Μέτρα που θα φρενάρουν ην «ορμή» των μπαταχτζήδων στην αγορά ηλεκτρισμού ετοιμάζεται να πάρει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιμετωπιστεί η ανοικτή πληγή του κλάδου της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εκτινάξει στα ύψη τα νούμερα των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Την Παρασκευή από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, φωτογράφησε τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι «οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές απασχολεί έντονα την νέα πολιτική ηγεσία καθώς στοιχεία των προμηθευτών ενέργειας ανεβάζουν τις ανείσπρακτες οφειλές μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Καθολική Υπηρεσία, στην οποία μετακομίζουν οι ενεργειακοί «τουρίστες» έχει γίνει το καταφύγιο των κακοπληρωτών καθώς έχει εξελιχθεί στον έκτο κατά σειρά προμηθευτή στην αγορά ηλεκτρισμού! Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου πριν από δέκα χρόνια απαριθμούσε μόλις 22.500 μετρητές και σήμερα ξεπερνά τους 210.000.
Πάγιο αίτημα των προμηθευτών είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Άρθρο 42 στον Κώδικα Προμήθειας που είναι στην ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε οι εταιρείες να μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ζητήσουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης πρώην πελατών τους που έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο αλλά έχουν αφήσει χρέη στον προηγούμενο.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη κατέπεσε το 2020 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και από τότε η αγορά έχει γίνει «ξέφραγο αμπέλι». Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές εταιρείες έχουν επιλέξει πολιτική άμεσης επέμβασης και με την παρέλευση δύο ανεξόφλητων λογαριασμών προχωρούν σε αποκοπή λόγω χρεών.
Οι εταιρείες όμως έχουν ζητήσει από καιρό να αλλάξει το καθεστώς και σχετική έγκριση έχει δοθεί και από τη ΡΑΑΕΥ, όμως το θέμα είχε σκοντάψει προεκλογικά στο ΥΠΕΝ.
Σήμερα, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα στην αγορά φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, τα μισά αφορούν τον ενεργειακό τουρισμό και τα υπόλοιπα όσους έχουν δυσκολία να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους και έχουν κάνει διακανονισμό.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έχουν αυξηθεί στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης κυρίως λόγω της εκτίναξη των τιμών ρεύματος με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών. Ένας επιπλέον λόγος που προστέθηκε στην αγορά και επιβάρυνε την κατάσταση, συνδέεται με την απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ των δικτύων που χορηγήθηκε στους καταναλωτές πέρσι τον Ιούλιο ως ένα πρόσθετο μέτρο κατά του ενεργειακού κόστους.
Η ρύθμιση αυτή κατά τις εταιρείες πυροδότησε τις αθέμιτες πρακτικές των στρατηγικών κακοπληρωτών. Από το καλοκαίρι, οι καταναλωτές που θέλουν να αλλάξουν προμηθευτή δεν έρχονται πλέον αντιμέτωποι με την πληρωμή ποινών πρόωρης αποχώρησης όπως συνέβαινε μέχρι τότε.
Με αυτήν την αλλαγή, που ψηφίστηκε προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις εταιρείες ρεύματος για χαμηλότερες τιμές, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος στους τσαμπατζήδες καθώς αλλάζουν πάροχο αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο.
Ο κλάδος της προμήθειας έχει ανακοινώσει ως μέτρο άμυνας την δημιουργία του λεγόμενου “Ενεργειακού Τειρεσία” ώστε να αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές π.χ. με αυξημένες εγγυήσεις για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας. Επίσης, μία εταιρεία θα μπορεί να εντάξει στο πελατολόγιό της έναν καταναλωτή με ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης των λογαριασμών του μέσω πάγιας εντολής.
Διαβάστε ακόμη
«Ηρακλής ΙΙΙ» και στο βάθος ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας
Μηχανήματα POS (υποχρεωτικά) σε delivery, ταξί και όσους δουλεύουν ακόμα με μετρητά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ