Χωροκατακτητικά είδη από όλο τον κόσμο που μεταφέρονται στα κύτη των πλοίων, απειλούν το παρθένο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανταρκτικής. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που παρακολουθεί ερευνητικά, αλιευτικά και τουριστικά σκάφη τα οποία επισκέπτονται τακτικά την προστατευόμενη περιοχή.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι πλοία από 1.500 λιμάνια σε όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Ανταρκτική.
«Τα πλοία αυτά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια, Άρλι ΜακΚάρθι στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
«Αυτό σημαίνει ότι τα χωροκατακτητικά είδη θα μπορούσαν να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτά τα μη ενδημικά είδη μπορούν να αλλάξουν εντελώς ένα οικοσύστημα», τόνισε.
«Μπορούν να δημιουργήσουν εντελώς νέα ενδιαιτήματα που θα δυσκόλευαν τα ζώα της Ανταρκτικής να βρουν το δικό τους μέρος για να ζήσουν».
Οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν είδη που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα εύθραυστα ενδιαιτήματα της Ανταρκτικής. Για την πραγματοποίηση της μελέτης, η ερευνητική ομάδα της Βρετανικής Έρευνας Ανταρκτικής (British Antarctic Survey) και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και διεθνείς βάσεις δεδομένων ναυτιλίας, για να υπολογίσουν τον όγκο της κίνησης στην Ανταρκτική και την προέλευση όλων αυτών των πλοίων.
«Αυτό που μας εξέπληξε πραγματικά ήταν ότι δεν έχουν μόνο ένα λιμάνι στο οποίο πηγαινοέρχονται», δήλωσε η επιστήμονας.
Αντίθετα, η παγκόσμια κίνηση των πλοίων συνδέει τα κατά τα άλλα απομονωμένα μέρη της Ανταρκτικής, με περισσότερα από 1.500 λιμάνια σε όλο τον κόσμο.
Οποιοδήποτε θαλάσσιο είδος που μπορεί να προσκολληθεί στο κύτος του πλοίου και να επιβιώσει στο ταξίδι προς την Ανταρκτική θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το οικοσύστημα της περιοχής. Τα μύδια, οι αχιβάδες, τα καβούρια και τα φύκια, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους ερευνητές, επειδή προσκολλώνται στο κύτος του πλοίου, προκαλώντας «βιολογική ρύπανση».
Τα μύδια, για παράδειγμα, μπορούν να επιβιώσουν στα πολικά ύδατα και να εξαπλωθούν εύκολα, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή στο βυθό. Το φιλτράρισμά τους στο νερό μεταβάλλει τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, αλλά και τη χημεία του νερού γύρω τους.
«Αυτό είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο όπου δεν έχουμε θαλάσσια χωροκατακτητικά είδη», εξήγησε η ΜακΚάρθι. «Έτσι εξακολουθούμε να έχουμε την ευκαιρία να το προστατεύσουμε».
«Τα ιθαγενή είδη της Ανταρκτικής έχουν απομονωθεί τα τελευταία 15-30 εκατομμύρια χρόνια», εξήγησε ο καθηγητής Ντέιβιντ Άλντριτζ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αυτό καθιστά τα χωροκατακτητικά είδη, μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιοποικιλότητα της.
«Η πιθανότητα να χάσεις ένα είδος που είναι εντελώς μοναδικό είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ανταρκτική», τόνισε ο καθηγητής Λόιντ Πεκ από τη Βρετανική Έρευνα Ανταρκτικής.
Διαβάστε περισσότερα: BBC