«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να συνδυάσει την κλιματική της πολιτική με ένα “καρότο” που ανταγωνίζεται άλλες περιοχές», δήλωσε ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος με την ιδιότητα του Προέδρου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων.
Η γαλλική έκδοση της Euractiv φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου στο πλαίσιο των οποίων ο πρόεδρος της Eurometaux τονίζει την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στην κλιματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας χάλυβα που θέτει όχι μόνο ζήτημα μη προστασίας από τον ξένο ανταγωνισμό αλλά και επιβίωσης.
Η τοποθέτηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για επιβολή ενός δασμού από το 2026 που οι εισαγωγείς πρώτων υλών όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και η ηλεκτρική ενέργεια θα υπόκεινται στον πρόσφατα συμφωνηθέντα φόρο CO2 στα σύνορα της ΕΕ – τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM). Το νέο τιμολόγιο θα αποτυπώνει την τιμή του άνθρακα που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές και θα αντικαταστήσει σταδιακά τα δωρεάν δικαιώματα CO2 που απολαμβάνουν επί του παρόντος οι χαλυβουργίες βάσει του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS).
Προηγήθηκε η απόφαση επιβολής ενός δασμού από το 2026 που οι εισαγωγείς πρώτων υλών όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και η ηλεκτρική ενέργεια θα υπόκεινται στον πρόσφατα συμφωνηθέντα φόρο CO2 στα σύνορα της ΕΕ – τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM). Ως μέρος της μεταρρύθμισης της αγοράς άνθρακα της ΕΕ που συμφωνήθηκε προ ημερών, τα δωρεάν δικαιώματα CO2 θα καταργηθούν πλήρως το 2034 και θα αντικατασταθούν από το νέο δασμολόγιο άνθρακα της ΕΕ, με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Όπως αναφέρει το Euractiv, οι βιομήχανοι ανησυχούν. Ο κλάδος δυσκολεύεται λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της σταδιακής πτώσης των παγκόσμιων τιμών του αλουμινίου. Η επέκταση της αγοράς άνθρακα και ο συνοριακός φόρος άνθρακα “δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε μια πιο κρίσιμη στιγμή για την ταλαιπωρημένη ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου”, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου. Αυτή τη στιγμή, το 50% της πρωτογενούς βιομηχανίας αλουμινίου βρίσκεται “στον πάγο” στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την ένωση. Η Ένωση ζητά μεγαλύτερη ρυθμιστική προβλεψιμότητα τα επόμενα 15 χρόνια για να καταστήσει πιο προσιτή τη χρηματοδότηση της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα του κλάδου.
Σύμφωνα με τον γενικό αντιπρόσωπο του συνδικάτου της γαλλικής βιομηχανίας αλουμινίου Cyrille Mounier, ο CBAM θα πρέπει να συνοδεύεται από ανταγωνιστικά και μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και για 20 χρόνια – κάτι που απέχει πολύ από τα σημερινά πρότυπα της ΕΕ. Για τους Γάλλους βιομηχάνους, θα εξακολουθούσε να υπάρχει μειονέκτημα στην αγορά, ακόμη και αν επωφελούνται από μια ευνοϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 42 €/MWh, η οποία είναι χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη
Ο Ερντογάν κι εμείς, η επενδυτική βαθμίδα, τα 123 εκατ. του ΠΑΟ, το deal που ναυάγησε και ο Μάχος
Ταμείο Ανάκαμψης: 300 νέες επενδύσεις 10 δισ. ευρώ με σύστημα «20-35-45»
Πάει για καλοκαίρι η διασύνδεση ταμειακών με τα POS και την εφορία