Μια νέα ενεργειακή πύλη για την ΝΑ Ευρώπη και ένα φάρο για την ευρύτερη περιοχή μέσα από γόνιμες συμμαχίες με τα γειτονικά κράτη, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το νέο τέρμιναλ υγροποιημένου φυσικού αερίου που εγκαινίασε την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και των Πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Προέδρου της Σερβίας, δήλωσε ότι το νέο FSRU της πολυμετοχικής εταιρείας Gastrade είναι σημαντικό γιατί θα μπορέσει να υποκαταστήσει το αέριο από την Ρωσία αλλά και γιατί αποδεικνύει ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων είναι έτοιμες για ένα νέο κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ.
Όπως επισήμανε, οι εκβιασμοί της Ρωσίας συνιστούν κατεπείγουσα αυτή την προοπτική με την Ελλάδα να πρωτοστατεί σε αυτό και να συνδράμει και τις Bαλκανικές χώρες.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τη Ρεβυθούσα η χώρα θα ανεβάσει κατά 156.000 κ.μ την δυναμικότητά της σε LNG και με την Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει 154.000 επιπλέον κ.μ, με μια επένδυση 360 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και από τους ιδιώτες μετόχους.
Θα προστεθεί μάλιστα σε μία σειρά νέων επενδύσεων ώστε μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα να μπορεί να υποδεχτεί αυξημένες ποσότητες LNG με δυνατότητα αεριοποίησης 58,5 εκατ. κ.μ.
Οι ποσότητες αυτές σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα πληρούν τις ανάγκες όχι μόνο της ελληνικής αγοράς αλλά θα υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα των εισαγωγών φυσικού αερίου των Βαλκανίων σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και λειτουργία των αγωγών όπως ο IGB, και ο αγωγός Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Τα έργα αυτά συνδυαστικά θα μπορούσαν να προωθήσουν αέριο ακόμη και προς την Μολδαβία και την Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι υποδομές φυσικού αερίου δεν αλλάζουν τον προσανατολισμό της χώρας που είναι η προσήλωσή της στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 με την προώθηση των ΑΠΕ.
Το έργο της Αλεξανδρούπολης μέσα στους επόμενους 20 μήνες θα έχει μια διάσταση πανελλαδική είπε γιατί σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις, η χώρα θα μπορεί να διπλασιάσει τις ποσότητες LNG που θα εισάγει ως το τέλος του 2023. Αναφερόμενος στην νέα ενεργειακή πύλη και στην παρουσία στην έναρξη του έργου του κ. Μισέλ δήλωσε ότι συμβολίζει την ευρωπαϊκή διάσταση ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα που αποκτά μια ξεχωριστή σημασία σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς.
Ιστορική στιγμή για τις δυο χώρες και για την ενεργειακή τους συνεργασία χαρακτήρισε το FSRU ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Όπως είπε, η πίεση που ασκείται από τη Ρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από κοινού. «Η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου δεν θα πετύχει γιατί εμείς θα αντιπαρατεθούμε και σήμερα η Αλεξανδρούπολη είναι η απόδειξη».
Από την πλευρά του ο κ. Μισέλ, δήλωσε ότι το έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης γιατί θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και θα διαφοροποιήσει τις πηγές, μειώνοντας την Ρωσική εξάρτηση.
Στόχος είναι να σπάσουμε την μηχανή πολέμου της Ρωσίας και να επιβάλλουμε κυρώσεις για το πετρέλαιο στην Μόσχα, επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αντίστοιχα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία θα αποκτήσει μετοχική σχέση με το FSRU, δήλωσε ότι η χώρα έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες για να είναι ενεργός εταίρος αυτής της συμμαχίας, κάτι που θα της εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια. Όπως αναφέρθηκε στρατηγικός στόχος της Βόρειας Μακεδονίας είναι η μείωση του λιγνίτη και η μετάβαση σε πιο φιλικά καύσιμα, κάτι που της επιτρέπει η υποδομή της Αλεξανδρούπολης.
Διαβάστε ακόμη:
Deutsche Bank: Το ΧΑ πρώτη αγορά σε απόδοση τον Απρίλιο
Τι «ψάχνει» το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα – Τα 4 νέα project (pic + χάρτης)