search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Τρόφιμα: Πώς το φενγκ σούι στο ψυγείο βάζει στοπ στη σπατάλη

Πώς η έξυπνη τοποθέτηση των τροφίμων λειτουργεί σαν οπτική υπενθύμιση ώστε να μην ξεχαστούν και να καταναλωθούν πριν χαλάσουν

Φενγκ σούι στο υπνοδωμάτιο για καλή ερωτική ζωή, φενγκ σούι στο σαλόνι για καλή ενέργεια, φενγκ σούι και στο… ψυγείο για λιγότερο σπατάλη τροφίμων. Αυτό σκέφτηκε η Ζιαγίνγκ Ζάο, συμπεριφορική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά, σε μία προσπάθεια να μετριαστεί η σπατάλη φαγητού.

Μπορεί να είστε τακτικοί και να τοποθετείτε τα τρόφιμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ψυγείου, όμως, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να μην καταναλωθούν και να πεταχτούν.

«Το ψυγείο δεν έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο ανθρώπινος νους έχει περιορισμένη χωρητικότητα και ένας από τους περιορισμούς του είναι ότι αυτό που δε βλέπει, δε το σκέφτεται. Έτσι, αν δεν δω κάτι, θα το ξεχάσω και αυτό οδηγεί στη σπατάλη φαγητού», εξήγησε η Ζάο.

Η λύση που προτείνει η ειδικός είναι μία: Φενγκ σούι για το ψυγείο! Όπως εξήγησε σε παλαιότερο TED Talk αρκεί να τοποθετηθούν τα τρόφιμα με τρόπο ώστε τα πιο ευπαθή να βρίσκονται σε ορατό σημείο για να μην ξεχαστούν και να καταναλωθούν άμεσα.

Μπορεί να μοιάζει ενέργεια ήσσονος σημασίας, ωστόσο, «τα στοιχεία της επιστήμης της συμπεριφοράς καταδεικνύουν ότι ορισμένες από τις μικρότερες αλλαγές έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα».

Όπως αναφέρει η Washington Post, στις ΗΠΑ το 1/3 των τροφίμων καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων. Αναλυτικότερα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ReFED που εστιάζει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αναφέρει ότι το 2021 στις ΗΠΑ το 38% των 241 εκατ. τόνων τροφίμων έμεινε απούλητο ή δεν καταναλώθηκε. Από το πλεόνασμα αυτό ελάχιστο μέρος δωρίζεται σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται, καταλήγει στις χωματερές ή σαπίζει στα χωράφια. Συνολικά, ο ReFED εκτιμά ότι το 33% όλων των τροφίμων στις ΗΠΑ πετιέται στα σκουπίδια. Όλα αυτά, ενώ το κόστος των προϊόντων αυξάνεται με τη σπατάλη τροφίμων να γίνεται πιο δαπανηρή για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, επιβαρύνεται και το περιβάλλον, καθώς η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει κατά 8% στην παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, καθιστώντας τα δύο φορές πιο επιβλαβή για το κλίμα από την αεροπορική βιομηχανία.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει η κινεζική μέθοδος του φενκ σούι, σύμφωνα με την οποία αν τοποθετηθούν τα αντικείμενα στο χώρο με συγκεκριμένο τρόπο τότε η ενέργεια στο κινείται ανεμπόδιστα φέρνοντας καλή τύχη.

Η Ζάο προτείνει να ανατρέψετε το τυπικό σύστημα οργάνωσης του ψυγείου, τοποθετώντας τα πιο ευπαθή στις πόρτες και κρύβοντας τα πιο ανθεκτικά, όπως κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα, στα συρτάρια.

«Όποτε ανοίγω το ψυγείο βλέπω τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ευπαθή προϊόντα και τα επιλέγω πριν χαλάσουν. Είναι μια καλή οπτική υπενθύμιση. Πρέπει να φας αυτά τα καρότα ή πρέπει να φας αυτό το μαρούλι», είπε.

Σε εκείνους που αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι τα λαχανικά θα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής αν βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου, η επιστήμονας τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να θυμηθείτε να τα καταναλώσετε.

«Μπορεί να μαραίνονται ευκολότερα στην πόρτα, αλλά είναι καλύτερο από το να σαπίσουν. Αν τα αφήσετε στο συρτάρι το πιθανότερο είναι να μην τα ξαναδείτε πριν χαλάσουν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, εξήγησε πως ξεκίνησε να διατηρεί τα λαχανικά σε σφραγισμένα δοχεία ώστε να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο και να μείνουν απαλλαγμένα από αιθυλένιο, ένα αέριο που προωθεί την ωρίμανση.

Ένας ακόμα τρόπος που προτείνει η Ζάο είναι να ακολουθήσετε την τεχνική «πρώτο μπαίνει, πρώτο βγαίνει», την οποία εφαρμόζουν και πολλές εταιρίες τροφίμων. Διατηρεί, δηλαδή, όλα τα παλαιότερα τρόφιμα στις μπροστινές και κεντρικές θέσεις του ψυγείου, αντί να τα σπρώχνει προς το βάθος και τις γωνίες. Τα νεότερα, από την άλλη, τοποθετούνται στο βάθος και σταδιακά, ενώ καταναλώνονται τα παλαιότερα, τα μετακινεί σε πιο εμφανή σημεία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βάλετε σε πρώτο πλάνο το ωμό κρέας, τα προϊόντα και τα γαλακτοκομικά που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Ανθεκτικά προϊόντα όπως ποτά και καρυκεύματα μπορούν να παραμείνουν σε πιο «κρυμμένα» σημεία λίγο περισσότερο, καθώς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Διαβάστε ακόμη

Πώς επηρεάζουν την τσέπη μας οι μεταβολές του ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες

Βαγγέλης Λιόλιος: Το «φρένο» στις επιδόσεις της Coffee Island και τα νέα δάνεια

Στον αέρα η χρηματοδότηση της Λεωφόρου Κύμης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version