Τις επιφυλάξεις της Γερμανίας στο σχέδιο που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή στη χώρα μας και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσα από ισχυρά δίκτυα μεταφοράς εξέφρασε ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ερνστ Ράιχελ είπε:
«Η κούρσα για ΑΠΕ προσφέρει πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα που δεν πρέπει να υποτιμηθούν η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας όχι μόνο γιατί μπορεί η ίδια να παράξει ΑΠΕ πιο εύκολα από ότι για παράδειγμα η Γερμανία, αλλά και γιατί μπορεί να γίνει ο σύνδεσμος για ενέργεια που έρχεται από νοτιότερα όπου οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ευνοϊκές για παράδειγμα η Αίγυπτος.
Η Ελλάδα θα έχει περισσότερη ενέργεια στη διάθεσή της από αυτή που μπορεί να καταναλώσει. Για αυτό το σχέδιο που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης έχει ενδιαφέρον, ωστόσο είναι μία πρόταση που πρέπει να ανταγωνιστεί με άλλες παρόμοιες προτάσεις για παράδειγμα αυτή της δημιουργίας αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα. Οι συζητήσεις έχουν τώρα ξεκινήσει, αλλά η ιδέα μοιάζει ενδιαφέρουσα. Πρέπει να δούμε αν η μεταφορά της ενέργειας θα πρέπει να διασχίζει όλη την Ευρώπη. Τέτοια έργα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα μεσομακροπρόθεσμα.»
Για τα υποβρύχια στην Τουρκία
Ο Γερμανός πρέσβης κλήθηκε επίσης να απαντήσει γιατί η Γερμανία συνεχίζει την προμήθεια υποβρυχίων στην Τουρκία, την ώρα που στις ΗΠΑ το Κογκρέσο έχει μπλοκάρει την πώληση μαχητικών νέας γενιάς στην Άγκυρα.
«Δεν είναι ότι δεν το σκεφτήκαμε» είπε ο Ερνστ Ράιχελ. «Μας έθεσε το θέμα η ελληνική κυβέρνηση, το εξετάσαμε. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαφορά. Στις ΗΠΑ μιλάμε για την υπογραφή μίας συμφωνίας το 2023 για μαχητικά αεροσκάφη. Στην περίπτωση της Γερμανίας, το ιδιωτικό συμβόλαιο της ThyssenKrupp με την Τουρκία υπεγράφη το 2009, δηλαδή πριν 14 χρόνια. Τότε δεν υπήρχαν αντιρρήσεις από τηνελληνική πλευρά. Άρα η κατάσταση είναι πολυ διαφορετική. Είναι δύσκολο να καταργήσεις ένα συμβόλαιο που έχει ήδη υπογραφεί.»
Ο Ερνστ Ράιχελ μάλιστα εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας διανύουν μία περίοδο «μήνα του μέλιτος».
«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία περίοδο «μήνα του μέλιτος» στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και ποιος είμαι εγώ που θα ταράξω αυτό το «μήνα του μέλιτος»; Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε οι εκλογές. Το μήνυμά μου θα ήταν ότι με καλή θέληση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο δεν βλέπω προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δεν μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Και αν υπάρξει τέτοια επιθυμία, η Γερμανία μπορεί- όπως και στο παρελθόν- να βοηθήσει στην αποκατάσταση καλύτερων επαφών και συνομιλιών.»
Για τις αποζημιώσεις
Το ότι η καταβολή αποζημιώσεων για την περίοδο της Κατοχής έχει κλείσει για τη γερμανική πλευρά έδειξε ο Γερμανός πρέσβης. «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν 78 χρόνια πριν. Έχουμε διαφορετική θέση από την Ελλάδα στο θέμα. Το μέλλον μας είναι κοινό μέσα στην Ευρώπη. Για κάθε ευρώ που έρχεται στην Ελλάδα από την ΕΕ τα 28 λεπτά προέρχονται από την τσέπη του Γερμανού φορολογούμενου. Ας επενδύσουμε σε κοινές λύσεις με το βλέμμα προς το μέλλον» είπε.
Επίσης, οΓερμανός πρέσβης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας Ελλάδας- Γερμανίας για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
«Είναι σημαντική η περαιτέρω συζήτηση για το πώς Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να βοηθήσουν από εδώ και πέρα την Ουκρανία. Όταν τελειώσουν οι εκλογές και σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει συγκεκριμένη συζήτηση. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γίνει και πάλι τριμερής συμφωνία » ανέφερε ο Ερνστ Ράιχελ.
Σε ότι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ερνστ Ράιχελ εκτίμησε ότι αυτός μπορεί να τελειώσει μόνο με ήττα της Ρωσίας.
«Αν η Ρωσία βγει από αυτό τον πόλεμο με κάτι που θα μπορεί να το παρουσιάζει ως επιτυχία τότε η Ρωσία αλλά και άλλοι πιθανοί επιτιθέμενοι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αποδίδει. Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην έχουμε ειρήνη και ασφάλεια παγκοσμίως αλλά περαιτέρω επιθετικότητα. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία όχι μόνο πρέπει να χάσει αυτό τον πόλεμο αλλά και να παραδεχθεί ότι έχασε. Αυτό έχει μεγάλη διαφορά» τόνισε ο Ερνστ Ράιχελ.
Διαβάστε ακόμη
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί χαβιάρι – Βρέθηκε επιμολυσμένο με παθογόνο μικροοργανισμό (pic)
Δυστύχημα στα Τέμπη: Ασκήθηκε ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ
Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ την ημέρα της Πρωτομαγιάς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ