Η τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε άγρια ζώα αποτελεί μία από τις τακτικές των επιστημόνων στην προσπάθειά τους να καταγράψουν, μεταξύ άλλων, τις συνήθειές τους, τις μετακινήσεις τους και να διαπιστώσουν αν τελούν υπό κίνδυνο από την ανθρώπινη δραστηριότητα ή αν το οικοσύστημά τους απειλείται.
Συγκεκριμένα στην περίπτωση των πολικών αρκούδων οι ερευνητές τοποθετούν συστήματα παρακολούθησης στα ζώα για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον τους επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, τη στιγμή που οι πάγοι λιώνουν αλλοιώνοντας δραματικά τον βιότοπό τους, να συγκεντρώσουν δεδομένα για τον τρόπο που «ταξιδεύουν» και να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους και αν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στον οργανισμό τους που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ίδιο το ζώο, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αποικίας.
Μέχρι πρότινος οι ειδικοί τοποθετούσαν στις αρκούδες ειδικά κολάρα παρακολούθησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιλέγονταν συσκευές εντοπισμού στα αυτιά. Εντούτοις, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος το κολάρο να γλιστρήσει, με τη WWF να εξηγεί ότι για αυτό το λόγο μόνο οι θηλυκές πολικές αρκούδες μπορούν να παρακολουθούνται με τη χρήση κολάρου, καθώς οι αρσενικές έχουν λαιμό πιο φαρδύ από το κεφάλι, επομένως η συσκευή πέφτει. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται η αρκούδα να «πιαστεί» εκ νέου για να αφαιρεθεί ο πομπός από το αυτί, ενώ μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκληθεί τραυματισμός στο αυτί του ζώου.
Τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γιορκ στη Μεγάλη Βρετανία και του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά σε συνεργασία με τις 3M (την κατασκευαστική εταιρία πίσω από τα χαρτάκια Post-It) και Polar Bears International ανέπτυξαν τις πρώτες συσκευές παρακολούθησης που εφαρμόζονται απευθείας στη γούνα της πολικής αρκούδας.
Η λιγότερο επεμβατική μέθοδος μπορεί να προσαρτηθεί στη γούνα και να δώσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πληροφοριών για τη συμπεριφορά των ενήλικων αρσενικών και έφηβων πολικών αρκούδων, ομάδες που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Animal Biotelemetry σχετικά με τη συσκευή «Βurr on fur» επιβεβαιώνεται η πεποίθηση των επιστημόνων ότι τα ενήλικα αρσενικά… τεμπελιάζουν στη στεριά εξοικονομώντας ενέργεια, ενώ περιμένουν να σχηματιστεί ξανά ο πάγος. Τα ζώα που ζουν στις αρκτικές περιοχές του Καναδά στο τέλος του καλοκαιριού κατευθύνονται προς την ενδοχώρα μέχρι να επανέλθει ο πάγος στα ενδιαιτήματά τους, με αποτέλεσμα συχνά να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους ή να πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές.
Τα «Burr on Fur» σε τρεις εκδοχές δοκιμάστηκαν σε 58 πολικές αρκούδες στον Καναδά, σε συνδυασμό με παραδοσιακούς πομπούς αυτιών.
«Η επιτυχής τοποθέτηση πομπών τηλεμετρίας σε γούνα πολικής αρκούδας δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν και είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τα αποτελέσματα αυτής της καινοτόμου δουλειάς», δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα του Πανεπιστημίου του Γιορκ ο Τάιλερ Ρος, επικεφαλής συντάκτης της εργασίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ.
Η νέα μέθοδος θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να μελετήσουν «τη συμπεριφορά και τις κινήσεις των πολικών αρκούδων για τις οποίες έχουμε πολύ λίγα δεδομένα, όπως οι έφηβες και οι ενήλικες αρσενικές αρκούδες».
«Τα αποτελέσματά μας είναι ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη κατανόηση των κινήσεων και της συμπεριφοράς των πολικών αρκούδων, ειδικά των ενήλικων αρσενικών αρκούδων, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή δεν μπορούν να τοποθετηθούν δορυφορικά περιλαίμια», δήλωσε ο Γκρέγκορι Τίμαν, εκ των συντακτών της έκθεσης και Αναπληρωτής Καθηγητής και Συντονιστής Αειφόρου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου του Γιορκ. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι με τη χρήση αυτής της συσκευής θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των αρκούδων που προσεγγίζουν κοινότητες με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται ότι άνθρωποι και αρκούδες δε θα συναντηθούν.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Tιμολόγια: «Κόκκινος» ο Ιούλιος στο ρεύμα – Νέο άλμα 73% με υψηλότερη τιμή τα 850 ευρώ η μεγαβατώρα
Τα πάνω κάτω φέρνει ο SSM στις χρηματοδοτικές πιστώσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ