Στο 21ο επεισόδιο «Κάψα και σκόνη» της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς Οι Τρεις Χάριτες – που επιστρέφει έπειτα από 34 χρόνια στους τηλεοπτικούς δέκτες με αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας – οι τρεις αδελφές προσπαθούν μάταια να αντιμετωπίσουν το κύμα καύσωνα που πλήττει την Αθήνα. Εξοπλίζονται με βεντάλιες, φορητά ανεμιστηράκια, επιτραπέζιους ανεμιστήρες, ακόμα και ψεκαστήρα νερού χειρός, τοποθετούν τα σεντόνια στο ψυγείο, ενώ η μικρότερη της παρέας, η Ειρήνη, «κατασκηνώνει» έξω από το ανοιχτό ψυγείο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δροσιστεί. Όταν τελικά νοσηλεύεται με συμπτώματα θερμοπληξίας, τότε οι τρεις αδελφές αποφασίζουν να αγοράσουν κλιματιστικό, το οποίο, όμως, δε λύνει τα προβλήματά τους, αφού η Ειρήνη καταλήγει με ψύξη.
Υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε τη θερμοπληξία όπως η αδελφή Χαρίτου και να δροσίσουμε το σπίτι αν δε διαθέτουμε κλιματιστικό; Κι όμως, υπάρχουν:
Επενδύστε σε ανεμιστήρα οροφής
Μπορεί να μοιάζει επιλογή άλλων εποχών, ωστόσο οι ανεμιστήρες οροφής επανέρχονται δυναμικά πιο εξελιγμένοι και λειτουργικοί από το παρελθόν. Πιο βιώσιμος και οικονομικότερος από το κλιματιστικό, ο ανεμιστήρας δε δροσίζει το χώρο, αλλά τους ανθρώπους, αφού δημιουργεί ρεύμα χωρίς να μειώνει τη θερμοκρασία, όπως ένα κλιματιστικό, αλλά ανακατανέμει τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Αν, μάλιστα, τον ρυθμίσετε να λειτουργεί αριστερόστροφα τους θερινούς μήνες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο.
«Παγώστε» τον ανεμιστήρα
Έχετε επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο ανεμιστήρα και θέλετε να ενισχύσετε την απόδοσή του; Τοποθετείστε ένα μπολ με πάγο μπροστά του (σε απόσταση από καλωδιώσεις και με επίβλεψη αν έχετε μικρά παιδιά) ώστε να φυσάει προς την κατεύθυνσή σας. Η δροσιά από τον πάγο θα σας αναζωογονήσει, με τη μέθοδο να την προτείνει ακόμα και το υπουργείο Περιβάλλοντος της Αυστραλίας.
Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα
Αν πέρα από τη ζέστη σας ταλαιπωρεί και η υγρασία, τότε λύση μπορεί να δώσει ένας αφυγραντήρας. Δε θα μειώσει τη θερμοκρασία του δωματίου, αλλά θα βοηθήσει ώστε να «διαλύσει» τον πυκνό αέρα στο χώρο, αφού διατηρεί στο σωστό επίπεδο την υγρασία, ενώ παράλληλα απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από ακάρεα και μικροοργανισμούς.
Θωρακίστε το σπίτι σας
Επενδύστε σε θερμομόνωση κτιρίου. Σαφώς δεν αποτελεί μία από τις πιο άμεσες και οικονομικές λύσεις, ωστόσο, η θερμική προστασία του κτιριακού περιβλήματος με σύγχρονες μεθόδους και ποιοτικά μονωτικά υλικά από εξειδικευμένα συνεργία, προστατεύει το σπίτι από όλες τις καιρικές συνθήκες, χαρίζοντας ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.
Κρατήστε τις κουρτίνες κλειστές
Όσο απλή και αν φαίνεται αυτή η συμβουλή αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η θερμότητα από τον ήλιο περνάει μέσα από τα παράθυρα για να τα καταλάβετε την αποτελεσματικότητα της. Επομένως, αν οι κουρτίνες ή οι περσίδες κλείσουν, τότε περιορίζεται η θερμοκρασία και με αυτόν τον τρόπο δεν μετατρέπεται το σπίτι σε μικρό θερμοκήπιο, ιδίως αν έχει νότιο προσανατολισμό. Μπορείτε να επιλέξετε ακόμα και κουρτίνες συσκότισης καθώς εμποδίζουν το ηλιακό φως και υπολογίζεται ότι περιορίζουν κατά 30% την αύξηση της θερμοκρασίας.
«Ντύστε» τα τζάμια
Ανακαλύψτε τις αντηλιακές μεμβράνες για παράθυρα. Κυκλοφορούν διαφόρων τύπων, εφαρμόζονται στην εσωτερική επιφάνεια των παραθύρων και μπορούν να μειώσουν τη θερμική εισροή, να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αρκεί να καταλήξετε στην κατάλληλη και να εμπιστευτείτε εκπαιδευμένο συνεργείο για την τοποθέτησή τους.
Ανοίξτε τα παράθυρα το βράδυ
Τις νυχτερινές ώρες – συνήθως – η θερμοκρασία πέφτει, επομένως μπορείτε να επωφεληθείτε από τα καλοκαιρινά δροσερά βράδια για να ανοίξετε τα παράθυρα. Ο νυχτερινός φυσικός αερισμός του σπιτιού επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα σε όλους τους χώρους και παράλληλα κάνει καλό, αφού σας επιτρέπει να κοιμάστε καλύτερα.
Κλείστε τις πόρτες
Κλείστε τις πόρτες των δωματίων που μέσα στην ημέρα δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Με αυτόν τον τρόπο ο δροσερός αέρας θα κυκλοφορεί μόνο στους χώρους που σας ενδιαφέρουν και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πιο άμεσο. Φροντίστε μόνο να τις ανοίξετε τις νυχτερινές ώρες ώστε να κυκλοφορήσει η δροσιά φυσικά.
Ψήστε έξω
Αν έχετε τη δυνατότητα μαγειρέψτε σε εξωτερικό χώρο. Ετοιμάστε την ψησταριά και ψήστε εκεί το κρέας ή τα λαχανικά σας, αποφεύγοντας το φούρνο που αυξάνει τη θερμοκρασία στο χώρο. Το καλοκαίρι πάντως είναι η κατάλληλη εποχή για να πείτε «αντίο» στην κουζίνα, έστω και προσωρινά, αφού με ένα πιάτο φρέσκιας σαλάτας σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, το γεύμα έχει ετοιμαστεί χωρίς κόπο, γρήγορα, υγιεινά και πάνω από όλα δροσερά.
Αλλάξτε κλινοσκεπάσματα
Επιλέξτε σεντόνια από βαμβάκι, λινό ή μπαμπού που είναι πολύ αποτελεσματικά καθώς δεν απορροφούν τη θερμότητα από το σώμα και το περιβάλλον. Επιπλέον, αλλάξτε μαξιλάρι δοκιμάζοντας όσα έχουν γέμισμα με φαγόπυρο! Οι φλοιοί του μαύρου σιταριού έχουν τέτοια μορφή που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, με αποτέλεσμα να μην συγκρατούν τη θερμότητα από το σώμα, όπως τα συμβατικά μαξιλάρια. Επιπλέον, δεν προκαλούν αλλεργίες και δεν αποτελούν φιλόξενο έδαφος για ακάρεα.
Εξαλείψτε τις περιττές πηγές θερμότητας
Η κίνηση είναι απλή και το αποτέλεσμα άμεσο: Με την αφαίρεση συσκευών από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται περιορίζονται οι περιττές πηγές θερμότητας. Αποσυνδέστε, λοιπόν, φορτιστές, βραστήρες, στερεοφωνικά και όποια άλλη ηλεκτρική συσκευή δε σας είναι χρήσιμη, ενώ μπορείτε να αντικαταστήσετε λαμπτήρες πυρακτώσεως με πιο ψυχρούς και αποδοτικούς τύπου CFL ή LED με χαμηλή κατανάλωση.
Τοποθετείστε φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά, πέρα από καλαίσθητα, είναι και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της ζέστης, αφού μέσα από τη διαδικασία της διαπνοής αφαιρούν τη θερμότητα από τον περιβάλλοντα χώρο. Με αυτό τον τρόπο και χάρη στην ικανότητα να καταναλώνουν θερμό αέρα για τις φυσικές διεργασίες τους, τα φυτά λειτουργούν σαν φυσικό κλιματιστικό δροσίζοντας το χώρο. Φίκος, αλόε βέρα, αρέκα, σανσεβέρια είναι μερικά από τα ανθεκτικά φυτά στη ζέστη.
Κάντε υπομονή. Καλοκαίρι είναι θα περάσει.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: «Εκτόξευση»-σοκ στα 125 ευρώ για τη μεγαβατώρα στη χονδρική
Το φαινόμενο Nvidia: Από τα πρώτα βήματα μέχρι την παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ