Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 22 μήνες, καθώς η ζήτηση είναι χαμηλή και τα φορτία LNG συσσωρεύονται στη θάλασσα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς, που έχουν ήδη μειωθεί περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους, διαμορφώθηκαν χθες κάτω από τα 35 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021. Με την περίοδο θέρμανσης της Ευρώπης να έχει τελειώσει και τον ζεστό καιρό να επικρατεί, η κατανάλωση φυσικού αερίου παραμένει υποτονική και δεν υπάρχει βιασύνη για κάλυψη επιπλέον προσφοράς.
Ο όγκος των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που βρίσκονται στις θάλασσες για περισσότερες από 20 ημέρες παγκοσμίως αυτή την εβδομάδα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο εποχικό επίπεδο τουλάχιστον από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τώρα είναι περίπου διπλάσιο από τον μέσο όρο τα τελευταία έξι χρόνια.
Η τάση δείχνει ότι υπάρχει περισσότερο αέριο διαθέσιμο στην αγορά από ό,τι χρειάζεται επί του παρόντος. Παρόμοια επίπεδα αποθήκευσης στο νερό παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όχι την άνοιξη, όταν οι χώρες αρχίζουν να δημιουργούν αποθέματα σε χαμηλότερες τιμές ενόψει των ψυχρότερων μηνών.
Οι έμποροι παρακολουθούν στενά τη ζήτηση για τις ανάγκες ψύξης, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, όταν ο καιρός γίνει θερμότερος και να ενισχύσει τις τιμές για τις πωλήσεις LNG. Δίνεται επίσης προσοχή στην εκ νέου αναδυόμενη ζήτηση στην Ασία, καθώς και στην ανάκαμψη της χρήσης βιομηχανικού αερίου.
Η συνολική ταχύτητα για τον παγκόσμιο στόλο πλοίων LNG έχει μειωθεί, από τον μέσο όρο περίπου 14 κόμβων για τον Απρίλιο τα προηγούμενα χρόνια, σε 13 κόμβους αυτόν τον Απρίλιο, δήλωσε ο Lu Ming Pang, αναλυτής της Rystad Energy AS.
«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει επαρκής προσφορά στην αγορά, με τις παραδόσεις να επιβραδύνονται για να αντιστοιχούν στα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας αυτή την περίοδο», όπως είπε.
Τα ευρωπαϊκά αποθέματα LNG βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα για αυτήν την περίοδο του έτους, ενώ οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή είναι γεμάτες περίπου στο 62%, ποσοστό που επίσης είναι πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα για την αγορά, η τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF υποχώρησε χθες κατά 2,92% στα 34,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια Ιουνίου,ενώ για τον Ιούλιο έκλεισε στα 35,34 ευρώ/MWh και για τον Αύγουστο στα 36,47 ευρώ/ MWh. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε χθες κατά 2%.
Οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, αν και υποχωρεί το τελευταίο τριήμερο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Έτσι, για σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου διαμορφώνεται στα 113,47 ευρώ/MWh,– όταν στις 8 του μήνα βρισκόταν στα 146,37 ευρώ/MWh-, με τη χαμηλότερη στα 90 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 170 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΑΠΕ με 39,14% (40,86% μαζί με της Κρήτης), ακολουθεί το φυσικό αέριο με 34,67%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 10,26%, ο λιγνίτης με 8,16% και τα υδροηλεκτρικά με 3,55%.
Διαβάστε ακόμη
Εφορία: Άνοιξαν οι εφαρμογές για όσους εισέπραξαν αναδρομικά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ