search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Φρανς Τίμερμανς: Ο λιγνίτης μπορεί να επιστρέψει με τους κανόνες της ΕΕ για το κλίμα

«Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας και πρέπει να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», είπε σήμερα ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ

Ο λιγνίτης φαίνεται ότι θα είναι -υπό προϋποθέσεις- η εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, καθώς σύμφωνα με τον Φρανς Τίμερμανς οι χώρες που θέλουν να στραφούν σε αυτόν μπορούν να το κάνουν ακολουθώντας τους κανόνες της ΕΕ για το κλίμα.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πολλά κράτη – μέλη της έχουν υποστηρίξει ένθερμα το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση, ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

«Η ιστορία πήρε μια πολύ απότομη τροπή πριν από μία εβδομάδα και πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», είπε ο Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο BBC 4.

«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες σχεδίαζαν να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και μετά να μεταβούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο ίδιος.

«Αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι κάτι που μπορεί να βρίσκεται εντός των παραμέτρων που έχουμε ορίσει για την κλιματική μας πολιτική».

«Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας και πρέπει να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει προτάσεις την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν».

Μπλοκάροντας πλήρως το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η Ευρώπη θα πρέπει να επαναφέρει σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις λιγνίτη που έκλεισαν στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, και να αγοράσει LNG. Ήδη η Γερμανία προετοιμάζεται για να επεκτείνει τόσο τις εγκαταστάσεις άνθρακα, όσο και τα πυρηνικά εργοστάσια που επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του χρόνου.

Η άντληση μεγαλύτερης ποσότητας LNG για να καλυφθούν τα αποθέματα το ερχόμενο καλοκαίρι θα κόστιζε στην ΕΕ 70 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο από τα 10 δισ. ευρώ που ξόδευαν τα κράτη – μέλη ετησίως τα προηγούμενα χρόνια.

Το κόστος αυτό είναι πολύ υψηλό για πολλές βιομηχανίες, που είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια αρκετά προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

17 ελληνικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα με 98 Έλληνες ναυτικούς

Ηλεκτρική ενέργεια: Στη… στρατόσφαιρα οι τιμές – Πάνω από τα €300 η μεγαβατώρα αύριο Παρασκευή

Βουτιά στην Ευρώπη: Συνεδρίαση για «γερά νεύρα» στις αγορές με έντονες διακυμάνσεις

 

Exit mobile version