Γραμμή άμυνας στις φουσκωμένες τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς με κίνδυνο τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, λαμβάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδιάζοντας να επαναφέρει το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Στο επίκεντρο του ΥΠΕΝ, βρίσκονται οι καλοκαιρινοί μήνες που οι τιμές της χονδρεμπορικής έχουν εκτιναχθεί στα ύψη άνω από 200% σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να απολαμβάνουν αυξημένα υπερέσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney, ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης προσανατολίζεται στην φορολόγηση των υπερκερδών με σκοπό να εφαρμοστεί από την 1 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο σε έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για να προχωρήσει την έγκριση της Κομισιόν.

Άμεση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κινητοποίηση και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία καλεί αύριο το πρωί σε διαδοχικές συναντήσεις όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς. Στα γραφεία της ρυθμιστικής αρχής θα προσέλθουν στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρωνα και της Elpedison προκειμένου να αιτιολογήσουν και να δώσουν πρόσθετες διευκρινίσεις για τις προσφορές των μονάδων τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου που σημειώθηκαν οι άκρες διακυμάνσεις στις ημερήσιες τιμές της χονδρεμπορικής.

Πλαφόν

Τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών είχε ανακοινώσει προ διετίας ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσπραξη 373 εκατ. ευρώ. Παρά τις εισηγήσεις που υπάρχουν να μπει ο φόρος έως έκτακτη εισφορά όπως έγινε στα διυλιστήρια, υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ξαναμπεί πλαφόν ανά τεχνολογία όπως συνέβη κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπαψε να ισχύει στις αρχές του έτους με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων όταν άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Και αυτό γιατί όσο αποκλιμακώνονταν οι τιμές του καυσίμου, τόσο η μέση χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούσε με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες ανώτατες τιμές που θεσπίστηκαν στις μονάδες φυσικού αερίου, λιγνίτη, υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ.

Το μέτρο του πλαφόν είχε ληφθεί τον Ιούλιο του 2022 εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης προκειμένου να αντληθούν πρόσθετα έσοδα και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτούσε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Το πλαφόν έβαλε στα ταμεία του ΤΕΜ άνω από 3,5 δισ. από τα οποία άνω από 2 δισ. ευρώ είχαν προέλθει από τις ΑΠΕ.

Η επιβολή φόρου εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέα μέτωπα με τους ηλεκτροπαραγωγούς που αυτό το διάστημα ελέγχονται και από την ΡΑΑΕΥ για τον τρόπο με τον οποίο υποβάλλουν τις προσφορές τους ενώ υπάρχουν ενστάσεις για την επέκταση του μέτρου το Σεπτέμβριο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στις αρχές του Φθινοπώρου δεν έχει νόημα το μέτρο του πλαφόν καθώς θα υπάρξει πτώση των τιμών λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ με αποτέλεσμα να έχουμε και μεγάλες περικοπές ενέργειας.

Η εικόνα των τιμών

Να σημειθεί πως για την άνοδο της χονδρικής τιμής το ΥΠΕΝ επιρρίπτει ευθύνες στο διασυνοριακό εμπόριο και συγκεκριμένα στη μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ Ουγγαρίας και υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας καθώς επίσης και στην συντήρηση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία που αφαιρεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας από την αγορά.

Η συνεχής όμως άνοδο των τιμών δημιουργεί αυξημένη επαγρύπνηση στην κυβέρνηση καθώς οι τιμές αυτές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προεξοφλώντας αυξήσεις στο ρεύμα για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου που αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση δεν αποκλείεται να δούμε να επιστρέφουν εκτάκτως οι επιδοτήσεις. Μάλιστα από την περασμένη Πέμπτη οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική αγορά έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής η οποία διερευνά ζητήματα κερδοσκοπίας.

Για σήμερα 15 Ιουλίου η τιμή του ρεύματος τις μεσημεριανές ώρες που παράγεται η φθηνή ηλιακή ενέργεια των φωτοβολταϊκών κυμάνθηκε από 60 ευρώ έως 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές εκτινάσσονται τις βραδινές ώρες που μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου καθώς το δίωρο από τις 8 έως τις 10 το βράδυ η τιμή της χονδρεμπορικής θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη 

Προϋπολογισμός: «Φρέναραν» οι υπερεισπράξεις φόρων τον Ιούνιο 

Νέο ράλι για το bitcoin μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ (γράφημα) 

Κ. Μητσοτάκης: Έκτακτη σύσκεψη για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ