Ένα εφιαλτικό σκηνικό στήνεται πάνω από την Ευρώπη με επίκεντρο τις προμήθειες φυσικού αερίου, ιδιαίτερα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο τις στρόφιγγες της Gazprom, ουδείς αμφιβάλει ότι η επόμενη χρονιά, τουλάχιστον, θα κυλήσει μέσα από τιμές που θα φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά και με τις εναλλακτικές λύσεις να… απειλούνται με εξαφάνιση.
Η Ε.Ε. μπορεί σε επίπεδο διακηρύξεων να έχει αποφασίσει την ταχεία απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί στις προμήθειες LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ.
Αυτές έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία διετία, αλλά όλα κρέμονται από μια κλωστή. Αρκεί να δει κανείς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη Cheniere Energy, τον πρώτο χρονικά και μεγαλύτερο εξαγωγέα αμερικανικού LNG.
Η εταιρεία ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα όρια εκπομπών ρύπων, όπως επιβάλλουν οι νέες ρυθμίσεις, γιατί άλλως θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία των σταθμών υγροποίησης φυσικού αερίου που διαχειρίζεται και προμηθεύουν με σημαντικές ποσότητες μεταξύ άλλων και την Ευρώπη.
Η δύσκολη «εξίσωση»
Όπως ανέφερε το Reuters, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών εξαγωγών LNG θα σταματούσε «για μήνες ή χρόνια», ενώ σε περίπτωση αποδοχής του θα υπονομευόταν η περιβαλλοντική στρατηγική του Προέδρου Μπάιντεν, η οποία, σημειωτέον, ήδη δέχεται και άλλα σημαντικά «χτυπήματα» εκ των έσω.
Εάν σκεφτούμε πως η Cheniere είναι αυτή που κάνει το 50% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η εταιρεία επικαλείται ότι πιθανή επιβολή πρόσθετου κόστους και διακοπής λειτουργίας στον αμερικανικό κλάδο LNG, «ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικεντρώνεται στη στρατηγική ανάγκη της Ευρώπης να δώσει τέλος στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, είναι αντιπαραγωγική».
Με άλλα λόγια, η εναλλακτική λύση της κάλυψης ενός κρίσιμου μέρους των ευρωπαϊκών αναγκών με τα φορτία από τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Κι αυτό όχι μόνο λόγω του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά, καθώς η Ασία τα «χτυπάει» για τις δικές της ανάγκες.
Στην υποθετική περίπτωση που για ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα το αμερικανικό LNG βγει από την «εξίσωση» των εναλλακτικών λύσεων της Ε.Ε., είναι βέβαιο ότι η Μόσχα θα περικόψει ακόμη περισσότερο τις δικές της ροές, προκειμένου να οδηγήσει την Ευρώπη στα σχοινιά, καθώς οι συνθήκες στην αγορά θα εκτοξεύσουν τις τιμές για τον «γαλάζιο χρυσό» σε ύψη που τα σημερινά επίπεδα των 175 ευρώ / μεγαβατώρα να φαντάζουν «χαμηλά».
Την ίδια ώρα, η υπόθεση της Uniper και της κρατικής διάσωσής της είναι ενδεικτική για το «ντόμινο» συνεπειών που θα προκληθεί σε όλη την Ε.Ε., ενώ τα όσα συμβαίνουν γύρω από τα προβλήματα συντήρησης του Nord Stream 1 αποτελούν μάλλον το «προμήνυμα» της πλήρους διακοπής των ροών από τη Μόσχα. Επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, πιάστηκαν ανέτοιμες και
έβαλαν «το κάρο μπροστά από το άλογο».
Η ανάγκη της «πράσινης στροφής» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, το ίδιο και η ανάγκη απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, σε θεωρητικό επίπεδο, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον.
Ωστόσο, πώς αυτά θα μπορούσαν να γίνουν πράξη χωρίς όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχουν δρομολογηθεί οι απόλυτα αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές, που θα τα καθιστούσαν εφικτά μέσα στο στενά χρονικά περιθώρια που επιβάλλει η κλιματική κρίση, αλλά και οι τωρινές γεωπολιτικές αναταράξεις;
Δυσοίωνες προβλέψεις
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία των τιμών. «Η αυξημένη νευρικότητα καθώς οδεύουμε προς τη συντήρηση του Nord
Stream 1 υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να δούμε κάποια ανάπαυλα του φόβου για ασφάλιστρα στις τιμές βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd.
«Η περιορισμένη παροχή LNG λόγω παρατεταμένης διακοπής σε μια σημαντική εξαγωγική εγκατάσταση στις ΗΠΑ, ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ευρώπη μαζί με τη χαμηλή γαλλική πυρηνική παραγωγή ενέργειας –η οποία διατηρεί τη ζήτηση φυσικού αερίου στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά υψηλά– επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση», ανέφερε σε σημείωμα του ο Andy Sommer της Axpo Solutions AG.
Διαβάστε ακόμη
Για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά η ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει
Με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων οι έλεγχοι της Εφορίας
Twitter: Το κακό και το… πιο κακό σενάριο μετά την προσπάθεια του Έλον Μασκ να ακυρώσει την εξαγορά