Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τραβούν ξανά την ανηφόρα καθώς η χαμηλότερη παραγωγή των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης αυξάνουν τη ζήτηση. Ειδικότερα, την ώρα που οι έμποροι συνεχίζουν να παλεύουν με τον αντίκτυπο των προτεινόμενων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, η μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ οδήγησε σε άνοδο των τιμών για τρίτη συνεχή μέρα.
Έτσι χθες, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς για παράδοση τον επόμενο μήνα έκλεισαν στο Άμστερνταμ κατά 2,6% υψηλότερα στα 106,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε κατά 4,4%.
Στη Γερμανία οι επιδόσεις των αιολικών υποχώρησαν σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και η παραγωγή προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένη και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, οι τιμές τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του άνθρακα αυξήθηκαν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ζήτηση για φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει αυξημένη από τα τέλη Απριλίου.
Η ΕΕ πρότεινε την Τετάρτη τη σταδιακή κατάργηση προμηθειών ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων φέτος, ενισχύοντας δυνητικά τη ζήτηση για φυσικό αέριο και άνθρακα ιδιαίτερα για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Όλα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό έντασης και κινδύνων για την αγορά καθώς η Μόσχα διέκοψε τις άμεσες ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στην απαίτηση της να πληρωθεί σε ρούβλια.
Οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προθεσμίες πληρωμής τις επόμενες εβδομάδες και ενώ η ΕΕ έχει δηλώσει ότι οι αγοραστές που ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank JSC για να πληρώσουν προμήθειες θα παραβιάσουν τις κυρώσεις του μπλοκ κατά της Μόσχας.
Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη μειώθηκαν και οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας παραμένουν σταθερές, ενώ η Πολωνία λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω αντίστροφης ροής από τη Γερμανία.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Συνέχιση επιδοτήσεων χωρίς όριο κατανάλωσης το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου