Μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας τροφή, επιστρέφοντας στο σημείο όπου γεννήθηκαν ή ψάχνοντας το ιδανικό ταίρι για την αναπαραγωγή τους. Πολλά είναι τα θαλάσσια είδη που εφαρμόζουν στρατηγικές ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μην εξαντληθούν στα μακρινά ταξίδια τους.
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται σε διαφορετικά είδη, τα οποία ακολουθούν ένα κοινό μοτίβο: Κολυμπούν σε συγκεκριμένο βάθος και δεν λαμβάνουν τροφή μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Οι ερευνητές συνέκριναν το βάθος στο οποίο κολυμπούν θαλάσσιες χελώνες, πιγκουίνοι και φάλαινες σε πέντε διαφορετικές χώρες και τα ευρήματά τους έδειξαν ότι κολυμπούν όλα σχετικά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας δεδομένα επιταχυνσιομετρίας βάθους υψηλής ανάλυσης και δεδομένα βίντεο για μικρούς πιγκουίνους (Eudyptula minor) και χελώνες καρέτα-καρέτα (Caretta caretta), δορυφορικά δεδομένα για χελώνες (Chelonia mydas) και βιβλιογραφικά δεδομένα για άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, πιγκουίνων και φαλαινών, διαπίστωσαν πως το πιο αποτελεσματικό μοτίβο που ακολουθούν συνδέεται με συγκεκριμένο βάθος. Το υπολογίζουν περίπου 2 έως 3 φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο του σώματός τους, ώστε να ελαχιστοποιείται η κατακόρυφη απόσταση που διανύουν και να αποφύγουν την αντίσταση από τα κύματα που σχηματίζονται στην επιφάνεια.
Οι ειδικοί καταλήγουν πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλύψουν απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων διασφαλίζοντας επιβίωση και μακροζωία.
Η Κίμπερλι Στόουκς, επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι στην Ουαλία, δήλωσε ότι παρότι ήταν γνωστός ο μηχανισμός αυτός με παραδείγματα ζώων που επιλέγουν το βάθος κολύμβησης για την μεγιστοποίηση πιθανότητας εύρεσης τροφής, χαρακτήρισε «συναρπαστικό» το γεγονός ότι θαλάσσια ζώα που δεν αναζητούν τροφή και αναπνέουν αέρα ακολουθούν ανάλογο μοτίβο.
Όπως είπε, αυτό σπάνια έχει καταγραφεί εξαιτίας της δυσκολίας ανάκτησης δεδομένων σχετικά με το βάθος στο οποίο τα ζώα κολυμπούν για να μεταναστεύσουν σε μεγάλες αποστάσεις, «οπότε ήταν σπουδαίο να βρεθούν αρκετά παραδείγματα που να δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στο βάθος στο οποίο κολυμπούν και το μέγεθος του σώματός τους που κυμαίνεται από 30 εκ. έως περίπου 20 μέτρα».
Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες διατήρησης των ειδών και το εντοπισμό των μεταναστευτικών διαδρομών και των ενδιαιτημάτων των απειλούμενων ειδών.
Διαβάστε ακόμη
Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 12 δισ. ευρώ στο 11μηνο
Οι εφοπλιστές επένδυσαν $188 δισ. για ναυπηγήσεις μέσα στο 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα