Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου συνέχισαν την πτώση τους, οδηγώντας σε τέταρτη εβδομαδιαία υποχώρηση, με τον ήπιο καιρό να συμβάλλει στην άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης στην ήπειρο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς, όπως αναφέρει το Bloomberg, κατέγραψαν εβδομαδιαία πτώση περίπου 8% μετά τις διακυμάνσεις χθες, Παρασκευή. Η Γαλλία και η Γερμανία προβλέπεται να δουν θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες τιμές την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.
Το ενεργειακό κόστος υπήρξε βασικός μοχλός του πληθωρισμού και η απροσδόκητα χαμηλή ζήτηση ελαφρύνει το βάρος των καταναλωτών και πυροδοτεί αισιοδοξία μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών. Μετά τις τιμές ρεκόρ πέρυσι και τους φόβους ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταφύγουν σε δελτίο, ο ήπιος χειμώνας βοηθά την περιοχή να διατηρήσει τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα.
Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι γεμάτα κατά 83%, πάνω από το πενταετές εποχιακό πρότυπο για αυτήν την εποχή του χρόνου, με ορισμένες χώρες να στέλνουν ακόμη αέριο σε αποθήκευση τις τελευταίες ημέρες. Στη Γερμανία αυτό το επίπεδο είναι περίπου 91%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, κάτι που δεν ήμασταν πραγματικά το φθινόπωρο», δήλωσε ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD, προσθέτοντας ότι η έλλειψη φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα είναι απίθανη.
«Όσο περισσότερο αέριο έχουμε στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην αρχή του χρόνου, τόσο λιγότερο άγχος και κόστος θα αντιμετωπίσουμε για να τις ξαναγεμίσουμε για τον επόμενο χειμώνα», όπως είπε.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία μειώθηκε το 2022 λόγω του ήπιου καιρού. Οι οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί χρήστες μειώνουν τη ζήτησή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να μειώσουν το κόστος. Ακόμη και με ένα κρύο στις αρχές Δεκεμβρίου, η πανευρωπαϊκή ζήτηση ήταν 11% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία του ICIS.
Στο πλαίσιο αυτό τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, υποχώρησαν χθες στην περιοχή των 70 ευρώ/MWh, ενώ το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 4,1%.
Ο κίνδυνος παραμένει
Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από το κανονικό και η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη σε περαιτέρω διαταραχές του εφοδιασμού, με τις παγκόσμιες αγορές να έχουν ουσιαστικά έλλειψη φυσικού αερίου φέτος εν μέσω χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία.
Επίσης, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι περιορισμένες, χωρίς νέα μεγάλα εξαγωγικά έργα να ξεκινούν στο εγγύς μέλλον, ενώ ο ανταγωνισμός με την Ασία για τα καύσιμα θα μπορούσε επίσης να ενταθεί.
«Τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει. Έχουμε ακόμα τον υπόλοιπο χειμώνα να περάσουμε και οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο Graham Freedman, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie Ltd.
Άνοδος για το ρεύμα στην Ελλάδα
Η αβεβαιότητα και τα «σκαμπανεβάσματα» αποτυπώνονται και στην εγχώρια αγορά. Έτσι, μετά από μια σχετική αποκλιμάκωση τις προηγούμενες μέρες που οδήγησε χθες την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 207 ευρώ/MWh, σήμερα Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, το ρεύμα πήρε πάλι την…ανηφόρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 14,35%.
Έτσι, η τιμή στην χονδρική αγορά στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 236,61 ευρώ/MWh, με την χαμηλότερη στα 163,94 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 344,10 ευρώ/MWh. Κάτι που εξηγείται εν μέρει από την υποχώρηση των ΑΠΕ και την αυξημένη συμμετοχή των εισαγωγών και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα.
Και σήμερα λοιπόν την κούρσα οδηγούν οι εισαγωγές με 36,09%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 24,50%, οι ΑΠΕ κατατάσσονται στην τρίτη θέση με 20,29% (21,1% μαζί με της Κρήτης), ο λιγνίτης συμμετέχει με 12,42% και τα υδροηλεκτρικά με 1,83%.
Διαβάστε ακόμη
ΗΠΑ: Ο Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με την 15η ψηφοφορία
«Στη φάκα» του ΣΔΟΕ κυκλώματα που «χαμήλωναν» τα κυβικά σε υπερπολυτελή αυτοκίνητα