Οι περικοπές ενέργειας τις ώρες που η ηλιακή ενέργεια υπερπαράγει και οι καταναλωτές «σβήνουν» τα φώτα θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν την αγορά των ΑΠΕ και στο μέλλον, μήνυμα που έστειλαν και στελέχη κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που βρέθηκαν στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα για το συνέδριο της Eurelectric.
Ανάλογη ανησυχία μετέφερε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι σήμερα η διαχείριση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα συνεχώς μεγαλώνει με αποτέλεσμα επενδυτές και φορείς του κλάδου των ΑΠΕ να βγάζουν “κόκκινη” κάρτα σε νέα έργα, ακόμη και με οδηγίες «απαγόρευσης», όπως έκανε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) κ. Στέλιος Λουμάκης, από το βήμα του Balkan Energy Forum.
«Αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή, είναι να μην κάνει κανένας νέο φωτοβολταϊκό, ακόμα και αν έχει πάρει όρους σύνδεσης». Που στηρίζει την προτροπή του ο κ. Λουμάκης; Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι σε λειτουργία βρίσκονται 14 γιγαβάτ ΑΠΕ, ενώ 21 γιγαβάτ έχουν λάβει όρους σύνδεσης.
Επομένως, μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι η εγκατεστημένη ισχύς θα έχει ξεπεράσει τα 35 γιγαβάτ. Με συντηρητικούς υπολογισμούς προβλέπει ότι η παραγωγική δυνατότητα είναι 65 με 70 TWh, ενώ σήμερα η ζήτηση είναι 49.5 TWh. «Επομένως όποιος σήμερα έχει όρους σύνδεσης και θέλει να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό, ακόμα και με αποθήκευση, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι το «κούρεμα» στην παραγωγή του θα φτάσει έως και 50% με προοπτική να φτάσει στο 70% σε ένα χρόνο», τόνισε.
Ο κ. Λουμάκης σημείωσε επίσης ότι με βάση την περαιτέρω μείωση της ζήτησης και με δεδομένο τον ανταγωνισμό από τους μεγάλους και καθετοποιημένους παίκτες, τα μικρά έργα θα αντιμετωπίσουν τεράστιο κόστος.
Θα μάθουμε να ζούμε με αρνητικές τιμές
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ολοκληρώθηκε το στάδιο αρχικής εισόδου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και μπαίνουμε σε μια ενδιαφέρουσα φάση της εξέλιξής τους, κάτι που ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης» είπε την περασμένη Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΟΝ κ. Λέοναρντ Μπιρνμπάουμ. Το στέλεχος της αγοράς ηλεκτρισμού σημείωσε ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για 8 ώρες η Γερμανία είχε αρνητικές τιμές.
Με τον εξηλεκτρισμό όπως τόνισε θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να προσθέτουμε ΑΠΕ στο μίγμα, επομένως το στοίχημα είναι να αναβαθμιστούν τα δίκτυα, για να μπορούν να ανταποκριθούν.
Σε 15 χρόνια εγκαταστάθηκαν 1 εκατ. μονάδες ΑΠΕ και στόχος είναι να αυξηθούν στα 3 εκατ. Είναι αδύνατον, όπως είπε, να γίνει η διαχείριση αν τα δίκτυα δεν ψηφιοποιηθούν. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αρνητικές τιμές θα συνεχίσουν τα μεσημέρια να ρίχνουν τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Όμως εκτίμησε ότι θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες όπως είναι η αποθήκευση και η απόκριση της ζήτησης (demand response).
Βίαιες διακυμάνσεις
Τις αναταράξεις στην αγορά επισημαίνει με κάθε ευκαιρία και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε ενεργειακό συνέδριο, οι επενδυτές ΑΠΕ δε θα πρέπει να θεωρούν τη ζήτηση δεδομένη. «Η πορεία των τιμών στο σύστημα του μέλλοντος θα είναι μια πορεία προς τα κάτω με βίαιες διακυμάνσεις, καθώς θα υπάρχουν περίοδοι με υψηλές και περίοδοι με χαμηλές τιμές. Τώρα μπαίνουμε σε μια περίοδο χαμηλών τιμών».
Για αυτό και οι επενδυτές ιδίως στην αυτοκατανάλωση, θα πρέπει να μελετούν πολύ προσεκτικά το ενεργειακό προφίλ τους: τι ώρα καταναλώνουν σε σχέση με την ώρα που παράγουν. Διότι όταν δεν υπάρχει ταυτοχρονισμός (net billing), η ενέργεια αυτή είτε θα υφίσταται περικοπές είτε θα πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ο υπουργός επαναλαμβάνει συχνά ότι η περίοδος των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ έχει τελειώσει. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή της Δ. Μακεδονίας, δεν υπάρχει δυνατότητα ο καταναλωτής να πληρώνει. «Ήδη έχουμε έναν λογαριασμό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη, για τις «παλιές» ΑΠΕ». Ταυτόχρονα η βίαιη μείωση των τιμών τις ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά έχει δημιουργήσει μια μείωση των τιμών, που αυξάνει το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ.
Το φαινόμενο των αρνητικών τιμών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ανέφερε πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης. Από τη Ρουμανία μας ήρθαν τον Απρίλιο οι αρνητικές τιμές και πληρώναμε για να εξάγουμε ενέργεια, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Άρα χρειάζεται μέτρο και να φροντίζουμε οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται να είναι βιώσιμες.
Διαβάστε ακόμη