Πόσες ώρες περνάτε στη φύση; Αν η απάντηση είναι λίγες ή καθόλου τότε φορέστε τα αθλητικά σας, γεμίστε το παγούρι σας με νερό, εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα και οργανώστε την εξόρμησή σας στην ύπαιθρο. Είναι ευρέως γνωστό ότι η επαφή με τη φύση κάνει καλό στο σώμα και στο μυαλό, ενώ από έρευνες προκύπτει ότι η παραμονή σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου μειώνει το άγχος. Σύμφωνα, μάλιστα, με την καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας Χέδερ Ελίασεν στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ «βελτιώνονται ο ύπνος, η αρτηριακή πίεση, οι γνωστικές λειτουργίες, ενισχύεται η σωματική δραστηριότητα και περιορίζεται ο κίνδυνος για εμφάνιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος». Παράλληλα, μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης αφού είχαν περπατήσει στη φύση τα πήγαν καλύτερα κατά 20% σε σχέση με εκείνους που έκαναν βόλτα στην πόλη.
Μειώνεται το στρες
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology ο χρόνος στη φύση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες. Από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 77 ενήλικες με παχυσαρκία, προέκυψε ότι το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους ανακουφίζει από το στρες και βελτιώνει τη συγκέντρωση. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που ανέφεραν ότι το περπάτημα σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου βελτιώνει τα επίπεδα του στρες, της διάθεσης και συνεισφέρει στη μείωση του ποσοστού κορτιζόλης σε σύγκριση με το περπάτημα σε πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα.
Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International το 2020 διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν διανύοντας περισσότερο χρόνο σε περιοχές με πράσινο κατά τη διάρκεια της ζωής τους (πάρκα, δάση και γεωργικές εκτάσεις), εμφάνιζαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία στην ηλικία των 24 ετών από ό,τι εκείνα που δεν είχαν τόσο συχνή επαφή με τη φύση. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου μπορεί να βελτιώσει την πνευμονική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο ότι η χλωρίδα μπορεί να συμβάλει στον καθαρισμό του αέρα, ιδίως σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, όπως τα πάρκα.
Αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D
Αν περάσετε μία ωραία ηλιόλουστη ημέρα σε ανοιχτό χώρο ενισχύονται τα επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη λειτουργία των μυών, των νεύρων και του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου. Οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα της «βιταμίνης του ήλιου». Το σώμα παράγει φυσικά βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, αλλά όχι όταν αυτό περνάει μέσα από παράθυρο.
Βοηθάει στη συγκέντρωση και βελτιώνει τη διάθεση
Ένα διάλειμμα στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας. Αφήστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι και δώστε την ευκαιρία στο μυαλό σας να χαλαρώσει από την υπερδιέγερση της σύγχρονης και πολυάσχολης ζωής. Επιπλέον, από φινλανδική μελέτη προκύπτει ότι ακόμα και 15 λεπτά στη φύση βοηθούν τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα ψυχολογικά.
Οι ήχοι της υπαίθρου κάνουν καλό
Απολαύστε τους ήχους της υπαίθρου όπως τα πουλιά που κελαηδούν, τα φύλλα που θροΐζουν, το νερό που ρέει στα ρυάκια. Οι ήχοι της φύσης βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Environmental Sciences. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ήχοι των ζώων (όπως το κελάηδημα των πουλιών), οι ήχοι του ανέμου και οι ήχοι του νερού σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα στρες και μεγαλύτερη αίσθηση ευφορίας που με τη σειρά τους επιδρούν θετικά στη μείωση του πόνου, τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση των γνωστικών επιδόσεων.
Μία βόλτα στο δάσος μειώνει την αρτηριακή πίεση
Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την ιαπωνική πρακτική του shrinrin-yoku (forest bathing), οι συμμετέχοντες που πέρασαν χρόνο σε δάσος είχαν σημαντικά χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι κάτοικοι πόλεων που επισκέπτονταν τακτικά χώρους πρασίνου για τουλάχιστον 30 λεπτά μία φορά την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνους που δεν το έκαναν, σύμφωνα με παλαιότερη αυστραλιανή μελέτη.
Διαβάστε ακόμη
«Μόνιμα» χαμηλός ο ΦΠΑ 13% σε τουρισμό και συγκοινωνίες – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση
5 εντυπωσιακά ποδήλατα με στυλ και κορυφαίες επιδόσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ