search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Εξοικονομώ 2023: Οι προϋποθέσεις για να κριθεί επιλέξιμο ένα σπίτι (vids)

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν υποβάλει αιτήσεις και έχουν ενταχθεί σε αυτά προκειμένου να περιορίσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες.

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» στις διάφορες παραλλαγές που έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς περιλαμβάνονται στις πλέον δημοφιλείς δράσεις καθώς δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν υποβάλει αιτήσεις και έχουν ενταχθεί σε αυτά προκειμένου να περιορίσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (στο οποίο πρόσφατα δόθηκε η τελευταία παράταση της προθεσμίας υλοποίησης των παρεμβάσεων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) υποβλήθηκαν 37.365 αιτήσεις, για την πλειονότητα των οποίων (27.005) τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εκταμιευθεί οι ενισχύσεις ενώ άλλες 1000 περίπου βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης εκταμίευσης. Αντίστοιχα για το «Εξοικονομώ 2021» έχουν υποβληθεί 51.720 αιτήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια (προκαταβολών επιχορήγησης ή δανείων, σε αναμονή υπογραφής δανειακής σύμβασης κ.α.)

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου: «Τα προγράμματα «Εξοικονομώ», έχουν εμβληματική θέση ανάμεσα στις δράσεις του ΥΠΕΝ και μετρήσιμα οφέλη τόσο για τα νοικοκυριά που πετυχαίνουν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που εμπλέκονται, με τον έναν ή το άλλο τρόπο, στην υλοποίησή τους. Το αποτύπωμα για την κοινωνία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στα σπίτια μας, είναι ιδιαίτερα θετικό».

Σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα, υπενθυμίζεται ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να κριθεί επιλέξιμη μια κατοικία είναι να:

Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, πρέπει να εξασφαλίζει υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ (και υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον Β’ κατηγορία όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

Οι προθεσμίες υλοποίησης του προγράμματος έχουν ως εξής:

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων είναι το ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα της οικογένειας, οι βαθμοημέρες, η ενεργειακή κλάση της κατοικίας, η παλαιότητα και κοινωνικά κριτήρια (ΑμεΑ, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνοι).

Τα ποσοστά ενίσχυσης κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα. Ξεκινούν από 40% για ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ή οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ και φθάνουν στο 75 % για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Απόφαση Σκρέκα: Μπαίνει πλαφόν κέρδους σε 10 κατηγορίες προϊόντων (λίστα)

Τράπεζες: «Παράθυρο» ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές – Οι δείκτες MREL και οι εκδόσεις

Γιατί παραιτούνται από τα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version