Το νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας που θα φέρει το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα στα τέλη του έτους, μελετά η κυβέρνηση με στόχο η επιστροφή στην κανονικότητα να μην ενεργοποιήσει αυξήσεις που δεν θα μπορούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η άσκηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής έχει ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα νέο διαφορετικό μοντέλο στήριξης από εκείνο που εφαρμόστηκε την διετία της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει επικεντρώσει στους ευάλωτους καταναλωτές με εισοδηματικά κυρίως κριτήρια αλλά και στους ενεργειακά ευάλωτους. Όσους δηλαδή καταναλώνουν μεγάλο κομμάτι από το εισόδημά τους για να θερμανθούν και οι οποίοι πιέζονται ακόμη και αν διαθέτουν ένα μέσο εισόδημα, κάτι που μεταφράζεται σε διεύρυνση των κριτηρίων με την δημιουργία ενός πιο «λαϊκού» τιμολογίου που θα μπορεί να εντάξει στον ομπρέλα των δικαιούχων στήριξης περισσότερους καταναλωτές.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ μίλησε για ένα μηχανισμό στην αγορά ηλεκτρισμού παρόμοιο με το επίδομα θέρμανσης με βάση τις βαθμοημέρες κάτι που σημαίνει ότι στο νέο πακέτο στήριξης θα υπάρξουν και γεωγραφικά κριτήρια καθώς όσο πιο βόρεια είναι μια κατοικία τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζεται να δαπανήσει για να θερμανθεί. Οι πληροφορίες μιλούν για διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) με την δημιουργία μιας νέας τρίτης κατηγορίας ΚΟΤ (σήμερα υπάρχει το ΚΟΤ 1 και ΚΟΤ2, τα οποία χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).
Το τελικό πακέτο των μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί ωστόσο στο υπουργείο γίνονται διαδοχικές συσκέψεις με την συμμετοχή και της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία λόγω του ισχυρού μεριδίου εκπροσώπησης καταναλωτών, καλείται να φρενάρει τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και με τις προτάσεις της να υπηρετήσει την νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024.
Χθες η Επιχείρηση ανακοίνωσε σταθερό τιμολόγιο στα 15,5 λεπτά για τον Οκτώβριο μέχρι τις 500 κιλοβατώρες ενώ ελαφρώς προς τα πάνω κινήθηκαν τα τιμολόγια των άλλων παρόχων που διαμορφώθηκαν σε ένα εύρος τιμών από 8,80 λεπτά έως 19,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις θα είναι συνάρτηση του περιβάλλοντος των διεθνών τιμών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε μηνιαία βάση περίπου στα 20 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν ως τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε αυτές τις μέρες το ευρωβαρόμετρο ενέργειας 2023 της Euroelectric, στην οποία Αντιπρόεδρος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε φέτος θετικές τάσεις. Όπως αναφέρει, ο φορέας των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας ύστερα από τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών και τις πολιτικές παρεμβάσεις το 2022, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 19% και εκατομμύρια καταναλωτές στράφηκαν στα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης.
Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σταθεροποιήθηκαν, παρουσιάζοντας μείωση από 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο το 2022 σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, με τις τιμές λιανικής να ακολουθούν την τάση. Όπως αναφέρεται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρσι ωστόσο υπολείπονται σχεδόν 60% από το 2021.
Διαβάστε ακόμη
«Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις
Στο εδώλιο ξανά Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Χαράλαμπος Γκότσης για τη Folli Follie
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ