Την ανάγκη φορολόγησης των παραγωγών ενέργειας, προκειμένου οι φτωχότεροι πολίτες να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ρεύματος και θέρμανσης, υπογράμμισε το «αφεντικό» της Shell, Ben van Beurden, προτείνοντας λύσεις για τη διαχείριση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει ανάγκη για κυβερνητική παρέμβαση» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του Energy Intelligence Forum, το οποίο διεξάγεται στο Λονδίνο. «Το να προστατεύσεις τους φτωχότερους, πιθανόν σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν όσους ανθρώπους βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα» σχολίασε, απευθυνόμενος στο κοινό του ενεργειακού φόρουμ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι χώρες της Ε.Ε. κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για το πακέτο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, θέτοντας ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φορολογώντας τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιρειών παραγωγής. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο θα επιδοτούν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης των φτωχότερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, ο Van Beurden τάχθηκε εναντίον της επιβολής πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, εξηγώντας ότι εταιρείες, όπως η Shell, θα δυσκολευτούν να βρουν επιπλέον προμήθειες αερίου χωρίς το κίνητρο της τιμής. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε αέριο στην Ευρώπη. Αλλά αν δεν υπάρχει το σήμα της αγοράς, αυτό θα είναι πραγματικό δύσκολο» συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου έχουν ταχθεί τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία, θεωρώντας ότι ένα τέτοιο μέτρο όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα των υψηλών τιμών, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον εμπόδια στα αποθέματα και την προσφορά.
Διαβάστε επίσης
Beat: Η αλλαγή σε Free Νow, η άνοδος λόγω τουρισμού και οι… χαμένες κούρσες (pics)