Βελτιωμένες επιδόσεις πέτυχε κατά το 2021 η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, αυξάνοντας σημαντικά όλα τα βασικά μεγέθη της. Παράλληλα, όμως, το τελευταίο διάστημα στη μεγάλη βιομηχανική μονάδα της Εύβοιας που ελέγχεται από τη Siemens, υπήρξαν διαδοχικές αλλαγές σε επίπεδο κορυφής.
Έτσι, όπως αποκαλύπτει το newmoney, ο πρώτος «ανασχηματισμός» έγινε την 1η Ιουνίου και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παράπλευρη απώλεια», καθώς αφορούσε την παραίτηση από μέλος του Δ.Σ. της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ του μέχρι τότε επικεφαλής της Siemens Hellas Johann Goettler, ο οποίος και αποχώρησε από τον ελληνικό βραχίονα του γερμανικού κολοσσού.
Τη θέση του στο Δ.Σ. της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ κατέλαβε ο διάδοχός του στο πόστο του Γενικού Οικονομικού Διευθυντή (και νυν Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.) στη Siemens Hellas, Roberto Vallese Camilo De Godoi.
Η δεύτερη και σημαντικότερη εξέλιξη αφορά την «έξοδο» του μέχρι πρότινος Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ Manfried Kunisch, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του την 1η Ιουλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Manfried Kunisch δεν έκλεισε ούτε χρόνο σε αυτή τη θέση καθώς είχε διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Ιωάννη Μπακόπουλο το Νοέμβριο του 2021.
Τελικά τώρα στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τοποθετήθηκε ο Joerg Ralf Oeder, στέλεχος του Ομίλου Siemens, που διέθεσε η μέτοχος Siemens A.E.
Αυξημένες επιδόσεις
Πάντως, η παραπάνω αντικατάσταση δεν φαίνεται να συνδέεται με τις επιδόσεις της εταιρείας, οι οποίες κατά την χρήση του 2021 ήταν αισθητά βελτιωμένες. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 23,43 εκατ. ευρώ, έναντι 19,96 εκατ. ευρώ το 2020, με το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε κέρδη 98.279,74 ευρώ, έναντι ζημιών 92.377,88 ευρώ και με τα ταμειακά διαθέσιμα αυξημένα στα 5,15 εκατ. από 4 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ είναι απόλυτα εξαγωγική εταιρεία, με το ποσοστό των εξαγωγών της να κινείται στο 97%-98%.
Στις οικονομικές καταστάσεις σημειώνεται ότι η αύξηση του τζίρου οφείλεται σε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 13,9% και σε αύξηση των τιμών κατά 3%.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των πωλήσεων η μερίδα του λεόντος, με 20.409.187,57 ευρώ αφορούσε την Ευρώπη, ποσό 2.351.977,36 ευρώ χώρες εκτός Ευρώπης και 672.421,89 ευρώ την Ελλάδα.
Αντίστοιχα σε επίπεδο προϊόντων, το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν οι Ασφάλειες Τήξεως (με 11.047.278,29 ευρώ), ακολουθούν οι Βιομηχανικές Κλέμμες (με 9.097.676,07 ευρώ) και τα Εξαρτήματα Τήξεως, Μικροαυτομάτων και Ραγοδιακοπτών (με 2.257.456,97 ευρώ), ενώ ποσό 1.031.175,49 ευρώ προήλθε από πωλήσεις υπολειμμάτων, πρώτων υλών και άχρηστου υλικού.
Για τη φετινή χρονιά προβλεπόταν ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν στα 21,9 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό στις 660.000 ευρώ.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική κρίση επισημαίνεται ότι δεν επηρεάζει άμεσα την δραστηριότητα της εταιρείας και δεν απειλεί τη βιωσιμότητά της, αλλά θα την επηρεάσει έμμεσα εξαιτίας της αυξημένης αστάθειας στις αγορές και των συνεχών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας.
«Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων καθώς αποτελούν σημαντικούς παραγωγούς πρώτων υλών, κυρίως μετάλλων, για κάποιους από τους προμηθευτές μας» όπως αναφέρεται.
Διαβάστε ακόμη:
Αμπάνι εναντίον Αντάνι: Οι «Ινδοί Ροκφέλερ» σε μια σύγκρουση αξίας $208 δισ.
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το «χρυσάφι» στο ΝΒΑ και το… χρυσό με την Ελλάδα (pics)