search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Έρευνα: Διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις ο αριθμός των υπό εξαφάνιση ειδών

Περίπου δύο εκατομμύρια είναι τα είδη φυτών και ζώων που απειλούνται σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη

Σοκ προκαλεί το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης που ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με τον ακριβή αριθμό των υπό εξαφάνιση ειδών.

Μπορεί οι επιστήμονες το 2019 να είχαν υπολογίσει τα είδη που απειλούνται σε ένα εκατομμύριο, όμως, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE διπλασιάζει τον αριθμό.

Δύο εκατομμύρια, λοιπόν, εκτιμώνται τα φυτά και ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σύμφωνα με τους μελετητές του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λουξεμβούργου.

Σε αντίθεση με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) του ΟΗΕ που θεωρείτο αξιόπιστη, η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι περίπου το 20% των ειδών χλωρίδας και πανίδας της Ευρώπης απειλείται με εξαφάνιση. Οι ερευνητές εστίασαν σε 14.669 είδη χλωρίδας και πανίδας της Ευρώπης που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα απειλούμενων ειδών που έχει συντάξει η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, αριθμός που αποτελεί ποσοστό 10% της βιοποικιλότητας της ηπείρου μας.

Οι ερευνητές αναφέρουν: «Αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση για 14.669 ευρωπαϊκά ζωικά και φυτικά είδη της κόκκινης λίστας υποδηλώνει ότι 2 εκατομμύρια φυτικά και ζωικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Το αποτέλεσμα αυτό διπλασιάζει την τελευταία υπόθεση της IPBES για 1 εκατομμύριο απειλούμενα είδη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αιτία πίσω από την τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δύο εκθέσεις είναι τα έντομα, καθώς αποδείχθηκε ότι τα ασπόνδυλα κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι είχαν υποδείξει προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αναλυτικότερα, το 27% των φυτών, το 24% των ασπόνδυλων και το 18% των σπονδυλωτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Εντούτοις, ακόμα και σε αυτά τα ποσοστά υπάρχει αβεβαιότητα λένε οι ειδικοί. Για περίπου το ¼ των ασπόνδυλων τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ικανά να καθορίσουν την κατάσταση, κάτι που αφορά και στο 57% των ευρωπαϊκών μελισσών.

Για τα μισά από όλα τα είδη δεν διατίθενται στοιχεία για την πορεία των πληθυσμών τους που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εκτιμηθεί η απειλή του είδους. Αυτό σημαίνει ότι για πολλά είδη οι εκτιμήσεις της κόκκινης λίστας βασίζονται σε πληροφορίες από τις τάσεις του οικοτόπου ή από άλλες ενδείξεις.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα απειλείται, μεταξύ άλλων από τις αλλαγές οι οποίες σημειώνονται στη μετατροπή της γης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με συνέπεια να καταστρέφονται οικότοποι, αλλά και από την υπερβολική εκμετάλλευση βιολογικών πόρων, την ρύπανση και την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αφετηρία για την εκτίμηση προόδου των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης της βιοποικιλότητας. Οι ερευνητές καλούν για περαιτέρω δράση και επενδύσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνουν τομείς στους οποίους η έρευνα θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη. Σημειώνουν, δε, ότι η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για την επισιτιστική ασφάλεια, τη δημιουργία πλούτου και τη μελλοντική ευημερία των Ευρωπαίων.

Επιπλέον, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή και σχεδιασμός αν αποφασισθεί να μετατραπούν αγροτικές εκτάσεις και πάλι σε περιοχή πανίδας γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει περαιτέρω καταστροφή της βιοποικιλότητας αφού όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές πολλά είδη έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται στο νέο φυσικό τους περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Βύρων Νικολαϊδης: Το νέο deal της Peoplecert με φόντο το ΑΙ και το όραμα για τους Ρωμιούς της Πόλης

Fraport Greece: Αυλαία σεζόν με πάνω από 32 εκατ. επιβάτες για πρώτη φορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version