search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Φυσικό αέριο: Ο μοναδικός Ελληνας trader LNG του Λονδίνου εκτιμά ότι τα δύσκολα έχουν περάσει

«Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα ζήσουμε έντονα την κρίση του προηγούμενου χειμώνα», δήλωσε ο Γιάννης Πολίτης στην DW

Ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εκείνη την ημέρα, κατακαλόκαιρο Αυγούστου του 2021, ο δείκτης τιμών φυσικού αερίου «τρελάθηκε» στην κυριολεξία. «Είχε σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια ανά ΜΜBtu, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν κοντά στα 10 δολάρια, δεν το είχαμε ξαναζήσει».

Ο Γιάννης Πολίτης θυμάται πολύ καλά τον «νευρικό κλονισμό» που υπέστη ο κλάδος του σε όλον τον κόσμο. Κυρίως όμως οι προμηθευτές ενέργειας στη Γερμανία, μια χώρα που επαναπαύθηκε στο φθηνό φυσικό από τη Ρωσία και δεν είχε καν κάνει δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να διέκοπταν την τροφοδοσία μέσω του Nord Stream 2. Ο κίνδυνος να μείνει στα “κρύα του λουτρού” ορατός.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς άρχισε αγώνα δρόμου για να υποκαταστήσει τη ρωσική ενέργεια, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να ζητά εναλλακτική στο Κατάρ κι άλλες χώρες. Ο Πολίτης, μοναδικός Έλληνας trader LNG του Λονδίνου, παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες εταρείες εξόρυξης, εκμετάλλευσης και πώλησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου χώρας της Ασίας που συγκαταλέγεται στις 500 μεγαλύτερες στον κόσμο.

Πρόκειται για την Petronas με έδρα την Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Αλλά ο κύριος τομέας δραστηριοποίησής του είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο με γραφεία σε δεκάδες χώρες και πάνω από 100 θυγατρικές.

Στα άδυτα του κλάδου και των τιμών

Από τον 9ο όροφο του γραφείου του στο City του Λονδίνου με φόντο τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, ο Γιάννης Πολίτης χρειάστηκε πολλές φορές αργότερα να ανατρέξει σε αυτές τις στιγμές. Ιδιαίτερα όταν από τον Ιανουάριο του 2022 είχε αρχίσει να γίνεται σαφές ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά το περασμένο καλοκαίρι δεν αντιληφθήκαμε τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Ήταν δύσκολο να δει κανείς πού πάνε τα πράγματα. Η Ρωσία έστελνε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το καλοκαίρι του 2021 και έτσι οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν πολύ. Εικάζαμε ότι θα ήταν κάτι παροδικό, αλλά τελικά ήρθε ο πόλεμος με πολλούς χαμένους».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω τόσο σε καταναλωτές όσο και σε εμπόρους φυσικού αερίου. Ο Έλληνας οικονομολόγος ασχολείται γενικότερα με το κομμάτι του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μια παγκόσμια αγορά με τους δικούς της κανόνες.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

 

Exit mobile version