Επενδυτικό πρόγραμμα €2 δισ. μέχρι το 2030 από το οποίο 350 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει η ανάπτυξη του έξυπνου δικτύου και των μετρητών αλλά και η ενεργειακή θωράκιση της εταιρείας σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ.
Τα υπόλοιπα 900 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν τα έργα της Ανατολικής Αττικής, τα 200 εκατ. ευρώ τα έργα αποχέτευσης και 400 εκατ. τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών.
Όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυτάλλεια, η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να αξιοποιήσει για τις νέες επενδύσεις ευρωπαϊκούς πόρους. Αφού καθορίσει το μέρος των κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια, η εταιρεία θα καταθέσει την πρόταση της στη ΡΑΑΕΥ, για την τιμολογιακή της πολιτική, με στόχο να προχωρήσει σε λελογισμένες αυξήσεις ή ακόμη και να αποφύγει την αύξηση των τιμολογίων της. Ο κ. Σαχίνης επανέλαβε χθες ότι δεν έχει γίνει αύξηση στην τιμή του νερού εδώ και 15 χρόνια και ότι το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι το δεύτερο φθηνότερο στον κόσμο.
Μεγάλη έμφαση δίνει η εταιρεία στην ενεργειακή της αυτονομία αλλά και στην ενίσχυση της Ψυτάλλειας με νέες επενδύσεις με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου νερού αλλά και την αύξηση της αξίας των υποπροϊόντων που παράγονται όπως η λάσπη ή ο φώσφορος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, δήλωσε χθες έτοιμος να πραγματοποιήσει ειδικές μελέτες και ακολούθως να προωθήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της εταιρείας.
Το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ
Όπως σημείωσε, η ΕΥΔΑΠ είναι κάτι πολύ περισσότερο, από μια εταιρεία ύδρευσης. «Έχουμε το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο, (δίκτυα όπως ο ΑΔΜΗΕ στο ρεύμα), το δίκτυο πόλης, (όπως ο ΔΕΔΔΗΕ), και ταυτόχρονα την πώληση του νερού στην Αττική (όπως η ΔΕΗ)». Ο κ,. Σαχίνης μίλησε επίσης για τα δίκτυα αποχέτευσης, και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της εταιρείας που μπορούν και ανακυκλώνουν το νερό, υποκαθιστώντας με αυτό το πολύτιμο πόσιμο νερό, που σήμερα χρησιμοποιείται για βιομηχανική χρήση.
Οι συζητήσεις με Helleniq Energy -ΔΑΑ
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τη δημιουργία αγωγού που θα την τροφοδοτεί με ανακυκλωμένο νερό από το ΚΕΛ Θριάσιου, με το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνει σήμερα. Όπως επισημάνθηκε χθες, η Helleniq Energy καταναλώνει το 1% του νερού της ΕΥΔΑΠ και αν χρησιμοποιήσει το ανακυκλωμένο νερό, μπορεί να μειωθεί στο 0,5% η κατανάλωση πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ είναι σε συζητήσεις με το ΔΑΑ για τη συνεργασία του με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Κορωπί, ώστε να προωθεί εκεί τα λύματα και να παίρνει ανακυκλωμένο νερό αντικαθιστώντας το μικρό ΚΕΛ που έχει σήμερα.
Μελέτη στην Deloitte
Η μείωση του ενεργειακού κόστους και η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ. Σήμερα, η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης καλύπτει το 20% των ενεργειακών της αναγκών από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά. Ο κ. Σαχίνης παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους όλους τους προβληματισμούς τους και τις εναλλακτικές που έχει για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
«Το ερώτημα είναι τί κάνουμε με το υπόλοιπο των αναγκών μας. Να κάνουμε PPA; Θα μας κόστιζε το διπλάσιο από ότι αν παράγουμε μόνοι μας με φωτοβολταϊκά. Να αγοράσουμε έργα ΑΠΕ; Μόνο για τις ανάγκες μας ή και για να πουλάμε στο δίκτυο; ή να παράγουμε για το ένα μέρος και να κάνουμε και ένα μικρό PPA; και με τί αναλογία».
Όπως υπογράμμισε η ΕΥΔΑΠ διαθέτει μια μεγάλη πελατειακή βάση και θα μπορούσαμε να επεκταθούμε ακόμη και στην αγορά προμήθειας. «Όλα αυτά όμως για να τα αποφασίσουμε και να δούμε ποιό μίγμα επενδύσεων και δραστηριοτήτων θα επιλέξουμε, ποιες δυνατότητες έχoυμε και τι θα κάνουμε έχουμε αναθέσει σχετική μελέτη στην Deloitte». Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη σε τρεις μήνες και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Οι επενδύσεις στην Ψυττάλεια
Σε αναζήτηση συμβούλου βρίσκεται η εταιρεία και για το νέο κύκλο επενδύσεων στην Ψυττάλεια με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της όπως το ανακυκλωμένο νερό, η λάσπη κλπ.
Στόχος της να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κλπ), επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού και νέες τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης, να πετύχει περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ και εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Σήμερα τα 700.000 κυβικά νερού που επεξεργάζεται το Κέντρο της Ψυττάλειας, επιστρέφει καθαρό στη θάλασσα. Στόχος της εταιρείας είναι να βρει τρόπους για την διοχέτευσή του στην αγορά ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, εξοικονομώντας αντίστοιχη ποσότητα πόσιμου νερού.
Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας περιλαμβάνουν προεπεξεργασία λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου, με απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση καθώς και προεπεξεργασία των λυμάτων της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας. Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Εκεί συνεχίζεται η επεξεργασία των λυμάτων στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης στις οποίες συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς. Στην συνέχεια τα πρωτοβάθμια επεξεργασμένα λύματα υφίστανται προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με το σύστημα της ενεργού ιλύος για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου και τη σημαντική ελάττωση του φορτίου αζώτου.
Η ΕΥΔΑΠ προωθεί επίσης την τεχνολογία Sewer Mining που αποτελεί μια κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που ήδη έχει λειτουργήσει η εταιρεία στο ΚΕΡΕΦΥΤ στη Μεταμόρφωση και στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.
Χθες ο κ. Σαχίνης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά για να συζητήσει την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για δημιουργία 25 κινητών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε πάρκα και άλση στην Αττική, με ταυτόχρονη παροχή ανακυκλωμένου νερού για τα 25 πάρκα.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος του ΚΕΛΨ από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της στην Τσιμεντοβιομηχανία. Σήμερα η ΕΥΔΑΠ καταβάλει 1 εκ. ευρώ για την λάσπη που δίνει στον ανάδοχο ως απόβλητο, ενώ αν χαρακτηριστεί εναλλακτικό καύσιμο θα μπορεί να την πουλάει στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΘΟ: Ανάβει «πράσινο» για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ