα συζητηθεί η στρατηγική της ομάδας μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία Διακυβερνητική Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη σύνοδο του Ντουμπάι περίπου 200 χώρες συμφώνησαν να διπλασιάσουν την ενεργειακή επάρκεια και να τριπλασιάσουν τη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Τα μηνύματα από τις συναντήσεις με τους τραπεζίτες στην Αθήνα
Ηχηρό deal στα cosmetics: Η LVMH εξαγοράζει την Kiko Milano
TτΕ: Αύξηση 1,67 δισ. ευρώ στις καταθέσεις τον Μάρτιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜA