search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Έρχονται από την Θεσσαλονίκη τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που θα τοποθετούνται σε ρούχα, τζάμια και αυτοκίνητα

Μέσω του έργου Flex2Energy, κατασκευάζεται η πρώτη μηχανή μαζικής παραγωγής εύκαμπτων οργανικών  στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς δεν θα έχουν την μορφή με την οποία τα έχουμε συνηθίσει. Θα είναι από εύκαμπτο πλαστικό, οργανικό, υλικό,  διαφανή και θα μπορούν να τοποθετηθούν σε στέγες, παράθυρα, αυτοκίνητα, θερμοκήπια ακόμη και ρούχα και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όπου υπάρχει ήλιος, αντί να καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις και να στερούν πολύτιμη γη.

Αυτή την τεχνολογία, μέσα από το έργο Flex2Energy, παρουσίασε χθες στην Αθήνα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ελληνική εταιρεία OET, που αποτελούν την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα να παραχθούν τα νέα εύχρηστα φωτοβολταϊκά  υψηλής απόδοσης.

Ο κ. Στέλιος Λογοθετίδης, καθηγητής του ΑΠΘ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και ιδρυτής της OET (Organic Electronic Technologies), παρουσιάζοντας την μηχανή για την παραγωγή της τεχνολογίας, έκανε λόγο για μια  πολυετή προσπάθεια καθώς η  πρώτη μηχανή δημιουργήθηκε το 2015 αλλά τα οργανικά φωτοβολταϊκά που παρήγαγε είχαν χαμηλή αποδοτικότητα.

Στο διάστημα αυτό υπήρξε σημαντική πρόοδος και έγιναν σημαντικές βελτιώσεις, με αποτέλεσμα σήμερα η απόδοση να φτάνει το 65% ώστε η μηχανή αυτή να μπορεί να εξελιχθεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς. Ο κ. Λογοθετίδης εκτίμησε ότι η παγκόσμια αγορά των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών θα αυξηθεί από 2 GW το 2020 σε 100 GW το 2027.

Η πρόταση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και των 15 εταίρων χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon. Εκτός από την ανάπτυξη της πλήρως αυτοματοποιημένης μηχανής παραγωγής μέσω του Flex2Energy θα γίνουν και τρία πιλοτικά έργα σε θερμοκήπια, κτίρια και αυτοκίνητα.

Σχετικά με τις εφαρμογές που μπορούν να έχουν τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, αναφέρθηκαν θερμοκήπια, στα οποία θα μπορούν να παράγονται ταυτόχρονα και τρόφιμα και ενέργεια καθώς επίσης και ένα πολυώροφο κτίριο γραφείων, το οποίο θα μπορεί  να αντικαταστήσει το γυαλί με το νέο εύκαμπτο υλικό και να καταστεί ενεργειακά θετικό, δηλαδή να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.

Στο έργο συμμετέχουν εκτός από την ΟΕΤ, το ΑΠΘ, οι ελληνικές εταιρείες ΑΛΟΥΜΙΛ και Κυριακίδης, οι HOPE-A, DEPIA, οι γερμανικές Coatema και Mondragon, οι γαλλικές Pole-Fibres, Incore και IPC, η ουγγρική SEMILAB, η WOP από την Λιθουανία, η ιταλική Stellantis Fiat και η ρουμανική AlbaJulia.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πειραιά με Προεδρικό Διάταγμα (pic)

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Πλειστηριασμοί: Το καλό και το κακό σενάριο για τους δανειολήπτες εν αναμονή της απόφασης του Άρειου Πάγου

 

Exit mobile version