search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ερευνα: Ποια αντικείμενα καθημερινής χρήσης έχουν επικίνδυνα βακτήρια

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το να ξεχάσετε να καθαρίσετε αυτές τις κοινές συσκευές θα μπορούσε να σας εκθέσει σε δυνητικά επιβλαβή παθογόνα

Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται διαρκώς έρευνες που αναλύουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης για να διαπιστώσουν τα επίπεδα καθαριότητας και υγιεινής τους. Κάθε νέα έρευνα αποκαλύπτει αντικείμενα υπεράνω κάθε υποψίας που αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

Η τελευταία τέτοια μελέτη πραγματοποιήθηκε από την CloudZero, εταιρεία ερευνών στον τομέα των ψηφιακών νεφών και το cloud computing γενικότερα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι διάφορα gadget που χρησιμοποιούμε καθημερινά για πολλές ώρες είναι ένας πραγματικός παράδεισος βακτηρίων και πολύ πιο βρώμικα από αντικείμενα που βρίσκονται σε σημεία βλαβερών βακτηρίων όπως για παράδειγμα οι τουαλέτες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ακουστικά, ο φορητός υπολογιστής, το ποντίκι του υπολογιστή, το πληκτρολόγιο και το κινητό τηλέφωνό φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό αποικιών βακτηρίων. Οι πιο βρώμικες συσκευές από όλες είναι τα ακουστικά, όπου κατά μέσο όρο 1,073 αποικίες βακτηρίων ευδοκιμούν στο ζεστό, υγρό περιβάλλον που υπάρχει στα αυτιά μας.

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές, εν τω μεταξύ, περιέχουν διπλάσια βακτήρια από έναν δημόσιο κάδο και φιλοξενούν περισσότερη μούχλα από οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Οι ειδικοί λένε ότι το να ξεχάσετε να καθαρίσετε αυτές τις κοινές συσκευές θα μπορούσε να σας εκθέσει σε δυνητικά επιβλαβή παθογόνα.

«Οι συσκευές τεχνολογίας, όπως τα smartphone, αγγίζονται συχνά και τοποθετούνται σε διάφορες επιφάνειες – γραφεία, πάγκοι, δημόσια μέσα μεταφοράς και μπάνια – συλλέγοντας μικρόβια που μεταφέρονται εύκολα στα χέρια και το πρόσωπό μας» λέει η Δρ. Μαρία Νόμπελ, ιατρική διευθύντρια του Medical Cert UK.

Οι ερευνητές λένε ότι το μέσο ζευγάρι ακουστικών φιλοξενεί τέσσερις φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας, ενώ ορισμένα ιδιαίτερα βρώμικα ζευγάρια έχουν επτά φορές περισσότερα μικρόβια αφού εντοπίστηκαν περίπου τρεις χιλιάδες αποικίες βακτηρίων.

Ορισμένα από τα βακτήρια που εντοπίστηκαν στα ακουστικά, τα ποντίκια, τα πληκτρολόγια και τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν διαφόρων ειδών προβλήματα που ξεκινούν από αλλεργίες και εξανθήματα μέχρι πονοκεφάλους, εμετούς και διάρροιες. Η μόνη επιλογή που έχουν οι χρήστες αυτών των συσκευών, δηλαδή όλοι μας, είναι να τις καθαρίζουμε όσο το δυνατόν πιο συχνά και πιο επιμελώς.

Διαβάστε ακόμη

Power Hour: Η νέα τάση χαλάρωσης για τα στελέχη που αντικαθιστά το happy hour

ΣτΕ: Τη Δευτέρα 4/11 κρίνεται το εάν μπορούν να χορηγούνται ή όχι δύο συντάξεις στον ίδιο πρώην εργαζόμενο

«Μας τρώνε τα ψάρια»: Υπουργοί τα βάζουν με κορμοράνους και φώκιες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version