Περί το 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται να αντλήσει τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα από τον μηχανισμό υπερανάκτησης εσόδων, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που οφείλεται στον καλπασμό της τιμής του φυσικού αερίου και το οποίο αν αθροιστεί με το 1,5 δις που υπολογίζεται ότι έβαλε στον «κουμπαρά» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) το προηγούμενο δίμηνο, επιβεβαιώνει το ρόλο του ως βασικού αιμοδότη της κυβέρνησης για την οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών. Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ ο μηχανισμός προσέφερε 621,3 εκ. ευρώ τον Ιούλιο, 878,3 εκ. τον Αύγουστο και 248 εκ. το Σεπτέμβριο.
Ο ελληνικός μηχανισμός, επισήμανε χθες σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ο κ. Σκρέκας θα γίνει ευρωπαϊκός και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών θα υπάρξουν αποφάσεις -εξαιρουμένου του φυσικού αερίου- για ένα ενιαίο μηχανισμό που θα έχει βασιστεί στο ελληνικό μοντέλο ανάκτησης υπερεσόδων.
Όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός, η ΕΕ δεν θέλει να βάλει πλαφόν στο αέριο ωστόσο η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα εισέπραξε από τις μονάδες αυτές 200 εκ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό που κατέβαλαν τα υδροηλεκτρικά. Ο ελληνικός μηχανισμός έχει εγκριθεί από την Κομισιόν από αρχές του καλοκαιριού με κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν στο «newmoney» ότι ακόμη και αν η ΕΕ αποφασίσει διαφορετικά θα διατηρηθεί ως έχει.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε στην Θεσσαλονίκη και την μεγάλη μεταστροφή των Βρυξελλών προς τα προτεινόμενα μέτρα. Όπως αποκάλυψε πριν 15 μέρες στην Κομισιόν ούτε που συζητούσαν για τον μηχανισμό των υπερκερδών! Τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει τόσο πολύ το κλίμα που το ελληνικό μοντέλο, παραλλαγμένο, αποδεικνύεται μία από τις κύριες λύσεις στο γόρδιο δεσμό της ενεργειακής ακρίβειας. Κάτι που αποδίδεται στους εκβιασμούς Πούτιν αλλά και στην μεγάλη πίεση που έχουν δεχτεί οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες και στο θέμα των τιμών αλλά και στο θέμα της επάρκειας.
Η Ελλάδα έχει θεσπίσει ένα όριο αποζημίωσης των μονάδων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ανά τεχνολογία, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου.
Έτσι ενώ λειτουργεί κανονικά το target model και προσφέρουν ενέργεια οι ηλεκτροπαραγωγοί, δεν αμείβονται με βάση την οριακή τιμή συστήματος που καθορίζει η ακριβότερη μονάδα που είναι το φυσικό αέριο αλλά με βάση την ανώτατη τιμή που έχει θεσπιστεί (π.χ 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις ΑΠΕ). Αυτό σημαίνει ότι και 500 ευρώ να είναι η χονδρεμπορική τιμή, η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν θα πληρωθεί με αυτή την τιμή (όπως γινόταν μέχρι τις αρχές Ιουλίου) αλλά με βάση την οριζόμενη τιμή ανά τεχνολογία. Τα επιπλέον έσοδα από την Οριακή Τιμή Συστήματος κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να συνδράμουν τις επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «το 50% του τζίρου της χονδρεμπορικής το εισπράττουμε και το μεταφέρουμε στο ΤΕΜ» για να χορηγήσει τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, χρήματα που συμπληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διευκρίνισε ότι η ΕΕ συζητά να βάλει μια οροφή σε όλες τις τεχνολογίες πλην των μονάδων φυσικού αερίου γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις 15 χώρες που συντάχθηκαν με την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τον περασμένο Μάρτιο είχε στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της ΕΕ ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το θέμα θα αποτελέσει ζήτημα διαβουλεύσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών τις επόμενες μέρες. Για το γενικότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι χώρες εξέφρασαν στο συμβούλιο υπουργών την ανάγκη της εξασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και της μη αύξησης της ζήτησης.
Διαβάστε ακόμη
Πακέτο ΔΕΘ: Πρόγραμμα 100 ημερών με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,9 δισ. – Ποιοι ωφελούνται
«Tethys»: 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία (pics)
Mέχρι το τέλος της χρονιάς οι υπογραφές για το «Skyline»- Ο νέος ρόλος της Alpha Aστικά Ακίνητα