Η καινούρια χρονιά ξεκινά με ευχάριστες ειδήσεις για το ζωικό βασίλειο, αφού σύμφωνα με την οργάνωση WWF παρατηρείται αύξηση στον πληθυσμό ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα πρωτοβουλίας για τον καθαρισμό των ακτών στην Ιταλία με περισσότερα από 90.000 κιλά απορριμμάτων να έχουν συγκεντρωθεί από εθελοντές.
Αυξάνεται ο πληθυσμός της τίγρης
Μπορεί να απειλείται με εξαφάνιση, αλλά τα νέα είναι αισιόδοξα για τον πληθυσμό της τίγρης. Ενώ το 2010 στη φύση είχαν υπολογιστεί 3.200 άτομα, τον Ιούλιο του 2023 η Global Tiger Forum εκτίμησε τον συνολικό πληθυσμό σε 5.574 τίγρεις. Παρατηρείται, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 74%. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στο Μπουτάν, όπου πλέον ζουν 131 τίγρεις, έχουν αυξηθεί κατά 28 από την τελευταία μέτρηση το 2015. Στη χώρα της νότιας Ασίας έχουν εντοπιστεί οι περισσότερες τίγρεις σε υψόμετρο άνω των 4.400 μέτρων, στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα αιλουροειδή μπορούν να αναπαραχθούν σε διαφορετικά υψόμετρα. Παράλληλα, και στην Ινδία παρατηρείται αύξηση με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 200 σε τέσσερα χρόνια αγγίζοντας τα 3.167 άτομα. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το εντυπωσιακό ζώο έχει εξαλειφθεί, αφού καραδοκούν ακόμα οι λαθροθήρες που αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν τις τίγρεις για να πωλήσουν το δέρμα και άλλα μέρη του σώματός τους που χρησιμοποιούνται ως συστατικά στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική. Επιπλέον, ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων απειλεί την τίγρη.
Αποκαθίσταται η φύση σε πυρόπληκτες περιοχές της Αυστραλίας
Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της WWF σε συνεργασία με άλλες τοπικές οργανώσεις και εθελοντές αποκαθίσταται σταδιακά η βλάστηση σε πυρόπληκτες περιοχές της Αυστραλίας. Ανάμεσα στις δράσεις περιλαμβάνεται και η φροντίδα 72 περιοχών που αποτελούν ενδιαίτημα κοάλα καθώς και η σύναψη συμφωνιών με ιδιοκτήτες γης με στόχο την προστασία 2.464 εκταρίων όπου ζουν τα συμπαθή ζώα. Επιπλέον, η WWF Αυστραλίας ξεκίνησε 15 συνεργασίες με πανεπιστήμια, ομοσπονδιακές, πολιτειακές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για τη διαχείριση καταφυγίων άγριας ζωής. Εργάζεται, μάλιστα, για την αποκατάσταση περισσότερων από 85.000 εκταρίων γης, ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος «Eyes on Recovery» παρατηρείται η πορεία και ανάπτυξη των ζωικών ειδών στην περιοχή.
Ελέφαντες, καταμέτρηση για την προστασία τους
Τη στιγμή που ο πληθυσμός των ελεφάντων εξακολουθεί να απειλείται από λαθροθήρες, αλλά και από την κλιματική κρίση που τους στερεί από το πολύτιμο νερό σε περιοχές της Αφρικής, πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη χρήση drones για την καταμέτρησή τους. Μη επανδρωμένα οχήματα πραγματοποίησαν 95 πτήσεις σε δύο μήνες ερευνώντας έκταση 310.865 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προέκυψε, λοιπόν, ότι υπάρχουν 227.900 ελέφαντες, το 58% των οποίων κατανέμεται στη Μποτσουάνα, το 29% στη Ζιμπάμπουε και οι υπόλοιποι στη Ναμίμπια, την Αγκόλα και τη Ζάμπια.
Νέος βιότοπος για τον λύγκα και το ελάφι στην Ιταλία
Η πρωτοβουλία «Ιταλικό ελάφι» αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δεύτερου πληθυσμού αυτού του ενδημικού υποείδους που σήμερα αριθμεί μόνο 300 άτομα στο κρατικό φυσικό καταφύγιο «Δάσος της Μέζολα» στην επαρχία της Φεράρα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η τοποθέτηση 20 ατόμων ετησίως ως το 2025 στην περιοχή της Καλαβρίας. Τα πρώτα 20 μεταφέρθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, η δεύτερη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε μόλις με τη μεταφορά 30 ατόμων στο Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο Σέρρε της Καλαβρίας. Με τη χρήση περιλαίμιων με δορυφορικό σύστημα παρακολουθείται η πορεία ένταξής τους στο νέο ενδιαίτημα, οι μετακινήσεις τους, τα ποσοστά επιβίωσης και αναπαραγωγής, καθώς και τα πιθανά αίτια θανάτου. Παράλληλα, η πρωτοβουλία ULyCA2 στοχεύει στην διατήρηση του λύγκα, του σπανιότερου θηλαστικού στην Ιταλία. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας νέος πυρήνας που θα επιτρέψει την επανένωση των πληθυσμών των Ιταλικών και Δειναρικών Άλπεων. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2023, πέντε λύγκες απελευθερώθηκαν στο δάσος Ταρβίζιο στις ιταλικές Ιουλιανές Άλπεις και τώρα παρακολουθούνται με τη χρήση πομπών GPS.
Αυξάνονται οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στις ιταλικές ακτές
Το καλοκαίρι του 2023, εκατοντάδες εθελοντές συνεργάστηκαν με ειδικούς σε δράσεις για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών που πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος των ακτών της Σικελίας, της Καλαβρίας, της Μπαζιλικάτα, της Απουλίας, της Καμπανίας και της Τοσκάνης. Εντοπίστηκαν και προστατεύθηκαν περισσότερες από 200 φωλιές, εκ των οποίων 142 στη Σικελία, 50 στην Καλαβρία, 15 μεταξύ Απουλίας και Μπαζιλικάτα και άλλες 15 στην Τοσκάνη. Εθελοντές και οργανώσεις κάθε χρόνο στις περιοχές αυτές φροντίζουν και απελευθερώνουν περίπου 500 χελώνες κάθε χρόνο.
Καθαριότητα μετά μουσικής
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθαρίστηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια τ.μ. ακτών, ποταμών, λιμνών και θάλασσας σε όλη την Ιταλία. Το αποτέλεσμα αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο Ri-Party-Amo, το φιλόδοξο εθνικό περιβαλλοντικό έργο που πήρε πνοή από τη συνεργασία του Jova Beach Party (πρωτοβουλία του τραγουδιστή Jovanotti), με την τράπεζα Intesa Sanpaolo και τη WWF Ιταλίας. Χάρη στο πρόγραμμα «Puliamo l’Italia» (Καθαρίζουμε την Ιταλία) πραγματοποιήθηκαν 340 εκδηλώσεις, ενώ περισσότεροι από 10.000 εθελοντές συμμετείχαν σε 179 καθαρισμούς παραλιών, 101 καθαρισμούς ποταμών, 17 καθαρισμούς λιμνών και 43 καθαρισμούς θαλασσών, σε συνεργασία με τη WWF SUB, και συνολικά συγκεντρώθηκαν 90.266 κιλά πλαστικών και απορριμμάτων. Παράλληλα, αναπτύχθηκε πρόγραμμα πανεπιστημιακών εργαστηρίων για φοιτητές που συμμετείχαν σε διεπιστημονικά και πρακτικά σεμινάρια για περιβαλλοντικά θέματα, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 μαθητές.
Πηγή: La Repubblica
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
«Ελ. Βενιζέλος»: Στον δρόμο για το Χρηματιστήριο με ρεκόρ όλων των εποχών στην επιβατική κίνηση
Πάει για φθινόπωρο η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ