Το νέο πλάνο της για τη διαχείριση του ρίσκου που προκύπτει από την συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την οικονομία της ΕΕ παρουσίασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τοποθέτηση των αρμόδιων επιτρόπων ήρθε σε συνέχεια των δραματικών συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων που δημοσίευσε τη Δευτέρα.
Η προειδοποίηση του ΕΟΠ ήταν σαφής: «Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους ραγδαία αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους», οι οποίοι έχουν φτάσει ήδη σε κρίσιμα επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία δίχως την ανάληψη επείγουσας και αποφασιστικής δράσης. Κι αυτό με δεδομένο ότι« η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο και οι κλιματικοί κίνδυνοι απειλούν την ενεργειακή και επισιτιστική της ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανθρώπινη υγεία».
This is a call to action for governments, the private sector and civil society.
We identify four main areas of action:
🔸 Improved governance
🔹 Better tools for empowering risk owners
🔸 Harnessing structural policies
🔹 Right preconditions for financing climate resilience pic.twitter.com/5jyqDWFC72— European Commission (@EU_Commission) March 12, 2024
Με τα επιστημονικά στοιχεία να δείχνουν πως η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για επίπεδο υπερθέρμανσης που μπορεί να ξεπεράσει πιθανότατα και τους 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν για όλους τους τομείς της οικονομίας.
«Δεν μιλάμε για ένα χρηματοπιστωτικό σοκ που μπορεί να λάβει χώρα αύριο, όμως η πίεση ήδη συσσωρεύεται» εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ, Λίνα Ίλα-Μονόνεν, επισημαίνοντας πως το επίπεδο της υπερθέρμανσης μπορεί να εκτιναχθεί έως και στους 7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 21ο0 πυροδοτώντας ένα δυσμενές ντόμινο για τα φορολογικά έσοδα, τις κρατικές δαπάνες, το αυξημένο κόστος δανειοδότησης που θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών τους δεδομένων.
Αναλόγως τα αυξανόμενα ακραία κλιματικά φαινόμενα μπορούν να αυξήσουν τα ασφάλιστρα, να απειλήσουν περιουσιακά στοιχεία και το επίπεδο των ενυπόθηκων δανείων, όπως και το κόστος εξυπηρέτησης τους.
Υψηλός κίνδυνος ελλοχεύει και για τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ενώ η ξηρασία μειώνει τις ποσότητες των υδάτινων πόρων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για τη λειτουργία (ήτοι την ψύξη) των πυρηνικών μονάδων.
Και για να μιλήσουμε για συγκεκριμένα νούμερα, η έκθεση επισημαίνει πως, δίχως αποτελεσματική ανάληψη δράσης η Ευρώπη απειλείται με την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών σαν αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων και για οικονομικές ζημιές που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ ετησίως!
Συνολικά για το ΑΕΠ της ΕΕ, το επίπεδο των απωλειών μπορεί να φτάσει έως και το 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2100, με τη μεγαλύτερη ζημιά να εντοπίζεται στις παράκτιες περιοχές και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στις οποίες εντάσσεται και η Ελλάδα.
Πραγματικά, η Νότια Ευρώπη κινδυνεύει ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης και της λειψυδρίας στη γεωργική παραγωγή, στην εργασία σε εξωτερικούς χώρους και στην ανθρώπινη υγεία. Οι πλημμύρες, η διάβρωση και η διείσδυση αλμυρού νερού απειλούν τις υψομετρικά χαμηλές παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων πολλών πυκνοκατοικημένων πόλεων.
«Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη θα επιδεινωθούν και θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρη την ήπειρο, ακόμη και στο πλαίσιο των πλέον αισιόδοξων σεναρίων υπερθέρμανσης του πλανήτη», τονίζει ο ΕΟΠ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, κάποιες περιοχές της Ευρώπης αποτελούν κομβικά σημεία πολλαπλών κλιματικών κινδύνων.
Η αξιολόγηση εντόπισε 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους για την Ευρώπη σε πέντε τομείς: οικοσυστήματα, τρόφιμα, υγεία, υποδομές, οικονομία και χρηματοδότηση. Περισσότεροι από τους μισούς σημαντικότερους κλιματικούς κινδύνους που προσδιορίζονται στην έκθεση, απαιτούν την άμεση λήψη περαιτέρω μέτρων και οκτώ από αυτούς είναι ιδιαίτερα επείγοντες, κυρίως για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, την προστασία των ανθρώπων από τους καύσωνες, την προστασία ανθρώπων και υποδομών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές καθώς και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών μηχανισμών αλληλεγγύης, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.
«Η βιωσιμότητα του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ απειλείται ήδη σοβαρά λόγω των δαπανηρών πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών. Η επιδείνωση των κλιματικών επιπτώσεων μπορεί επίσης να διευρύνει το χάσμα στην ιδιωτική ασφάλιση και να καταστήσει τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα πιο ευάλωτα», τονίζει η έκθεση.
Υπό το φως των δεδομένων αυτών η έκθεση κάλεσε τα κράτη μέλη να αυξήσουν και να ενισχύσουν άμεσα τη συνεργασία τους για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων και την καλύτερη συλλογική προετοιμασία τους . «Οι εθνικές αξιολογήσεις κλιματικών κινδύνων χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να τεκμηριωθεί η ανάπτυξη πολιτικής προσαρμογής. Ωστόσο, η κοινωνική ετοιμότητα είναι ανεπαρκής, καθώς η εφαρμογή της πολιτικής υστερεί σε σχέση με την ταχεία αύξηση των επιπέδων κινδύνου», επισημαίνει η έκθεση, καλώντας και τις Βρυξέλλες να αναλάβουν ισχυρότερο ρόλο σην κατανόηση και αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων.
Στο κάλεσμα αυτό η ανταπόκριση των Βρυξελλών ήταν άμεση, με τον αρμόδιο Επίτροπο κλιματικών θεμάτων, Βόπκε Χούκστρα και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για το σχέδιο του Green Deal, Μάρος Σέφκοβιτς να ξεδιπλώνουν νωρίτερα τα βασικά σημεία του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων και κομβικών προβλημάτων, όπως η ξηρασία, οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές και οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.
Όπως εξήγησε ο κ. Σέφκοβιτς, η ανάληψη δράσης θα ξεκινήσει από το διαχωρισμό των ευθυνών και των δράσεων που θα πρέπει να γίνουν από την ΕΕ, τις εθνικές κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τις τοπικές αρχές, αλλά και τη βελτίωση της πρόσβασης σε καλύτερα και σαφή στοιχεία για την πορεία της κλιματικής αλλαγής. Όμως, σημεία κλειδιά θα σταθούν η βελτίωση της χρήσης της γης και ο σχεδιασμός από κάθε κράτος μέλος για την προστασία και βασικών υποδομών.
Κοινός παρονομαστής θα είναι να διασφαλιστεί πως όλα τα προγράμματα δαπανών της ΕΕ θα συνεισφέρουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στη βελτίωση της αντοχής των οικονομιών και κοινωνιών απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Και το ίδιο θα ζητηθεί και σε εθνικό επίπεδο από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
«Το κάθε ευρώ που θα απαιτηθεί για να καλυφθούν οι ζημιές είναι ευρώ που δεν έχουν δαπανηθεί σε πιο παραγωγικές επενδύσεις» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Γιατί έρχονται αναβαθμίσεις για την Εθνική Τράπεζα (πίνακας)
«Grand Ocean»: Ένα μυθικό-πριγκιπικό γιοτ που βγαίνει στο σφυρί για 15 εκατ. δολ. (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ