Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αρίφ Καν μετακόμισε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Η πίσω αυλή του σπιτιού του ήταν καλυμμένη με άσφαλτο και αυτό ήταν κάτι που δεν του άρεσε καθόλου. Ήταν 2007 και με τη βοήθεια μερικών φίλων ο Αρίφ κατάφερε να ξηλώσει τη σκούρα επιφάνεια και να φυτέψει στο έδαφος που κρυβόταν κάτω από αυτή φυτά και γρασίδι. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό σε τέτοιο βαθμό που λίγο καιρό αργότερα ζητήθηκε από τον Αρίφ και τους φίλους του να πραγματοποιήσουν ένα παρόμοιο έργο μπροστά από μια τοπική καφετέρια. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και η ζήτηση ακόμα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι φίλοι να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το κίνημα αστικού πρασίνου «Depave». Έκτοτε έχουν περάσει 17 χρόνια και οι… φρουροί της φύσης εξακολουθούν να αναλαμβάνουν την «πράσινη» μετάβαση σε σχολεία, εκκλησίες και άλλους κοινοτικούς χώρους σε όλη την αμερικανική πόλη.
Ωστόσο το κίνημα δεν περιορίστηκε στο Πόρτλαντ, αλλά εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τη στιγμή που οι παρατεταμένες περίοδοι ακραίας ζέστης και τα πλημμυρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή πλήττουν τον πλανήτη.
Στόχος, λοιπόν, του κινήματος που συναντά υπερμάχους σε όλο τον κόσμο, είναι να επαναφέρουν το πράσινο στα αστικά κέντρα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Επιπλέον, με την αφαίρεση αδιαπέραστων επιφανειών, όπως το τσιμέντο, επιτρέπεται η ροή του νερού, το οποίο διεισδύει στο έδαφος με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος της πλημμύρας σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων.
Παράλληλα, η φύτευση δέντρων και φυτών παρέχει σκιά και προστασία από τη ζέστη για τους κατοίκους, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μείωση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες χάρη στο πράσινο μπορεί να μειώσει κατά 1/3 τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται άμεσα με τη ζέστη και με τα κύματα καύσωνα.
Στην Ευρώπη και δη στο Βέλγιο η ομάδα Life Pact καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους πλημμύρας με τον ίδιο τρόπο. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του «ontharden» βήμα-βήμα ξηλώνουν επιφάνειες απομακρύνοντας σημαντικούς όγκους ασφάλτου από τις κατοικημένες περιοχές. Δημιουργούν φαρδιά πεζοδρόμια για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, τα οποία πάντα «ντύνουν» φυτά και πράσινο. Η φιλοσοφία της ομάδας είναι η ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την ανθεκτικότητα της πόλης, τη βελτίωση της υγείας και ευημερίας των πολιτών και στόχος είναι η προστασία από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης.
Η τάση είναι διαδεδομένη και στη Γαλλία και στηρίζεται από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για το αστικό πράσινο, αλλά και για την εγκατάσταση «πράσινων» τοίχων και στεγών. Για παράδειγμα, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μετατρέπονται σε πραγματικούς πνεύμονες πρασίνου.
Τι επιτυγχάνεται με την αφαίρεση οδοστρώματος και τσιμέντου και την αντικατάστασή του από διαπερατές επιφάνειες;
Μειώνεται η αστική θερμοκρασία: Η φύτευση δέντρων και φυτών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας καθώς απορροφάται η θερμότητα.
Περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Καταγράφονται χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αφού τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου δεσμεύουν τον άνθρακα από τα αυτοκίνητα και την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Μειώνεται ο κίνδυνος πλημμυρών: Τα όμβρια ύδατα δεν απορροφώνται από τις αδιαπέραστες επιφάνειες με κίνδυνο υπερχείλισης και πλημμύρας. Αντιθέτως, το πράσινο συγκρατεί το νερό, το οποίο απορροφάται με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.
Λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι αστικοί κήποι δεσμεύουν και φιλτράρουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Καταπατημένα: Εξαγορά… και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%
Νομοσχέδιο: Τριπλή «φάκα» με τσουχτερά πρόστιμα για τα Ι.Χ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ