Τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της χώρας λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους επισημαίνουν παράγοντες της βιομηχανίας, τονίζοντας ότι παρά τα θετικά κυβερνητικά μέτρα, ο κλάδος αδυνατεί να ανταγωνιστεί τα προϊόντα που παράγει η Κίνα.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο Power & Gas Forum, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) κ. Αντώνης Κοντολέων έφερε ως παράδειγμα τα πρόσφατα λουκέτα στην λειτουργία των εργοστασίων της Γιούλα και της Ancor και επισήμανε ότι ειδικά για την Γιούλα, το πλήγμα είναι μεγάλο πλήγμα, καθώς είναι η τέταρτη βιομηχανία στην Ευρώπη στην παραγωγή γυαλιού. Ο κ. Κοντολέων αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην χαλυβουργία που όπως είπε δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό από την Κίνα που έχει χαμηλό ενεργειακό κόστος, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για τα διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA’s).
Ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας επισήμανε ότι τα PPA με τις σημερινές τιμές τους δεν είναι βιώσιμα για την βιομηχανία, ειδικά σε κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία και η χαλυβουργία. Η βιομηχανία όπως αναφέρει δεν μπορεί να πληρώσει κόστος ενέργειας 100 και 120 ευρώ την μεγαβατώρα και αυτό εξηγεί και την πτώση της ζήτησης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
«Πρέπει να δούμε τη βιομηχανική πολιτική με τις νέες συνθήκες, δεν είναι λύση «κάντε διμερή συμβόλαια» είπε χθες μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο. Όπως ανέφερε, τα PPA τα είδαν ως λύση κάποιες βιομηχανίες και τα έκαναν, όμως στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνει και το έλλειμμα που υπάρχει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. «Όταν υπογράφεις, συμφωνίες πρέπει να γνωρίζεις και πότε θα παραλάβεις την πράσινη ενέργεια» αναφέρει η βιομηχανία, τονίζοντας ότι κάποια συμβόλαια έχουν κλείσει για να παραλάβουν ενέργεια το 2025 όμως οι συνθήκες στην αγορά φέρνουν ανατροπές, μετακινώντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το χρονοδιάγραμμα στο 2027. Δεν είναι βέβαιο όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ότι οι τιμές που έχουν κλείσει τα PPA θα είναι ανταγωνιστικές.
Ο κ. Κοντολέων, μίλησε χθες για την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η βιομηχανία έχει βρει ένα καλό ακροατή, όμως τόνισε ότι απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο, με αυτονόητα μέτρα υπέρ της βιομηχανίας όπως ο μηχανισμός ευελιξίας. Θα πρέπει η βιομηχανία να πάρει προτεραιότητα. «Ο νέος κανονισμός εισάγει καινούργια δεδομένα, όπως η ζήτηση και η αποθήκευση ενέργειας. ‘Όταν η παραγωγή ΑΠΕ υπερβαίνει τη ζήτηση, πλήττονται τα PPAs και κατά συνέπεια όλοι έχουν πρόβλημα».
Διαβάστε ακόμη
Φάμπρικα προσφυγών απειλεί μεγάλες επενδύσεις
Οι 4+1 «Εντολές» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (vid)
Πλειστηριασμοί: Ξανά στο σφυρί ακίνητα – «φιλέτα» στο Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ