Μπορεί ο κόσμος να δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που επιταχύνουν την κινητοποίηση, με στόχο την απανθρακοποίηση και τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι προτεραιότητες των αγορών κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.
Έτσι, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης φυσικού αερίου, οι τιμές του ευρωπαϊκού άνθρακα για παράδοση το επόμενο έτος αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, μετά από την ισχυρή ζήτηση που προέρχεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα.
Ο άνθρακας για το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα κέρδισε 2,6% φτάνοντας στα 137 δολάρια ο μετρικός τόνος, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου συνεχίζει να ωθεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας προς την λιγνιτική παραγωγή, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων από την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και την Κολομβία εξακολουθούν να παρεμποδίζονται, επιδεινώνοντας την επίδραση της χαμηλής ρωσικής προσφοράς.
«Τα επίπεδα των αποθεμάτων σε όλη την Ευρώπη είναι χαμηλά και όπως και στην αγορά φυσικού αερίου, η προσφορά άνθρακα από τη Ρωσία έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό», ανέφερε σε σημείωμά της ο όμιλος Energi Danmark. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου υπερτριπλασιάστηκαν φέτος εν μέσω κρίσης προσφοράς.
Με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης να επιμηκύνεται, τα περιθώρια για το επόμενο έτος αρχίζουν επίσης να ευνοούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ωθώντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ανεφοδιαστούν.
Με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, ο πήχης για την ηλεκτροπαραγωγή στη Γερμανία για το επόμενο έτος έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα όλη την εβδομάδα, σημειώνοντας εβδομαδιαία αύξηση κατά 5,9%, ενώ την Παρασκευή διαπραγματεύτηκε στα 106 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το 2022 και παρά τις εξαγγελίες για την ανάγκη απολιγνιτοποίησης, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα COP26, οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη ενδέχεται να «φλερτάρουν» με τα επίπεδα του 2008, όταν έφτασαν τα 200 δολ. ο τόνος.
Διαβάστε ακόμη
Ανάλυση: Η έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία θα κοστίσει $210 δισ.
Eurometaux: Η ενεργειακή κρίση μπορεί να εκτροχιάσει το ευρωπαϊκό Green Deal
Κίνα: Έκκληση για οικονομία στο ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά