Περίπου 3.000 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα πρέπει να βάλουν λουκέτο πριν από το 2030 για να υπάρχουν πιθανότητες να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον πλανήτη εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Κίνα.
Σε έρευνα της δεξαμενής σκέψης για το κλίμα TransitionZero, σύμφωνα με το Reuters, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή την 31η Οκτωβρίου στη Γλασκώβη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), σημειώνεται ότι σήμερα σε όλον τον κόσμο παράγεται με καύση άνθρακα ενέργεια που υπερβαίνει τα 2.000 γιγαβάτ, που πρέπει να μειωθεί κατά σχεδόν το ήμισυ.
Για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί το κλείσιμο σχεδόν μιας μονάδας την ημέρα από τώρα ως το τέλος της δεκαετίας.
Η ανάγκη να σταματήσει η παραγωγή σχεδόν 1.000 gigawatt ενέργειας από την καύση άνθρακα θα έριχνε μεγάλο βάρος στην Κίνα –τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπου λειτουργούν περίπου οι μισές μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα παγκοσμίως – να επιταχύνει την στροφή της προς καθαρότερες πηγές.
The energy sector transition has so far dominated discussions regarding how #China will achieve its goals to peak CO2 #emissions by 2030, but reaching net zero will also require a #sustainable transition in food production. Reporting in @chinadialogue.https://t.co/xoU22dV1iZ
— Protein Report (@Protein_Report) October 26, 2021
«Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η μισή προσπάθεια θα χρειαστεί να προέλθει από την Κίνα», δήλωσε ο Ματ Γκρέι, αναλυτής της TransitionZero και συντάκτης της έκθεσης.
Thanks to the @Independent for covering our new research out today.
Our @matthewcgray argues a new policy exposing coal to market competition from renewables could be the "final nail in the coffin” for new coal plant investments in China. https://t.co/976JTixJs5
— TransitionZero (@transition_zer0) October 28, 2021
Η Κίνα μείωσε το μερίδιο του άνθρακα στο συνολικό ενεργειακό της μείγμα από το 72,4% το 2005 στο 56,8% πέρυσι.
Όμως, ο όγκος κατανάλωσης εξακολουθεί να αυξάνεται, σε απόλυτα μεγέθη.
The world will need to shut down nearly 3,000 coal-fired power plants before 2030 if it is to have a chance of keeping temperature rises within 1.5 Celsius, according to research by climate think tank TransitionZero. https://t.co/DrHWTuFzDR
— Reuters Science News (@ReutersScience) October 28, 2021
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος ότι η Κίνα θα αρχίσει να μειώνει τη χρήση άνθρακα. Όχι τώρα, αλλά μετά το 2025!
Διαβάστε ακόμα:
Citigroup: «Βουνό» για την Ελλάδα η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας (διάγραμμα)
Ανάκαμψη τύπου V της ελληνικής οικονομίας – Φόβοι για «φρένο» από την ακρίβεια
Η Λουξ μπαίνει στην αγορά εμφιαλωμένου νερού μέσω της Δίρφυς