Τη μετάβαση της ΔΕΗ στη νέα, μεταλιγνιτική, εποχή περιέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στο πλαίσιο του 6ου Delphi Economic Forum.
«Έχουμε ξεκινήσει τον μεγάλο μετασχηματισμό και βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες της πράσινης ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Στάσσης, προσδιορίζοντας ως βασικούς πυλώνες, την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα την αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ.
«Η νέα ΔΕΗ θα εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» είπε, εκτιμώντας ότι η μετάβαση θα είναι ομαλή, σε συνδυασμό με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης καθώς πλέον αναδεικνύεται όχι μόνο σε περιβαλλοντικά ωφέλιμη επιλογή, αλλά και σε οικονομικά συμφέρουσα.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα τονίζοντας ότι το 2009 είχαμε 30.000 MWh από λιγνίτη, ενώ σήμερα κάτω από 5.000MWh.
Αναλύοντας τις απαγορευτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, εστίασε στις τιμές-ρεκόρ για τις εκπομπές ρύπων που έχουν φτάσει στα 52 ευρώ/τόνο, με τις μελέτες να δείχνουν ότι στο τέλος της δεκαετίας η τιμή θα φτάσει και τα 100 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι το χρονικό ορόσημο για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ έχει τεθεί στο 2025, όταν θα μετατραπεί και η μονάδα της Πτολεμαίδας 5.
Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η «πράσινη» στροφή της ΔΕΗ επιβραβεύεται από τις αγορές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο πανευρωπαϊκά «πράσινο» ομόλογο με ρήτρα αειοφορίας το οποίο εξέδωσε η Επιχείρηση.
1,5 GW στις ΑΠΕ μέχρι το 2023 και 7GW μακροπρόθεσμα
Παράλληλα, ανέλυσε τη στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ για μεγάλες νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ. «Έχουμε θέσει στόχο να φτάσουμε το 1,5GW τουλάχιστον μέχρι το 2023, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για 7 GW», όπως είπε.
Στις μέγιστες προτεραιότητες κατέταξε την ανάγκη ψηφιοποίησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναφερόμενος στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, το περιέγραψε ουσιαστικά ως το εργαλείο που θα βοηθήσει τη ΔΕΗ σε τρία επίπεδα:
-στην ευχερέστερο και ταχύτερο εκσυγχρονισμό του δικτύου λόγω της έλευσης του στρατηγικού εταίρου
-στην αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ και τη μείωση του δανεισμού μέσα από την αξιοποίηση του τιμήματος
-στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΔΕΗ, με την επέκταση της στις γειτονικές αγορές.
«Η ΔΕΗ θα ανοίξει τα φτερά της και εκτός συνόρων, ώστε να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση ανέφερε ότι ΔΕΗ οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη δικτύου 10.000 φορτιστών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 1.000 φορτιστές, εκ των οποίων οι 200 έχουν ήδη τοποθετηθεί, ενώ προχωρούν οι συμφωνίες με λιανεμπορικές αλυσίδες που διαθέτουν μεγάλους χώρους στάθμευσης.
Από το χείλος του γκρεμού στην ανάπτυξη
Εστιάζοντας στη μάχη για την οικονομική διάσωση της Επιχείρησης, ο Γ. Στάσσης τόνισε ότι «έχουμε περάσει το πρώτο δύσκολο στάδιο και από το χείλος του γκρεμού και τον κίνδυνο βιωσιμότητας η Επιχείρηση κατέγραψε πέρυσι κέρδη 880 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ η κεφαλαιοποίηση, από τα 300 εκατ. που ήταν το καλοκαίρι του 2019, διαμορφώνεται τώρα σε άνω των 2 δις ευρώ, προσελκύοντας πολλούς νέους επενδυτές και με τους διεθνείς οίκους να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα».
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωσε, ακόμη, ότι στο τέλος της χρονιάς θα κατατεθεί το επικαιροποιημένο business plan, το οποίο και θα αποτυπώνει την οριστική μετάβαση στη νέα εποχή.