Είναι χαριτωμένοι, δεινοί κολυμβητές, ξεχωρίζουν για το χαρακτηριστικό περπάτημά τους και την κομψότητά τους. Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι, όμως, έχουν ένα ακόμα γνώρισμα: Φέρουν πάντα μαζί τους την ταυτότητά τους.
Τα μικρόσωμα πτηνά αναγνωρίζουν το ένα το άλλο χάρη στις μαύρες κηλίδες που έχουν στην κοιλιά τους, οι οποίες λειτουργούν ως τρόπος αναγνώρισης, όπως συμβαίνει με το όνομα των ανθρώπων, με λίγα λόγια.
Μπορεί να μοιάζουν όλοι μεταξύ τους, ιδίως όταν βρίσκονται ανάμεσα σε δεκάδες ακόμα μέλη της αποικίας τους, όμως, οι κηλίδες αυτές είναι ξεχωριστές για τον κάθε ένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Animal Behavior.
Ουσιαστικά, φέρουν γραμμένο σαν τατουάζ το όνομά τους και τα άλλα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να τους αναγνωρίζουν.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο πάρκο Zoomarine Italia, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται και μία αποικία αφρικανικών πιγκουίνων.
Το χαρακτηριστικό μοτίβο στο στήθος είναι χρήσιμο εργαλείο για τους υπαλλήλους του πάρκου, καθώς τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν τα άτομα της αποικίας.
Η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε αν το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους ίδιους τους πιγκουίνους και διεξήγαγε πείραμα σε τρία στάδια, με επικεφαλής ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Τορίνο.
Στην πρώτη φάση, ένας πιγκουίνος οδηγήθηκε σε ένα χώρο όπου ήταν τοποθετημένες δύο φωτογραφίες: Στη μία απεικονιζόταν μέλος της αποικίας του και στην άλλη μέλος άλλης ομάδας, δηλαδή πιγκουίνος με άγνωστο μοτίβο. Ο πιγκουίνος, λοιπόν, αφιέρωσε πολύ περισσότερο χρόνο παρατηρώντας και προσπαθώντας να αλληλεπιδράσει με τις εικόνες των μελών της δικής του αποικίας.
Στο δεύτερο στάδιο του πειράματος, υπήρχαν ακόμη δύο εικόνες που αποτύπωναν τον «φίλο» του πιγκουίνου, ωστόσο, οι μαύρες κουκκίδες είχαν αφαιρεθεί ψηφιακά από μία εκ των δύο φωτογραφιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πιγκουίνος έδειξε σχεδόν αποκλειστική προτίμηση στην εικόνα με τις κηλίδες, αγνοώντας την επεξεργασμένη φωτογραφία.
Τέλος, στην τρίτη φάση οι δύο αρχικές φωτογραφίες παρουσιάστηκαν εκ νέου στους πιγκουίνους, αλλά οι μαύρες κηλίδες είχαν αφαιρεθεί και από τις δύο. Σε αυτή την περίπτωση οι πιγκουίνοι μπερδεύτηκαν, μη γνωρίζοντας σε ποια να εστιάσουν.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Αυτό που εμείς «διαβάζουμε» ως τυχαία σημάδια στο φτέρωμά τους, για τους αφρικανικούς πιγκουίνους είναι η πραγματική ταυτότητά τους.
Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι η ικανότητα αναγνώρισης άλλων ατόμων του ίδιου είδους είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ζώων απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Διαβάστε ακόμη
«Hemera»: Η ελληνο-τουρκική κόντρα και το σφυρί για ένα ξύλινο σκάφος (pic)
Συναγερμός: 44.000 είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ