search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ευρώπη: Το μεγάλο «αγκάθι» της ενεργειακής μετάβασης (γράφημα)

Γιατί κινδυνεύει η αναγέννηση του πυρηνικού στόλου στην ΕΕ - Οι επόμενες κινήσεις των παραγωγών ατομικής ενέργειας

Το σχέδιο της Ευρώπης για την ενίσχυση του πυρηνικού της στόλου για την ενεργειακή μετάβαση τίθεται σε κίνδυνο από την έλλειψη βασικών στοιχείων: εξειδικευμένων εργαζομένων.

Οι παραγωγοί ατομικής ενέργειας στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία δυσκολεύονται να βρουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτροσυγκολλητές, μηχανικούς και σχεδιαστές που χρειάζονται για τους αντιδραστήρες που κατασκευάζουν τώρα και αυτούς που σχεδιάζουν για τα μέσα του αιώνα.

Για τον λόγο αυτό εκπρόσωποι της Electricite de France και τριών υπεργολάβων συγκεντρώθηκαν πρόσφατα σε μια αίθουσα διδασκαλίας στο Lycee Polyvalent de l’Edit στο Roussillon, μια μικρή πόλη κοντά στον πυρηνικό σταθμό Saint-Alban στην κοιλάδα του Ροδανού. Σε μια νέα πρωτοβουλία προσέλκυσης, παρουσίαζαν ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και εργασίας σε περίπου δώδεκα μαθητές λυκείου που παρακολουθούσαν μαθήματα βιομηχανικής συντήρησης.
«Όλες οι εταιρείες προσλαμβάνουν, ιδίως στην πυρηνική βιομηχανία, ακόμη περισσότερο τώρα με τα νέα έργα αντιδραστήρων», δήλωσε στους μαθητές η Μόργκαν Ρόμπιν, υπεύθυνη προσλήψεων της Dalkia EN, μιας μονάδας συντήρησης της EDF. «Βασιζόμαστε σε εσάς και στους καθηγητές σας για να αυξήσετε τις δεξιότητές σας».

Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στα πρόθυρα αναγέννησης, αφού 25 χώρες, μεταξύ των οποίων περισσότερες από δώδεκα στην Ευρώπη, έθεσαν ως στόχο να συμβάλουν στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας. Ωστόσο, η υλοποίησή τους παρεμποδίζεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία είναι τόσο σοβαρή που ορισμένες γαλλικές εταιρείες προσλαμβάνουν συνταξιούχους, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαφημίζει καριέρες στη βιομηχανία σε σταθμούς του μετρό του Λονδίνου και ένα σουηδικό πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν σάντουιτς στους φοιτητές που παρακολουθούν ενημερωτικές συνεδρίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η πυρηνική ενέργεια βγαίνει από έναν μακρύ χειμώνα», δήλωσε ο Φιλίπ Λανουάρ, πρόεδρος για τη βιομηχανία και την ενέργεια στη γαλλική ομοσπονδία επιχειρήσεων Syntec-Ingenierie. «Θα χρειαστούμε εκπαιδευμένους πόρους για να ξεκινήσουν τα έργα. Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αντιδράσουμε».

Η Γαλλία βρίσκεται σε έλλειψη ταλέντων αφού η EDF τερμάτισε μια οικοδομική έξαρση δεκαετιών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετατρέποντας τη βιομηχανία σε αδιέξοδο επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το εργατικό δυναμικό των περίπου 220.000 ατόμων έχει πλέον αρχίσει να γερνάει, ενώ οι πιθανοί αντικαταστάτες αναζητούν αλλού. Η βιομηχανία έχει καταστήσει ένα σχέδιο για την αύξηση της επαγγελματικής κατάρτισης για εργάτες, τεχνικούς και μηχανικούς. Στόχος του: Να προσλάβει 100.000 εργαζομένους κατά την επόμενη δεκαετία, όπως γράφει το Bloomberg.
Η Syntec, που εκπροσωπεί περίπου 400 εταιρείες μηχανικών, ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία με επίκεντρο τους εφήβους και πιέζει για την ενίσχυση των προγραμμάτων κολλεγίων και κατάρτισης.

Με ρυθμούς χελώνας η ενεργειακή μετάβαση

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί η EDF να κατασκευάσει έξι αντιδραστήρες με εκτιμώμενο κόστος 67,4 δισεκατομμύρια ευρώ (72 δισεκατομμύρια δολάρια) και στη συνέχεια να σχεδιάσει άλλους οκτώ. Οι φιλοδοξίες αυτές ενδέχεται να επηρεαστούν από τις εν εξελίξει βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κυριάρχησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, θέλει να προχωρήσει περισσότερο από τον Μακρόν, κατασκευάζοντας 20 αντιδραστήρες τις επόμενες δεκαετίες. Ο δεύτερος γύρος είναι την Κυριακή.

Ενδεχομένως, το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τα σχέδια της EDF μπορεί να μείνουν ακάλυπτες, εκτιμά η ομάδα του Λανουάρ, καθώς οι σημερινοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και παίρνουν μαζί τους την τεχνογνωσία τους, τα σχολεία υστερούν στην εκπαίδευση και οι νέοι επιλέγουν πιο δυναμικές, βιομηχανίες όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Το γεγονός αυτό συντελεί στις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή και τις μαζικές υπερβάσεις κόστους. Επιπλέον, οι ημερομηνίες-στόχοι για την καθαρή ενέργεια μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.
«Όλοι αναρωτιούνται πώς θα υλοποιήσουμε όλα αυτά τα νέα έργα, καθώς μας λείπει προσωπικό», δήλωσε ο Σεμπαστιέν Κακεμέλ, πρώην συνιδιοκτήτης της εταιρείας μηχανικών Probent, η οποία εξαγοράστηκε νωρίτερα φέτος από τον κατασκευαστικό όμιλο Eiffage SA.

Η EDF, η οποία χρειάστηκε 17 χρόνια για να κατασκευάσει το νεότερο εργοστάσιό της, προσδιόρισε την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το κύριο εμπόδιο για την πραγματοποίηση της αναβίωσης που οραματίστηκε ο Μακρόν το 2022. Εκείνη τη χρονιά, η εταιρεία εισήγαγε εργάτες από τη Βόρεια Αμερική για να διεκπεραιώσουν δεκάδες επισκευές σωληνώσεων του αντιδραστήρα.
Στο λιμάνι του Χερβούργου, όπου ναυπηγούνται τα γαλλικά πυρηνικά υποβρύχια, η Probent προσφέρει συχνά θέσεις εργασίας σε συνταξιούχους συγκολλητές και εργάτες μετάλλου στο ναυπηγείο και στο κοντινό εργοστάσιο ανακύκλωσης καυσίμων που διαχειρίζεται η Orano SA – η οποία η ίδια σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερες εγκαταστάσεις.

«Δεδομένου ότι υπάρχει ανταγωνισμός για τους πόρους, ορισμένες βιομηχανίες είναι έτοιμοι να προσφέρουν αυξήσεις μισθών που είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Τομά Μπρασέ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος πυρηνικών και ενεργειακών νέων κατασκευών της γαλλικής εταιρείας μηχανικών Assystem SA. Αυτή τη στιγμή, η πυρηνική βιομηχανία είναι μία από τις πιο ελκυστικές από άποψη μισθών, είπε.

Οι ανάγκες της EDF επεκτείνονται πέρα από τη Γαλλία. Κατασκευάζει το πυρηνικό έργο Hinkley Point C του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο όμως έχει καθυστερήσει λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, με την τιμή του να αυξάνεται σε περίπου 48 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (61 δισεκατομμύρια δολάρια), προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας και οι βρετανικές αρχές προσπαθούν επίσης να πείσουν ιδιώτες επενδυτές να συμβάλουν στη χρηματοδότηση ενός ζεύγους αντιδραστήρων στο Sizewell. Τα έργα αποτελούν μέρος της δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου να τετραπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.
Η επίτευξη αυτού του στόχου αναμένεται να απαιτήσει 123.000 άτομα αυτή τη δεκαετία, δήλωσε η κυβέρνηση. Για να γεφυρωθεί το κενό σε ανθρώπινο δυναμικό, η κυβέρνηση και η βιομηχανία – συμπεριλαμβανομένων των EDF, BAE Systems Plc και Rolls Royce – δεσμεύουν 763 εκατομμύρια λίρες για την ενίσχυση της μαθητείας και της κατάρτισης δεξιοτήτων.

«Πραγματοποιούμε τη μεγαλύτερη επέκταση της πυρηνικής ενέργειας εδώ και 70 χρόνια και χρειαζόμαστε μια εγχώρια δεξαμενή ταλέντων που θα τροφοδοτήσει τις πυρηνικές μας φιλοδοξίες», δήλωσε η Αμάντα Σόλογουεϊ, υπουργός Ενέργειας.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ένα μέρος διαφήμισης είναι το μετρό. Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, οι σταθμοί Victoria, Paddington και Charing Cross παρουσίασαν διαφημίσεις για την πύλη Destination Nuclear του Ηνωμένου Βασιλείου: «Ό,τι κι αν κάνεις, μπορείς να κάνεις πυρηνικά».

Το κοινό στο οποίο απευθύνονταν οι διαφημίσεις ήταν άνθρωποι που ήταν ανοιχτοί στο να αλλάξουν δουλειά. Μια καμπάνια αυτό το φθινόπωρο θα απευθύνεται σε νεότερους ανθρώπους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ίσως τηλεοπτικών διαφημίσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του Destination Nuclear.
Ο ιστότοπος διαφημίζει περισσότερες από 1.500 ευκαιρίες και λέει ότι η αλλαγή καριέρας «είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε». Οι κυκλικές διαδρομές που ακολούθησαν επτά άνθρωποι – μεταξύ των οποίων ένας πρώην διοικητικός υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και ένας πρώην εργαζόμενος σε νοσοκομεία – χρησιμεύουν ως μελέτες περιπτώσεων.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Ο κλάδος διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης δεξιοτήτων για επαγγελματίες στα μέσα της καριέρας τους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιούνιο ξεκίνησαν εβδομαδιαία προγράμματα για την εκπαίδευση παρατηρητών φυσικής υγείας και σχεδιαστών ελέγχων έργων, ενώ για τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί συνεδρίες για επίδοξους συγκολλητές.

Η Σουηδία διαθέτει έξι αντιδραστήρες σε λειτουργία και η κυβέρνηση δήλωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 ακόμη μέχρι το 2045 για να καλύψει τη ζήτηση από τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και των βιομηχανιών.
Αυτό απαιτεί την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, δήλωσε ο Καρλ Μπεργκλοφ, συντονιστής πυρηνικής ενέργειας.
«Θα ήταν παράξενο για το εκπαιδευτικό σύστημα να μην δει τις ευκαιρίες και να μην αντιμετωπίσει το ζήτημα», είπε.

Η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall AB, η οποία λειτουργεί πέντε αντιδραστήρες, επανεκπαιδεύει τους υφιστάμενους υπαλλήλους και προσλαμβάνει από άλλες βιομηχανίες που είναι γνωστές για μεγάλα έργα υποδομής, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Άννα Μποργκ.

Συνεργάζεται επίσης με σχολεία και πανεπιστήμια για την αύξηση της ευαισθητοποίησης. Το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, βόρεια της Στοκχόλμης, διοργανώνει δωρεάν γεύματα όπου ακαδημαϊκοί παρουσιάζουν στους φοιτητές μαθήματα και σταδιοδρομίες στον τομέα της ατομικής ενέργειας.
Οι καθηγητές πιέζουν επίσης τους συναδέλφους τους σε άλλα τμήματα να συμπεριλάβουν την ύλη στα μαθήματά τους, δήλωσε η Αν Χάκανσον, καθηγήτρια πυρηνικής φυσικής. Παρόλα αυτά, το έθνος εκπαιδεύει μόνο περίπου 50 έως 70 φοιτητές ετησίως που ειδικεύονται στην πυρηνική μηχανική.
«Πρόκειται για ένα σημείο συμφόρησης», δήλωσε η Χάκανσον. «Κάποιοι λένε: «Ας εισάγουμε εργαζόμενους από το εξωτερικό», αλλά ούτε αυτό θα είναι εύκολο, καθώς η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς».

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αυτή τη στιγμή

Πλαίσιο Computers: Οι πωλήσεις ρεκόρ και το νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο

Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα με χαμηλές τιμές εκκίνησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version