Η Ευρώπη μπορεί να έχει κάνει καλή δουλειά όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά «δεν έχει ξεφύγει ακόμη από το δάσος», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.
«Η Ευρώπη κατάφερε να μετασχηματίσει τις ενεργειακές της αγορές, να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε λιγότερο από 4% και η οικονομία της δεν πέρασε ακόμη σε ύφεση», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ , εκτελεστικός διευθυντής του IEA σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Μάρτιν Σουνγκ του CNBC την Κυριακή.
«Οι εκπομπές της Ευρώπης έχουν μειωθεί … και η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα», δήλωσε ο Μπιρόλ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Η Ρωσία έχει παραδοσιακά διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό, αλλά η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών της Δύσης από τη Μόσχα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς συνεχίζουν να υιοθετούν νέες κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι χώρες της Ευρώπης έκαναν καλή δουλειά… τον περασμένο χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, τονίζοντας ότι η περιοχή κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση, εν μέρει χάρη σε έναν πιο ήπιο από τον αναμενόμενο χειμώνα.
Ωστόσο, ο Μπιρόλ προειδοποίησε ότι η ενεργειακή αγορά της περιοχής έχει ακόμη τρία βασικά εμπόδια να ξεπεράσει φέτος.
1. Η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα
Η παγκόσμια ενεργειακή προσφορά ήταν άφθονη πέρυσι, όταν η Κίνα βρισκόταν ακόμη σε καθεστώς αυστηρού lockdown και αγόραζε λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και τώρα, η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πιο δύσκολο χειμώνα.
Η ζήτηση LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα είναι ένας «βασικός καθοριστικός παράγοντας» της ζήτησης για τις αγορές φυσικού αερίου.
Ωστόσο, ο Μπιρόλ πιστεύει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι πιο ήπιες από τις προβλέψεις και δεν αναμένει να δει μια «μεγάλη έκρηξη» των εισαγωγών από την Κίνα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια διαφορετική αφήγηση για το πετρέλαιο της χώρας, είπε.
Η έξοδος της Κίνας από την πολιτική zero covid τον Δεκέμβριο προκάλεσε αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, με τον ΙΕΑ να προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της αύξησης της ζήτησης, σημείωσε ο Μπιρόλ.
2. Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ
Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας παρακολουθούν επίσης στενά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Χωρίς συμφωνία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στάση πληρωμών στις αρχές Ιουνίου, αν και αυτό θεωρείται απίθανο.
Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν όσο ο πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της G-7 στην Ιαπωνία, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την Κυριακή.
Ο Μπιρόλ δήλωσε ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα προκαλούσε πτώση της ζήτησης πετρελαίου και των τιμών, αλλά συμφώνησε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.
«Θα απέφευγα να σας δώσω έναν ακριβή αριθμό, αλλά θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου αν δούμε μια τέτοια χρεοκοπία».
«Αυτό το ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπιστεί και θα επικρατήσει η κοινή λογική. Και δεν βλέπω σημαντικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Αλλά φυσικά, οι αγορές πετρελαίου ενέχουν πάντοτε ρίσκο», πρόσθεσε.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Παρασκευή από απώλειες άνω του 1% την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές έδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τους κινδύνους μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
3. Η εξάρτηση από τη Ρωσία παραμένει
Μια άλλη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές αγορές της Ευρώπης είναι ότι η εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως και οι προοπτικές της προσφοράς είναι αβέβαιες.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom προς την Ελβετία και την ΕΕ μειώθηκαν κατά 55% το 2022, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τον Ιανουάριο. Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι αν υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις εισαγωγές φυσικού αερίου «για πολιτικούς λόγους», η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι «κάποιες προκλήσεις» τον ερχόμενο χειμώνα.
Ο Μπιρόλ εκτιμά ότι οι χώρες της G-7 και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιστρέψουν στη σύναψη συμφωνιών με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η ιστορία της Ρωσίας με το φυσικό αέριο έχει «τελειώσει».
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τον Ιούνιο
Πότε η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Σβήνουν τα φορολογικά πρόστιμα για τους Έλληνες του εξωτερικού
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ