Στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του mega project για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας εστιάζει πλέον η εταιρεία διαχείρισης του EuroAsia Interconnector.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση η EuroAsia Interconnector, μετά την υπογραφή στις 10 Νοεμβρίου 2022, του Reservation Agreement με τη Nexans, η οποία αποτελεί κρίσιμο βήμα για το έργο, προχωρά εστιάζοντας στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Όπως τονίζεται, «ο EuroAsia Interconnector συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, και διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπογεγραμμένη συμφωνία (με τη Nexans) επιτρέπει την έναρξη των εργασιών και διασφαλίζει τη δέσμευση της απαιτούμενης ικανότητας παραγωγής για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη δοκιμή των χερσαίων και υπεράκτιων καλωδιακών συστημάτων HVDC για την έγκαιρη υλοποίηση της μεγαλύτερης και βαθύτερης υποθαλάσσιας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι η Nexans Norway AS επικράτησε στο σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2022 έναντι της Prysmian Powerlink s.r.l. και ο οποίος αφορούσε την ανάθεση των συμβάσεων για την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των δύο HVD Καλωδιακών Συστημάτων (Πόλος 1 και Πόλος 2), για τη Ζεύξη Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) του Σταδίου 1, 1000MW του EuroAsia Interconnector.

Ήδη, από πέρυσι τον Μάρτιο, έχει επιλεγεί η Siemens AG για το συμβόλαιο των σταθμών μετατροπής (VSC Converter Stations), ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο προκηρύχτηκαν δύο διαγωνισμοί για τα βασικά καλωδιακά τμήματα Ισραήλ-Κύπρος και Κύπρος-Κρήτη, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Το έργο χωρίζεται σε δύο ομοειδή τμήματα (ανά πόλο) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 623 εκατ. ευρώ έκαστο για τα καλωδιακά συστήματα που θα διασυνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα (Κρήτη).

Η απόσταση που θα καλυφθεί με υποβρύχιο καλώδιο είναι 898 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης στα 3.000 μέτρα, ενώ η χερσαία απόσταση μέχρι τους Σταθμούς Μετατροπής είναι 13 χλμ στην Κύπρο και 10 χλμ στην Κρήτη.

Έτσι, ο EuroAsia Interconnector, όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη (μήκους 1.208 χλμ) και η βαθύτερη (έως και 3.000 μέτρα) ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, ισχύος 2.000 MW.

Πώς «κλείδωσε» η υλοποίηση

Για να «κλειδώσει» η υλοποίησή του καθοριστικό ρόλο έπαιξε καταρχήν, η ευρωπαϊκή επιχορήγηση. Έτσι, στα τέλη Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η Ε.Ε. έχει εγκρίνει παροχή χορηγίας 657 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 1ου τμήματος του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου- Κρήτης με πόρους από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη, τo έργο περιλαμβάνεται στο εθνικό Σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο» και θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας ήταν και η διεύρυνση της μετοχικής βάσης της εταιρείας, καθώς στο όλο εγχείρημα μπαίνουν τόσο ο ΑΔΜΗΕ, όσο και ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Το μεγάλο αυτό project, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, είναι Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, λόγω τεχνικών αλλά και θεσμικών ζητημάτων που προέκυψαν, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται πλέον για το 2027.

Τα εγκαίνια του Οκτωβρίου και τα οφέλη

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία η τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Ενέργεια Kadri Simson, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα και πλήθους άλλων επισήμων, αλλά και ξένων διπλωματών.

Με την πραγματοποίηση της τελετής εγκαινίων, άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης των δύο μεγαλύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, που θα διασυνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης σε πρώτη φάση (έργο ισχύος 1000 MW). Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Ισραήλ.

Μέσω του διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται, η ΕΕ θα μπορεί να εφοδιαστεί με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και αποθέματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, εξέλιξη που θα συμβάλει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της.

Πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού των τριών εμπλεκόμενων χωρών και του συστήματος της ΕΕ συνολικά, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ανάπτυξη των ΑΠΕ έως και 51% μέχρι το 2030 και μείωση των εκπομπών CO2, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί στόχοι, δηλαδή κατά 55% συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.

Ακόμη, δημιουργούνται προοπτικές για εισαγωγές/εξαγωγές και εμπορία ενέργειας, αλλά και για να καταστούν οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές.

Διαβάστε ακόμη

Το σπίτι της χρονιάς; Η ιστορία πίσω από την κατοικία-υπερπαραγωγή που “επιπλέει” στο νερό

10 κρασιά-διαμάντια από τα …ξένα που μένουν αξέχαστα

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap