Ένα χρόνο παράταση με συμπληρωματική σύμβαση παίρνει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑVAX, για την διαχείριση και λειτουργία της Ψυτάλλειας, μετά την αδυναμία ολοκλήρωσης του νέου διαγωνισμού που πάγωσε λόγω αντιδράσεων και προσφυγών.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να υπογράψει με τον ανάδοχο του έργου νέα συμπληρωματική σύμβαση συνολικής αξίας 27,6 εκατομμυρίων, η οποία τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα διακοπής της σύμβασης αζημίως σε περίπτωση που προχωρήσει νωρίτερα ο νέος διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2019.
Η κοινοπραξία έχει λάβει ήδη δύο παρατάσεις για το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας, αφού η αρχική σύμβαση που έληξε στα τέλη Μαρτίου του 2019 και είχε υπογραφεί το Φεβρουάριο του 2014, απέκλειε την χορήγηση και τρίτης παράτασης.
Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν προχώρησε ενώ και η δεύτερη παράταση δόθηκε ακριβώς πριν ένα χρόνο. Ο λόγος ήταν ότι ο νέος διαγωνισμός για την διαχείριση και την λειτουργία της Ψυτάλλειας ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσε σημείο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων.
Εκτός από το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ που σήμερα διαχειρίζεται με πολυετείς συμβάσεις το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρχικά και οι κοινοπραξίες Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης – ACEA, οι οποίες είχαν αποκλειστεί από την Επιτροπή του διαγωνισμού για τυπικούς λόγους.
Ένα χρόνο μετά την σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων, η οποία έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου για τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό των δύο από τους τρεις διεκδικητές, η ΕΥΔΑΠ με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που την δικαιώνει ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα. Να αξιολογήσει τις διευκρινίσεις που είχε ζητήσει πέρσι το Σεπτέμβριο από τους διαγωνιζόμενους σχετικά με ελλείψεις και ασάφειες στα δικαιολογητικά τους προκειμένου να αποφασίσει αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο που είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Στην ΕΥΔΑΠ εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί έως 1,5 μήνα. Όμως ο δρόμος των ενστάσεων και των προσφυγών είναι ανοικτός και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ένα ασφαλές χρονοδιάγραμμα. Mέχρι τότε, οι καθυστερήσεις λειτουργούν υπέρ του εγκατεστημένου εργολάβου.
Υπενθυμίζεται ότι στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει το περασμένο καλοκαίρι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑVAΧ, η οποία είχε στραφεί κατά της απόφασης της ΕΥΔΑΠ να ζητήσει δύο γνωμοδοτήσεις από το ΤΕΕ και νομικό γραφείο προκειμένου να συνεχίσουν στο διαγωνισμό και οι άλλες δύο κοινοπραξίες που είχαν αποκλειστεί.
Και οι δύο γνωμοδοτήσεις, οι οποίες συνηγορούσαν σε αυτή την απόφαση, παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 2020 αλλά οι διαδικασίες πάγωσαν για επτά μήνες λόγω της προσφυγής στο ΣτΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Αγωνία σε αγορά και οικονομία μετά το τρίτο lockdown
Euroxx: Πότε θα κάνει δυναμικό comeback το ελληνικό Χρηματιστήριο – Οι κορυφαίες επιλογές
Κρουαζιέρα: Η επάρκεια εμβολίων καθορίζει την επόμενη μέρα – Ολα τα σενάρια