Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι ενεργειακές αγορές σε όλη την Ευρώπη καθώς η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε χθες σε επίπεδα εξωπραγματικά, φλερτάροντας με τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που αποτελεί φυσικά ιστορικό υψηλό.
Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατούν λόγω των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Μόσχας, η οποία ανοιγοκλείνει τις κάνουλες, αποτυπώνεται στις έντονες διακυμάνσεις της τιμής του επονομαζόμενου και «γαλάζιου χρυσού». Χαρακτηρισμός που το τελευταίο διάστημα δικαιώνεται πανηγυρικά…
Έτσι μετά την προχθεσινή μικρή υποχώρηση της τιμής στα 269,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά το peak των 291 ευρώ προ ημερών, το φυσικό αέριο ξανά προς τη…δόξα τραβά.
Χθες στην ολλανδική αγορά (TTF), που είναι το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης Νοεμβρίου έφτασαν ελάχιστα κάτω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, στα 298,6 ευρώ, –σκαρφαλώνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 302 ευρώ-, ενώ για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου έκλεισαν στα 290,9 ευρώ η μεγαβατώρα.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όλα συνηγορούν πως δεν υπάρχει κάτι που θα ανατρέψει αυτή την τρελή πορεία του φυσικού αερίου. Έτσι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στην περιοχή των 272 ευρώ/MWh, ενώ σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή θα έχει εκτοξευθεί στα 372 ευρώ/MWh, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με άλλα λόγια, έχουμε εισέλθει σε ένα «τούνελ» με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικονομίες της Ε.Ε., αλλά και αδιόρατο τέλος, κάτι που ενόψει του χειμώνα θα δοκιμάσει τις αντοχές των κοινωνιών, αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων.
Καθυστερήσεις και στις ΗΠΑ
Εκτός από την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream για τρεις μέρες λόγω συντήρησης, -από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου-, όπως έχει ανακοινώσει η Gazprom, η τιμή του φυσικού αερίου δέχθηκε χθες περαιτέρω ανοδική ώθηση και από το γεγονός ότι η αμερικανική Freeport LNG ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει την επανεκκίνηση των εξαγωγών από την Quintana έως τον Νοέμβριο, έναντι του Οκτωβρίου όπως είχε δηλωθεί αρχικά. Αυτό μειώνει σημαντικά τον πήχη των εξαγωγών αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη, εντείνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό με τις ασιατικές χώρες που θα διεκδικήσουν τα, ούτως ή άλλως, λιγότερα φορτία.
Στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη εξέλιξη «διαβάστηκε» από την αγορά με διαφορετικό τρόπο, οδηγώντας σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 9,4 δολαρίων/MMBtu. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασαν το όριο των 10 δολαρίων/MMBtu για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια, λόγω των προσδοκιών για αυξημένη ζήτηση (και δυνατότητα) εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη.
Οι ευθύνες της Ε.Ε.
Όλα αυτά φυσικά αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το μέγεθος των ευθυνών της ευρωπαϊκής ηγεσίας, -και ιδιαίτερα των ισχυρών κρατών-, η οποία πιάστηκε ξανά στο ύπνο, χωρίς εναλλακτικές λύσεις ενεργειακής τροφοδοσίας, και με τις αναγκαίες-αναγκαστικές κυρώσεις κατά του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσονται σχεδόν σε πυροβολισμό διαρκείας προς τα δικά της πόδια.
Ακόμη και τώρα, όμως, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να επιδεικνύουν πρωτοφανή δυσκινησία στη λήψη των απαραίτητων πρόσθετων γενναίων μέτρων που θα λειτουργούσαν ως «δίχτυ ασφαλείας» για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε το φυσικό αέριο να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, -το «φράγμα» των 300 ευρώ απέχει ελάχιστα-, προμηνύοντας έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
Διαβάστε ακόμα:
ΔΕΠΑ Υποδομών: Άνοιξε ο δρόμος για την οριστική πώληση στην ITALGAS
Attica Bank: Το πόρισμα της DBRS για το κόστος των τιτλοποιήσεων «ξεκλειδώνει» εξελίξεις