Ένα δίκτυο αποχέτευσης μήκους 1.300 χιλιομέτρων και τρεις βιολογικούς καθαρισμούς σε όλη την Ανατολική Αττική, ξεκινά να σκάβει η ΕΥΔΑΠ επενδύοντας συνολικούς πόρους 700 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η λειτουργία των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών ώστε ο βαθμός καθαρότητας του επεξεργασμένου προς ανακύκλωση νερού, να επιτρέπει απεριόριστη άρδευση, (αστική και περιαστική), επαναχρησιμοποίηση αλλά και εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.
Για παράδειγμα στην πόλη της Παιανίας, όπου υπάρχουν πολλές αγροτικές οικογένειες, η άρδευση των αγροτικών εκτάσεων πραγματοποιείται μέσω γεωτρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες και περιβαλλοντικά επιβλαβείς. Η διάθεση κατάλληλου νερού σε χαμηλότερο κόστος βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και δίνει μια νέα οικονομική διέξοδο στην περιοχή.
Η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να επεκταθεί και στις νέες τεχνολογίες των ΑΠΕ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αναθέσει σχετική μελέτη για να αποφασίσει μέσα στους επόμενους μήνες την κατεύθυνση και τη μορφή που θα πάρει ο βηματισμός της.
Η αντικατάσταση του δικτύου της και οι έξυπνοι υδρομετρητές, αποτελούν την επόμενη μεγάλη πρόκληση. Ο στόχος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χάρη Σαχίνη είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να προκηρύξει το νέο διαγωνισμό.
Ήδη, είναι σε εξέλιξη δύο πιλοτικά έργα σε Χαλάνδρι και Παλαιό Φάληρο για 80.000 έξυπνους υδρομετρητές, για τα οποία υπήρξαν κάποια πισωγυρίσματα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως από το 2022 θα αρχίσει σταδιακά η αντικατάσταση παλαιών με έξυπνους υδρομετρητές.
Φουλ επίθεση με ΣΔΙΤ
Ταυτόχρονα, η ΕΥΔΑΠ οργανώνει τις δομές για την διεκδίκηση νέων έργων. Σε πρώτη φάση τροποποίησε το καταστατικό της και μπορεί πλέον να συμμετέχει σε δημοπρασίες και να «χτυπά» έργα.
Η αρχή αναμένεται να γίνει με την ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, για το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η διοίκηση δηλώνει αποφασισμένη να το διεκδικήσει, έχοντας αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία στο τομέα αυτό που σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει και σε άλλες συμβάσεις. Μπορεί μάλιστα να έχασε το διαγωνισμό για το φράγμα Χαμβρία στην Χαλκιδική στον οποίο δεν συμμετείχε ωστόσο προετοιμάζεται για νέα έργα με παρεμφερές αντικείμενο.
«Μας ενδιαφέρουν και άλλες εργολαβίες», δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ μιλώντας σε δημοσιογράφους, «έργα που έχουν σχέση με το νερό και είτε είναι αρδευτικά, είτε είναι ύδρευσης σε άλλες περιοχές που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπε το καταστατικό της εταιρείας για να διεκδικήσει».
Ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντάσσεται στο δεκαετές επενδυτικό της πρόγραμμα, περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των 14.000 χλμ μετά από μία περίοδο 60 ετών λειτουργίας. Τα έργα αυτά αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα των στρατηγικών προτεραιοτήτων που υπολογίζεται να απορροφήσουν 200 εκατομμύρια ευρώ και να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες «τρύπες» του δικτύου της.
Επόμενος στόχος στην πορεία μετασχηματισμού της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης.
Το smart grid θα υπακούει στην φιλοσοφία της πράσινης μετάβασης με παρεμβάσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις και με στόχο να φτάσει σε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Με τα έργα αυτά, η εταιρεία θα ανεβάσει τους μέχρι σήμερα υποτονικούς ρυθμούς του επενδυτικού της προγράμματος, που το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από μια τάση αποεπένδυσης και πολύ χαμηλή ταχύτητα στην υλοποίηση έργων.
Τα έργα της Ανατολικής Αττικής αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του επενδυτικού της προγράμματος, συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Σαχίνης, με το σχεδιασμό αυτό, η ΕΥΔΑΠ περνά σε ένα εντατικό επενδυτικό σχεδιασμό με στόχο την αύξηση της απορρόφησης πόρων ώστε από τα 20 εκ. ευρώ που δαπανούσε μέχρι σήμερα ετησίως, να φτάσει να επενδύει 200 εκ. ευρώ.
Εντός του έτους θα παραδοθεί ο βιολογικός καθαρισμός (ΚΕΛ) στο Κορωπί που κατασκευάζεται με ευθύνη της περιφέρειας Αττικής ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα ΚΕΛ Ραφήνας – Αρτέμιδας προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ και Μαραθώνα ύψους 59 εκατ. ευρώ.