Αγωνιώδη έκκληση προς την κυβέρνηση και ειδικότερα προς το ΥΠΕΝ απευθύνει η ΕΒΙΚΕΝ, ζητώντας την εξαίρεση από το πλαφόν στη χονδρική προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί το μοντέλο των PPA’s, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει ως μονόδρομος για την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Όπως εξηγούν πηγές της Ένωσης, οι συμβάσεις των βιομηχανιών με σταθερή τιμή λήγουν και δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική εάν μείνουν εκτεθειμένες στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς.
Έτσι πρέπει άμεσα να υπογραφούν νέες συμβάσεις και μόνη λύση πλέον για αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων (PPA) με σταθερή τιμή με παραγωγούς ΑΠΕ ή και με καθετοποιημένους που έχουν παραγωγή και μπορούν να βασιστούν στο κόστος παραγωγής τους και να προσφέρουν μια καλύτερη τιμή.
Ωστόσο, μετά την επιβολή του πλαφόν, αυτό καθίσταται ουσιαστικά αδύνατο. Και τούτο γιατί όταν το μέτρο εφαρμόζεται και στις διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να λαμβάνει ως βάση υπολογισμού, τα πραγματικά έσοδα του παραγωγού, όπως αυτά προκύπτουν μετά το διακανονισμό της ανταλλαγής ενέργειας με τον αγοραστή, στη συμφωνημένη μεταξύ τους τιμή.
Για παράδειγμα, ο παραγωγός πούλησε και πήρε 250 ευρώ/MWh και ο αγοραστής μέσω προμηθευτή πλήρωσε για ισόποση ενέργεια τις ίδιες ώρες 250 ευρώ/Mwh. Η συμφωνημένη τιμή έστω ότι είναι 60ευρώ/Mwh. Τότε ο παραγωγός επιστρέφει στον αγοραστή τα 250-60= 190 ευρώ/MWh όποτε το πραγματικό του όφελος (market income) είναι μόλις 60 ευρώ/MWh χαμηλότερο από το πλαφόν.
Σήμερα όμως πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή ο παραγωγός παίρνει, για παράδειγμα, για ΑΠΕ 85 ευρώ/MWh, οπότε έχει μόνο 85-60=25 ευρώ/ MWh να επιστρέψει στον αγοραστή. Οπότε ο αγοραστής ενώ είχε συμφωνία να αγοράσει στα 60 ευρώ αγόρασε στα 250-25= 225 ευρώ, καθιστώντας ασύμφορη τη διμερή σύμβαση, κάτι που στην περίπτωση των ΑΠΕ αντανακλά αρνητικά και σε επίπεδο επένδυσης. Ταυτόχρονα, κατά τις ίδιες πηγές, το Ταμείο μετάβασης θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια.
Η επιστολή προς Σκρέκα
Σε σχετική επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Αντώνης Κοντολέων, διατυπώνεται και επίσημα η έκκληση για την εξαίρεση από την επιβολή πλαφόν στα διμερή συμβόλαια μεταξύ των βιομηχανιών και παραγωγών
Όπως τονίζεται «στις σημερινές συνθήκες ενεργειακής κρίσης η έκθεση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας στις πολύ υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς υπονομεύει ακόμη και τη βιωσιμότητα τους» και ότι «μόνη λύση πλέον αποτελεί η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ».
Περαιτέρω περιγράφεται το πρόβλημα που ανακύπτει.
«Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζεται μια διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή (πλαφόν) επί της τιμής αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες παραγωγής από τη συμμετοχή τους στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM).
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επιβολή του πλαφόν καθιστά πλέον τελείως αδύνατη στην πράξη τη σύναψη μιας διμερούς σύμβασης, καθώς καθίσταται αδύνατη η εκκαθάριση της συναλλαγής μεταξύ των δύο μερών.
Όπως προκύπτει σαφώς από το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο, οι διμερείς συμβάσεις, οι οποίες επιφέρουν στους παραγωγούς έσοδα που δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων.
Στην περίπτωση των διμερών συμβάσεων, τα έσοδα του παραγωγού ταυτίζονται με τη συμβατική τιμή που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή, η οποία κατά κανόνα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν έσοδα για τον παραγωγό, άνω του ανώτατου ορίου εσόδων αγοράς».
Η επιστολή καταλήγει με την πρόταση-έκκληση προς το ΥΠΕΝ, αναφέροντας ότι «για να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση και σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπιστεί ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων, από την επιβολή του ανώτατου ορίου εσόδων που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας».
Διαβάστε ακόμη
Φόβοι για νέα έξαρση στο λαθρεμπόριο καύσιμων
Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση
Altus: Τα ελληνικά drones που «πετούν» με την Amazon στη Νάξο (pics)